Tere, Külaline
Kasutajanimi: Parool: Pea meeles

TEEMA:

Autoelamu kongi ehitamine. 12.07.2023 10:49 #101

Minu arvestuse järgi on 260w paneele ja vale nurga tõttu läheb sealtki osa kaotsi. Üks paneel on 130w ja 24v jaoks kaks tükki järjestikku.
Kontroller näitab kogutud energia kogust küll, aga tarvitatavat on raske mõõta. Osa läheb ju otse 24v ja osa inverteri kaudu. Peale selle inverteri kadu ka.
Talve ja sügise saagiga polegi arvestanud. Sügisel pole konditsioneeri enam vajagi ja toitu saab ka verandal hoida. Üleüldse käiakse reisul enamuses ikke suvel ja mul ta ongi enamuses ehitamise/katsetamise rõõm. Lihtsalt huvitab, kuidas saama. Talvel saab ehk niipalju voolu, et akudes elu sees hoida.
Diiselküttega sooja saan küll teha, aga söömiseks see ei kõlba.
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Autoelamu kongi ehitamine. 12.07.2023 11:12 #102

Ahah, mulle tundus kiirel pilgul miski 280W paneel olema. Ega jah, paneelielu parim aeg ongi see päikeseline aeg, aga eks ta püüab ka sügisel- talvel iga tekkiva päikesekiire kinni ja hoiab akud kindlasti elus nagu mu metsamajas juba neljas aasta tõestanud. Kui sul on 24V  akusüsteem ja kontroller kannatab vähemalt 60V paneelidest tulevat sisendpinget, siis pigem pane neli paneeli järjestikku- suurem sisendpinge akupingega võrreldes annab kontrolleri väljundis suurema voolu paneelidest tulev vooluga võrreldes ja seega akud saavad suurema laadimisvoolu ning kiireminini täis. 

Viimane muutmine: lisas Arvo.A.

Autoelamu kongi ehitamine. 26.07.2023 00:57 #103

Teen väikse kokkuvõtte.
Päikest on olnud piisavalt. Ka vihma ajal laadib paari ampriga. Öösel ei laadi  ;)
Peale paneelide paigaldamist pole siiani Narva kaablit taha ühendanud. Olen seal sees ka elanud. Tähendab kerged eined ja muu vajalik elekter. Üks õhtal läksin nii ülbeks, et panin õhksoojuspumba tööle, jätsin ööseks. Hommikul tõustes kõik OK. Siis hakkasin kohvi tegema. Ilmselt juhtus veekeetja ja soojendus korraga tööle ja siis lõi inverteri piiksuma (akud nõrgad) ja välja. Lülitasin inverteri uuesti sisse ja soojenduse välja. Nii sai kohvi ka tehtud.Peale seda pole pumpa enam kasutanud. Päeval konditsioneeri kasutan küll.
Aknaaugu lõikasin (ketassaag) sisse oma vooluga. Külmkapp (mittevajalik, aga katse pärast) on koguaeg töös.
Järeldused.
Arvan, et kaks paneeli kuluks veel ära. Saab ka olemasolevatega, aga siis peab tarbimist piirama/jälgima.
Rohkem tuleb kasutada otse akuvoolu. Mul ka 24v veekeetja kuskil varuks. Külmkapp on 24v, kui vähem toitu. Praegu näiteks puhas laristamine, kui laadin auto käivitusakusid 220v laadijaga. Pole jõudnud veel (tegelikult ei julge põrandasse auku puurida) käivitusakusid otse kongi akudega ühendada. Puhtalt selle pärast inverter pidevalt töös.
Kunagi vene ajal rääkisin ühe mehega, kes pani üles tuulegeneraatori. Ega sealt palju ei saanud (tehase lubatud võimsus 1kw), aga meele tegi rõõmsaks. Kui ilm sompus ja tuuline, siis inimestel meel halb. Minul aga rõõmu rohkesti, sest elektriradikas toas soe, ütles peremees. Pean ka katsele lisama tuulegeneraatori, et rõõmupäevi oleks rohkem.

5o9279o
Lisatud failid:
Teistele meeldivaid postitusi:: Priit Peljo

Viimane muutmine: lisas Motamees. Põhjus: Pilt

Autoelamu kongi ehitamine. 18.09.2023 21:41 #104

Eile kella kolme ajal läksin kongi, et seal natike toimetada. Jahe (isegi väga) oli. Panin õhksoojuspumba tööle. Ära minnes mõtlesin, et jätangi sooja sisse - mul ju tasuta vool. Vaatan siis, kaua ta seal iseseisvalt sooja annab. Täna õhtul minnes oli tuba soe ja öö varu voolu ka olemas (päikest oli). Homme pidi vihma sadama. Näis kas homme õhtul ka sooja puhub.

Kas kellegil on katusel tuulegeneraator ka? Küsin selle pärast, et müra taset kongis uurida. Kardan, et generaatori vibra tuleb liialt kongi sisse.
5o9279o

Autoelamu kongi ehitamine. 18.09.2023 22:21 #105

Kas kellegil on katusel tuulegeneraator ka? Küsin selle pärast, et müra taset kongis uurida. Kardan, et generaatori vibra tuleb liialt kongi sisse.

Müra ja vibra poolest sobiks vertikaalne generaator paremini, kui horisontaalne. Käisin kunagi, kui Ööbikuorus veel puust torn oli ja selle katusel vertikaalne generaator, spetsiaalselt katuse all kuulamas, kuidas müraga on ning kuulda ega tunda polnud suurt midagi. Võibolla kõvemad teoreetikud oskavad paremini lahti seletada, miks see nii on. 

Autoelamu kongi ehitamine. 18.09.2023 23:04 #106

Vertikaalse geneka kasutegur pidi olema väga nadi. Muidugi pole ka see horisontaalne mingi aatomielektrijaam, aga omavahel võrreldes ikka horisontaal võidab (vähemasti kirjandus nii ütleb). Peale selle on mul horisontaalne juba ostetud. Küsimus on ainult, kas jalga tohib kongi külge panna või peaks raami külge tooma. On ka võimalus mingite kummipatjade kaudu kongi külge panna.

Tegelikult võin selle geneka kasvõi kõrvaloleva puu otsa panna, reisima ma selle autoga tõenäoliselt kunagi ei lähe. Küsimus rohkem teostuse tahtmises ja katsetamises. Sellele mõttele sain kinnitust ühel hiljutisel reisul. Tegin väga lihtsate lahendustega ja väga algeliselt ühe kaubiku sisse "elamu" (no kahe päeva küsimus). Kõik hädavajalik olemas (istumise pott, külmik, söögi tegemise võimalus, magamise ase, pesemise võimalus, soendatav tuba). Käisin ära Poolas. Seiklesin niisama ringi ilma sihtmärgi ja ajakavata. Läksin sinna, kuhu "jumal" (Raivo ära nüüd ninakaks mine) juhatas ja pikutasin siis, kui isu peale tuli. Jumpy küttekulu oli keskmiselt 5,9 sajale ja tankisin ainult ühe korra. Üheski poes ei käinud, lihtsalt olin, liikusin ja vaatasin. Siis saingi aru, et milleks inimesele üldse mingi "vinge" asi vajalik, kui saab ka lihtsaga hakkama. See vinge võtab pea 25 sajale ja ei mahu igalepoole äragi. Ja nii teengi. Kui tahan vinge sees elada, siis lähen maale metsa ja kui tahan sõita ja vaadata, sõidan väiksega.

Mmmm .... never say never.
5o9279o

Autoelamu kongi ehitamine. 19.09.2023 21:37 #107

Hommikul üheksa ajal oli ikkagi vool otsa saanud ja inverteril alarm peal. Tuba aga oli alles soe. Laadimine oli 0,8A. Sellise laadimisega tuba ei küta. 
5o9279o

Moderaatorid: Ivar Kalev