Foorum on taas kenasti toimiv. Kui kellelgi on muresid, raporteerige SIIN.
Suured tänud kaasa aitajatele: punkel, toto, Arvo, Arvo.A, kaminahi ja Motamees

Fiat Ducato 18 Maxi 1989 Niesmann + Bischoff Clou

Re: Fiat Ducato 18 Maxi 1989 Niesmann + Bischoff Clou

28.08.2025 01:19
meelis kirjutas:  Uuri ka võimalust panna 2 Gasbanki komposiitballooni.
Neid saad ise täita ja see on oluliselt lihtsam, kui balloone vahetada. 
Vahetades annad ära pooltühja aga LPG puhul täidad pooliku lõpuni täis.
Ise olen Gasbanki peal ja ei kurda.
Mul neid juba suisa 3.
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

28.08.2025 08:25 - 28.08.2025 08:30
Mina olen ka LPG peal. Kuna meil ka Gazneti sooduskaart, siis olen täitsa rahul. Ballooni jäävad jäägid olen enne täitmist väljutanud. 
Samas, talvel meeldiks ka diiselküte.  Seni pole plaane talvituda. Suusatamas ei käi. Hinnarehkendustes on kõige olulisem tegur kütteperioodi pikkus. 
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 28.08.2025 08:30 kaminahi.

28.08.2025 09:53
Esitasin oma mõtted Truma Combi 6 baasil seetõttu, et mul endal see gaasiversioon kasutusel ja Truma erinevate ahjude tehnilised näitajad olemas. Teiste kütteseadmetega kogemust ei ole, samuti ei oma tehnilisi andmeid. Aga see selleks, ilmselt jõuab ka teiste gaasi/diisli kütteseadmete võrdluse puhul suht samadele järeldustele. 
Ise kasutan samuti GasBank täidetavaid balloone. Kuna sõidan matkakaga aastaringselt, siis soojustasin gaasiballoonide kapi ära ja panin küttesüsteemi sinna sooja õhku sisse puhuma. Seal ka talvel nüüd mingi +15 kraadi sees ja isegi suurte külmadega pole gaasiküttega probleeme olnud, kuigi LPG on propaani ja butaani segu. 
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Motamees

01.09.2025 10:16
Kasutan mõlemat ehk siis 6kw Truma gaasiga ja 4kw Autotherm diisliga kõrvalistuja istme all veel lisaks. Kuna kasutan bussi päris palju ka talvel siis -15-ga jäi kabiini osa Trumaga jahedaks ja tundus mõstlik lisada kero suunaga ette (väliseid termokatteid ei kasuta).
Täidetavate balloonide vastu vajadust veel ei ole näinud ja Airoki propaan töötanud seni ilusti.

01.09.2025 16:39
Moover kirjutas: Kasutan mõlemat ehk siis 6kw Truma gaasiga ja 4kw Autotherm diisliga kõrvalistuja istme all veel lisaks. ...

Juurde pandud on ilmselt kuiv gero. Juurde panid siis soojuse ühtlasema jaotamise pärast? Mitte, et originaal 6kw oleks väheks jäänud?

Vahepeal tegin ühe ümberehituse. Kraanikauss oli tualetis liiga suur. Ta ju oleks võinud olla nii suur, või suuremgi veel, aga siis oleks pidanud tehas tagaseina kaugemale viima. Vahe oli ainult 30cm. Väga ebamugav oli sealt vahelt läbi pugeda.

Eks kraanikauss oli ka vana ja vilets juba.

Otsisin pisikest kraanikaussi ja ega neid valikus sobivaid polegi. No muidugi leidsin, aga 8kg kaaluvat kraanikaussi ma ei pane autosse. Lõpuks sain idee ühe sugulase käest - pane pott kraanikausiks. Käisin uue pilguga poodides ja lõpuks leidsin roostevaba salatikausi - ideaalne. Maksis vist 7 euri tuuri. Ja selline ta siis sai.

Nurga ja kraanikausi vahe sai 16cm laiem. 

Plaan on peldiku poti süsteemi vahetada. Mul on tüüpiline vesitualett. Selle süsteemi jaoks aga on raske leida tühjendamise kohti. Minu valikus on veel portapotti ja kuiv (puruga) süsteem. Igatsorti külmutajad ja kilesse pakkijad jätan hinna pärast kõrvale. Sellest tulenevalt ootan ka arvamisi erinevate süsteemide kohta, just tühjendamismugavuse seisukohast. 
Taustaks - kämparites ma ei käi ja enamjagu on reisul kaks inimest.
5o9279o

02.09.2025 01:36
Sel aastal leidsin enamuse kempsu tühjenduskohti Park4night äpist. 
Korra maksin ka 5.- EUR, sest miskit paremat polnud ja ei viitsinud uut kohta otsida.
Saksamaal on hea otsida sõna "Stellplatz" järgi.

02.09.2025 20:25 - 03.09.2025 14:44
On erinevaid variant ette tulnud. Ekstreemsem ehk Viinis. Ööbisime Schönbrunni lossi paklas. Mingi maskeeriva  koti ma õhtul moodustasin ja metoo ukse kõrval oli jaamapeldik, tasuta. Kuidagi tuleb ju hädast lahti saada. See koti variant on alati kasuks ;)

maps.app.goo.gl/3Yi2CdHqMnj3HiHa9
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 03.09.2025 14:44 Arvo. Põhjus: normaalne link

03.09.2025 20:11

5o9279o

05.09.2025 21:39
Aeg läheb, hulk vett voolab merre ja osa ka Clou salongi.

Millegi pärast hakkas järsku vesi sisse tilkuma. Mõtlesin, et asi lihtne. Ajab sisse katuse ja katuseluugi liitekohast. Panen ettepoole peale (kuna auto on tahapoole kaldu pandud) liimkatte, millega katsin katuse pragusid. Nii ei saa vesi enam luugi vahele.

Järgmine vihmasadu aga näitas välja, et asi polegi nii lihtne. Vesi tuleb 'eiteakuskohast', aga mitte liitekohast. Tundus, et tuleb sisse luugi ventilatsiooni vahedest. Arusaamatuks jäi, kuidas vesi sinna saab. Panin vendi avad vahuga kinni. Ilm ei olnud aga minu poolt, et viga otsida. Vihma polnud enam. Nii ei saanud see jääda, kuigi vent avad olid kinni korjaks vesi ikkagi sinna peale ja lõpuks kuskile valesse kohta. Uurisin ja mõtlesin, kuidas üldse vesi sinna saaks. No ainuke idee oli ajami luugiga liitepunktide leke. Otsustasin liimi sinna vahele lasta, et tihendada neid nuppe luugi peal. Liim jooksis kenasti vahele. Pidi isegi nati aja pärast mulli purustama, mis altpoolt pinnale kerkis.

Eks nüüd edaspidi näeb, kas õnnestus õige koht kätte saada. Igastahes tõstesüsteemi sain tänu sellele korda. Ennem andis naksudes üle. Nüüd jälle töötab. Oli vaja lihtsalt määrida ajamit.

Panin juurde ka kaks päikesepaneeli. Nii saab gaasi vähem tarbida ja ehk ühe ballooni üldse maha jätta. Täna katsetuse (külmkapi pidev toide 115w) ajal jäi voolu isegi üle ja laadis akut.

5o9279o

09.09.2025 23:10
Lisasin mõned vidinad.
Katsetan ära komposteeriva peldiku. 

Parem, kui järgmist vidinat poleks kunagi vaja.

Et joogiks oleks alati puhas vesi pudelist.

5o9279o
  • 20250907_184957_2025-09-09.jpg
  • 20250907_185029_2025-09-09.jpg
  • 20250907_204054_2025-09-09.jpg
  • 20250909_145654_2025-09-09.jpg
  • 20250907_1...9-09.mp4

Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Priit Peljo

07.10.2025 00:59
Proovisõit tehtud. Tänu vee kokkuhoiu vidinatele tekkis vee ülejääk. Nimelt ei ole mul värske vee paagil mõõtjat. Ma ei saa näha palju vett on kulutatud. Solgipaagi järgi pisut orjenteeruda saab, aga seal tekib segadus. Lasen vett välja siis, kui see võimalik ja eriti Arvestust pole pidanud. Üks kord vedasin kastekannuga igaks juhuks uuesti vee paagi täis ja siis läks umbes 50 liitrit. Koju jõudes lasin paagi tühjaks ja siis oli seal värsket vett liiga palju järgi (umbes sada liitrit).
Selgituseks siis. Kuiv peldik (eelmises postituses), Elektrooniline vee lukk (nagu ühiskondlikes peldikutes ikke)

Ja lukuga dussi otsik

Andsid nii suure kokkuhoiu, et järgmisel korral peab veega rohkem hakkama laiutama.

Soe soovitus kaasfoorumlastele. Autos peaks olema statsionaarne voltmeeter. Ainult aku laadimise tulest alati ei aita. Mul lakkas genekas voolu tootmast ja alles teisel sõidupäeval välgatas mõnel korral generaatori laadimistuli. Voltmeetri järgi sain kohe aru. Tõmbasin elektri tarbimisega koomale. Sain oma sõidu ara lõpetatud. Sõitsin nati alla 2000km ilma laadimiseta maha. Vahepeal üritasin korra genekat remontida ka. Ergutusmähise ots oli rõngaskontakti küljest lahti andnud. Tinutasin kinni, töötas viis minutit ja siis andis midagi uuesti järgi. Rohkem ei viitsinud jamada, vahetan kodus ära.

Sõit kestis kümme päeva. Lõpu lõikasin geneka pärast ära Kapellskäri-Baldiski laevaga. Kuiva peldikut tühjendasin kaks korda. Kolm inimest täitsid teda. Nii, et portapotti peale väga enam ei kipu.
5o9279o

20251006_140358.mp4

• 20251003_162539_2025-10-07.jpg
  • 20251003_101023_2025-10-07.jpg
  • 20251003_100918_2025-10-07.jpg

07.10.2025 22:21
Tehase poolt oli parem küljepeegel pandud keset suurt akent. Väga tüütu variant. Nagu reisukaaslane natuke ennast etepoole kallutas, varjas ta peegli. Linnas sõites tuli tihti teha märkus, et näha piisavalt. Kriitilises olukorras võib aga märkuse tegemine jääda hiljaks. Otsustasin peegli asendit muuta ja sai parem.

5o9279o

Moderaatorid: Ivar Kalev