Tervitused Rakverest
- punkel
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
Re: Tervitused Rakverest
06.01.2026 21:52Seda projekti jään siin ootama..., kui soovida arvutada, tuleb aega ja paberit varudaKui aga rääkida suurtest projektidest siis minu poolikul projektil on planeeritud 32kWh akusid ja ca 4 kw paneele, mõte on siis see, et kodust lahkun täis akudega ja tarbimise võtan akudest ja nii palju kui õnnestub panen siis ka akudesse tagasi, kui äkki mingi hetk peaks puudu jääma siis selleks on kaasas diisel genekas.
729
Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.
- punkel
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
06.01.2026 22:19Huvi pärast arvutasin ja sain, et 2,3 x 7,5 bussile mahub maksimaalselt 2,5kW päikest peale, eeldusel, et kogu pind on kaetud. Kui hakata vente ja luuke sisse lõikama, siis ei usu, et üle 1,5kW peale üldse mahub.Seda projekti jään siin ootama..., kui soovida arvutada, tuleb aega ja paberit varuda
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
- punkel
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
06.01.2026 22:50Millest sa aru ei saa? Täna ma ostaks jah näiteks 2x 460Ah akud. Paneel ei ole üldse oluline, kuna mulle üle 400W peale ei mahu. Samas ca 900Ah akudega istuks ma kaks nädalat metsas aga vesi ja wc seavad piirid ette. Türgis nägin küll rannas kohta, kuhu oleks saanud nii wc tühjendada ja vett saanud(iseasi mis vesi see oleks olnud). Aga näiteks Eestis ma selliseid kohtasid ei tea.Punkel, loe teemat tähelepanelikumalt.
PS....siis täna ma ostaks 2x4??Ah
Palju paneele?
- Navigator
-
Teema autor
- Pole saidil
- Uus liige
-
06.01.2026 22:59Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
06.01.2026 23:02 - 06.01.2026 23:08Millest sa aru ei saa?
Küll ma aru saan, kui sa vastata suudad.
Kui ma metsa lähen, võtan oma väikese geneka, las uriseb vahepeal põõsastes, mind ei sega.
PS. Kaheks nädalaks Eestis metsa...?
729
- Navigator
-
Teema autor
- Pole saidil
- Uus liige
-
- punkel
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
06.01.2026 23:39Nii suure autoga hakkab ilmselt muid probleeme olema, kui elekter aga edu aretamisel.Kui loekiste mu esimest postitust siis oleksite aru saanud, tegemist Scania R420 alumiinium furgooniga, kuhu läheb 6x660W
- Telgivai
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
07.01.2026 08:13Ja selle "suure autoga" ma näen pigem võimalusi ja fantaasia on vabam kui suvalise väikese alla 3.5t masinaga.
Mis probleeme mõeldi ?
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
07.01.2026 08:39 - 07.01.2026 09:40Matkaautoga tavamatkamise olemusest on see teema tavatu, ka küsimusi tekitav.
1.Kui lugeda süvenenult Copiloti erapooletuid rehkendusi, siis jääb tavasuurusega matkaautos suurte akupankade kasutamise küsimus üsna paljus sobilike vastusteta.
2.Ma julgen arvata, et Navigaatori projekt ei kuulu lihtsalt Euroopas matkamise raamidesse.
Jään ootele.
729
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
07.01.2026 10:19 - 07.01.2026 10:28Copiloti erapooletu rehkendus.
Võtame fookusesse ainult akulaadija ja kämpingu voolupiirangu.
1. Mida tähendab 6 A / 10 A / 16 A laadija jaoks?
Kämpingu kaitse. Teoreetiline max võimsus. Mõistlik max laadija sisendvõimsus*
6 A~1380 W600–900 W
10 A~2300 W1000–1500 W
16 A~3680 W1500–2500 W*
Jätame ruumi ka teistele tarbijatele (külmik, boiler, laadijad jne), et kaitse välja ei lööks.
2. Mis sellest 12 V laadija mõttes välja tuleb? Võtame laadija kasuteguriks ~90%.Kui kämpingus on ainult 6 A liin (väga tavaline):
- Sisendvõimsus laadijale: kuni ~600–800 W
Kui saad 10 A liini:
- Sisendvõimsus laadijale: ~1000–1500 W
3. Lühike praktiline soovitus:
Kui sa ei tea kunagi ette, kas kämpingus on 6 A või 10 A:
- Laadija “universaalne magus koht”:
12 V süsteemil 30–50 A- töötab kindlalt 6 A liini otsas
- ei tapa kaitset, jätab ruumi ka muule
- 50–80 A laadija on juba mõistlik,
- aga ma planeeriks ikka nii, et laadija ei võtaks üle poole kämpingu ampritest.
729
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
07.01.2026 11:05 - 07.01.2026 13:21Copilot vastab:Nii suurt akupanka saab laadida elektriauto laadimisjaamas.
Hea küsimus—see on juba “kastist välja” mõtlemine.
1. Kui võimsed on tavalised elektriautode laadimisjaamad?
Laadimisjaamu on kahte põhitüüpi:
- AC-laadijad (vahelduvvool, “tavalised seinajaamad”)
- Levinud võimsused: 3.7 kW, 7.4 kW, 11 kW, 22 kW
- Need annavad 230/400 V AC, auto sees olev laadija teeb sellest DC aku jaoks EV Expert .
- DC-kiirlaadijad
2. Kas sealt saaks laadida 1000 Ah matkaauto akupanka?Lühidalt: jah, tehniliselt on see võimalik, aga mitte otse.EV-laadija:
- annab kas 230/400 V AC (AC-laadija)
- või kõrgepinge DC (tavaliselt 200–800 V vahemikus, sõltuvalt standardist ja jaamast) EV Expert
- on tavaliselt 12 V või 24 V DC
- 1000 Ah @ 12 V ≈ 12 kWh energiat
- Spetsiaalset vahepealset laadimisseadet, mis:
- oskab võtta AC 11–22 kW või kõrgepinge DC EV-laadijast
- ja muuta selle 12/24 V DC-ks sinu akupangale sobiva voolu ja pingega
- suhtleb vajadusel ka laadimisjaamaga (protokollid, turvalisus)
- Või kasutada EV-laadijat lihtsalt kui “tugevat 3-faasilist toidet”:
- näiteks 11–22 kW AC jaam → sinu enda 3-faasiline akulaadija/inverter, mis teeb sellest 12/24 V laadimise.
3. Kui kiiresti saaks 2.5 kW… 11 kW… 22 kW juurest laadida 1000 Ah panka?1000 Ah @ 12.8 V ≈ 12.8 kWh.
- 2.5 kW laadimine (nt sinu päikesesüsteem või väike AC-laadija):
- 12.8 kWh / 2.5 kW ≈ 5–6 tundi (teoorias, ilma kaotusteta)
- 11 kW laadija kaudu (kui sul oleks vastav laadimisseade):
- 12.8 kWh / 11 kW ≈ ~1.2 tundi
- 22 kW laadija kaudu:
- 12.8 kWh / 22 kW ≈ ~0.6 tundi
4. Praktiline järeldus
- Tavaline matkaauto ei saa otse EV-laadijast laadida.
- Teoreetiliselt on see täiesti tehtav, kui:
- sul on spetsiaalne laadimismoodul/inverter, mis oskab võtta EV-laadija AC/DC ja teha sellest 12/24 V laadimise;
- süsteem on projekteeritud vastavalt (kaablid, kaitsed, BMS, jahutus jne).
729
- punkel
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
07.01.2026 12:52Ma olen küll ainult 5a kogemusega kämpija aga suurte probleemid avalduvad igal pool, olgu see linnadesse pääsemine, erivatesse piirkondasse saamine või kämpakohtade puudumine. Kuna see auto enam M1 kat alla ei lähe, siis krt teab mis piirangud veel ilmneda võivad. Liikumise hinnalipik ka veel külgeJa selle "suure autoga" ma näen pigem võimalusi ja fantaasia on vabam kui suvalise väikese alla 3.5t masinaga.
Mis probleeme mõeldi ?
- tohoh
-
- Pole saidil
- Vana tegija
-
07.01.2026 13:41 - 07.01.2026 13:52PS siinsetele tähenärijatele ka, kus oli juttu, näiteks:
www.camping.info/de/magazin/a/fahrtenschreiber-pflicht-fur-wohnmobile-ab-2025-was-camper-wissen-mussen
aga ka: www.balm.bund.de/SharedDocs/Standardartikel_Buehne/2025/Februar/Fahrtenschreiberpflicht_Wohnmobile.html
seda arutas ka: www.youtube.com/@Haco-Video
Klubiline 644
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
- Navigator
-
Teema autor
- Pole saidil
- Uus liige
-
07.01.2026 21:06äge on lugeda neid arutlusi siin all, aga võtame siis ette, et plaanis on see auto teha M1 kategooriaks ehk siis sõidumeerik kaob ära( hetkel veel peal), lisaks kui läheb M1 ja auto on 2005 aasta siis nüüd ei pea ka enam aastamaksu maksma. Aga auto peamine eesmärk on siis käia ratsaspordivõistlustel. Sinna kuuti tuleb lisaks elamisele ka 2-e hobuse kohad, ehk siis kõik on korraga samas autos, üldjuhul võistluspaigad ei asu kesklinnas, niiet ei näe probleemi ligi saamisega, tavapärane on see, et sellistes võistluspaikades on nii suured elamu autod juba tavapärane nähtus, ehk siis on vastavalt olemas elektri ühendused jne. aga eks ta pikk projekt ole, koguaeg jooksvalt ka plaanid muutuvad, mis teeb selle veel pikemaks, viimane uuendus on siis plaani võetud, et kõik 4kw paneelid peavad olema elektriliselt nurga alla tõstetavad ehk siis ca 45kraadise nurga alla, et ikka rohkem püüaks päikest.
Lisaks on plaanis sinna ehitada kodustes mõõtmetes wc-dussi ruum, ehk siis mina oma 120kg tahaks seal ka rahus pesta, mite taguda küünarnukke vastu seina siniseks.
Aga milliseid probleeme suurte autodega te veel mõtlesite, mul on õnneks piisavalt ees mitmed suured sportlased, kes on aastaid sellistega reisinud, neilt saab väga head infot.
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
07.01.2026 21:38 - 07.01.2026 21:55Kes siin tunnistavad, et algse postituse lugemine ja teemas püsimine on poisikestele ja maakatele ?Tere,
äge on lugeda neid arutlusi siin all, aga
Teema algne postitus:
Navigator post=35671 userid=11907
Olen juba tegelikult aastaid lugenud teemasid ja tegelenud asjadega mis on matkaauto jaoks omased - päikesepaneelid, offgrid lahendused jne.
.......
Lisaks siis alustasin suurema hobuauto/elamu ehitust ja see on hetkel pooleli - Scania R420 baasil 2 hobuseauto ja elamu osa 2,5m x 5,5 m
729
07.01.2026 22:41Teine asi on hobused. Selle koha peal on mul ainult oletused, sest ei ole hobuautot ehitanud (küll aga hobiautot). Hobune võib olla koorem. Sõiduautoks loetakse inimeste vedamiseks ette nähtud autot. Lahendus oleks vast see, et hobuste osa ehitada valmis alles peale elamuautoks registreerimist. Teed kõik elamu asjad valmis ja saad M1. Kui siis teel vahele jääd politseile, siis vabandad, et "Panin hobused pagasnikusse, nad väsisid taga jooksmisest ära".
Kui veok on saanud M1 klassi, siis ei pea sõidumeerikut maha võtma. Lihtsalt selle näitusid ei saa enam nõuda. Paljud meerikud on auto elektroonikaga seotud ja see võib seal probleeme tekitada. Minul jäid kõigil masinatel meerikud peale ja probleeme pole olnud.
Ükskord küll teepeal nõuti veoka asju (kinni pidamise põhjus - veoka maks maksmata), aga peale pikka uurimist tunnistati fakti, et polegi vaja midagi. Teadmise ootamise ajal keskusest tehti muidugi kogu autole väga põhjalik kontroll. Iseenesest olid politseinikud väga heatahtlikud ja naersid nii suure sõiduauto üle. Mul oli hea meel, et kontrolliti, siis on neil teada mis ja kuidas ja enam ei tülitata.
Minu soovitus on enne tegema hakkamist need faktid kindlasti üle kontrollida. Ma ei ole mingi advokaat (seadused ju pidevalt muutuvad) ja võin ka eksida. Kui aga ei eksi, siis on pärast väga kurb.
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
08.01.2026 08:33 - 08.01.2026 09:39Tere.Tere,
äge on lugeda neid arutlusi siin all, aga võtame siis ette, et plaanis on
Etteruttav küsimus, et mitme voldise süsteemi oled plaaninud ehitada? Usun, et mitte 12V.
729
- tohoh
-
- Pole saidil
- Vana tegija
-
08.01.2026 09:31 - 08.01.2026 09:31Matkaautode sõidumeeriku kasutamise nõue ei ole uus ja põhineb ELi määrustel, mis kehtivad kõigis ELi liikmesriikides (määrus (EÜ) nr 561/2006 ja määrus (EL) nr 165/2014).
Millal on sõidumeerik vajalik?
Sõidumeerik on kohustuslik matkaautodele, mille lubatud täismass ületab 7,5 tonni ja mida kasutatakse kaubaveoks. See on nii järgmistel juhtudel:
- Haagist veetakse (haagissuvila).
- Matkaautol on spetsiaalne laadimisseade kaupade (nt hobuste, autode, mootorrataste) jaoks.
- Haakekonksuga, kuid ilma haagiseta ja spetsiaalse laadimisseadmeta matkaautod ei vaja sõidumeerikut.
- Jalgrataste või muu sarnase kinnitusvõimalusega matkaautode puhul, millel puudub haagis ja spetsiaalne laadimisseade, ei karistata sõidumeeriku puudumist BALM-iga.
- Mittekommertsliku kaubaveo puhul kuni 7,5-tonnise täismassiga sõidukitega ei ole sõidumeerik nõutav.
- Kaubaveoks kasutatavate matkaautode puhul kehtib sõidumeeriku nõue alates lubatud täismassist üle 3,5 t (nt võidusõiduautode professionaalsel veol).
- Mitteäriliseks kaubaveoks kasutatavate ja üle 7,5 tonni lubatud täismassiga matkaautode juhtidel on vaja juhikaarti, mille saab vastavast riigiasutusest.
Klubiline 644
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
08.01.2026 09:42 - 08.01.2026 13:11PS. Ma olen mõelnud, et kuna minu autol sõidumeerikut ei ole, tuleks see kiip mul oma peale panna.
729