Combi D 6 E

Re: Combi D 6 E

21.02.2026 16:11
Natuke läheb teemasse. Kus dyyp kirjutas et on saavutanud gaasivaba bussi. 
ehk toidu tegemine induktsiooniga 

Siin temaatiline video.

Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: kaminahi

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Eile 08:23
Iseenesest on tegu väga huvitava videoga. ja jätreldused on huvitavad, Selgitan juurde enda otsuste tagamaid. Minul see gaasist vabanemine ei ole kindlasti mingi rahalise võidu saavutamine, vaid ikka ainult mugavus. Anyway omada 100k matkabussi, et kord aastas pikemal reisil käiia, on enamuse arust täiesti ebarentaabel. Seega gaasi vs elektri hind per toidutegemise kord pole vist üldse oluline.
Kõik sai pigem alguse sellest, et nagu me kaasaga oleme suht kohvinarkomaanid, siis päris espresso masin bussis käima ajada ja püsivalt paika panna oli kõige alus. Siit tekkis vajadus teatava suurusega aku, inverteri ja päikese paneelide järele. Edasi küsimus, kuhu kohvimasin panna. Tegelt ma oma eelmisele bussile tahtsin gaasipliiidi 3 augu pealt 1 augu peale vahetada. Sest no elus pole mul vaja olnud mitut gaasi auku. Aga sobivat pliiti ei leidnud kohe, õnneks. Silmad avanesid Ikeas, 1 auguga induktsioon plaat, 29 Euri maksis selle ajal. Ja kuna investeering elektisse oli juba tehtud väikese varuga siis 2kW induktsioon töötab lõdvalt. Ühtlasi mõtestasin lahti selle et pigem rohkem töötasapinda bussi köögis, kuhu saab induktsioon pliidi ainult vajadusel tõsta. Kuna suvistel pikematel reeisidel, ma hommikul eelistan mingit külma hommikusööki (võileib, salat, puuviljad.) ja laagris olles kokkan anyway väljas ja grilli peal. Siis nii saigi tehtud. Eelmisel bussil oli mul siis ka Induktsioon pliit, aga absorber külmik, ja Truma gaasi küte. Kuna see balloonidega jahmerdamine tundus mulle jabur. siis sai pandud täidetavad Gasbanki balloonid ja olin suht edukalt kõik see 5 aastat tanklate LPG klient. See et mulle järgmine buss Diisel küttega sattus pole küll enam juhus, vaid kindel suund. No ja nüüd siis ongi gaasivaba buss. Kompressor külmik on ka soojas kliimas hoopis parema võimekusega. Hetkel on mul 220Ah akut, ja 600W päikest katusel ja täheldasin et ma enam üldse ei vaata ei aku protsenti jne. kuidagi pingevaba on nüüd see reisimine ja puhkamine.
Eesti Karavan klubi liige nr - 1615
Raul Jürgenson
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Motamees, kaminahi

Eile 09:18
Hetkel on mul 220Ah akut, ja 600W päikest katusel ja täheldasin et ma enam üldse ei vaata ei aku protsenti jne.
Ot, 220Ah akut ja külmik käib ka sealt pealt? Kunagi nagu arvutasin ja meeles on mingi 30Ah päevas külmikule, natuke kohvimasinat ja natuke praekartulit ning kogu puhvet on mõne päevaga pime?

Eile 09:43 - Eile 20:29
Ot.." Hetkel on mul 220Ah akut, ja 600W päikest katusel .."

Rehkendan üle.
.
600 W paneele suvel Eesti/Skandinaavia suvel võib arvestada umbes 4–6 “täistunni” jagu päikest päevas (hea ilmaga):

600 W × 4–6 h≈ 2,4–3,6 kWh/päev

Kompressor-külmik: tihti suurim tarbija.

Näiteks toodud  30 Ah/ööpäev 12 V pealt 

30 Ah×12 V ≈ 0,4  kWh

2+ kWh päevas jääb muuks tarbeks, kohvi ja kartulid.

Raivo Koppel
729

Viimati muutis: Eile 20:29 kaminahi.

Eile 23:19 - Eile 23:20
Ot.." Hetkel on mul 220Ah akut, ja 600W päikest katusel .."

Rehkendan üle.
.
600 W paneele suvel Eesti/Skandinaavia suvel võib arvestada umbes 4–6 “täistunni” jagu päikest päevas (hea ilmaga):

600 W × 4–6 h≈ 2,4–3,6 kWh/päev

Ma saan aru, et sa mõmmigi ei jaga aga miks sa oma naabrimehe käest ei küsinud?
Viimati muutis: Eile 23:20 punkel. Põhjus: Kirjaviga

Täna 08:34
Ma ka kunagi arvutsin ja kalkuleerisin nagu pöörane, nüüd kohandun reaalsusega. Minu reisi stiili juures pole mul aku veel kordagi alla 70% kukkunud, ja sellest faktis lähtuvalt ma olen lakanud seda näidikut kontrollimast, ja elektri peale mõtlemast.
Kui nüüd ekstrremnäidet kasutada, siis viimane kokkutulek Illiku laiul, Nelajpäevast- Pühapäevani. Juhet mul sabas polnud. külmkapp, öösel küte, natuke valgust ja hommikukohvid. Söök valmis grilli peal. Pöhapäeva hommikuks oli aku CA 20%. Aga see ju ok, sest siis läks sõiduks, ning koju jõudes akud jälle täis.
Mul ei ole ka reisides üle 2-3 päeva püsivust ühe koha peal olla, ja kui sõidad siis generaator ju laeb akusid lisaks. Ning kui ongi pikkem istumine/puhlkamine plaanis, sis see reeglina ikka juba kämpingus, kuna vesi saaab ammu enne otsa ja WC täis, kui elektri mure tekib. asi siis see juhe taha pista seal...

Mul oli alguses ka plaanis see aku suurema 450Ah aku vastu vahetada, aga no pole põhjust, võibolla siis kui konditsioneer paika saab, ja Aafrika valllutamine teoks saab tehtud......Seal võib jahutus marjaks ära kuluda.
Eesti Karavan klubi liige nr - 1615
Raul Jürgenson
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: kaminahi

Täna 10:13 - Täna 10:28
Reaalsuse ma lühikese korrutisega üle vaatasingi, või vastupidi. ;)
Maksab vaid reaalset kasutajat toitev tulemus.
Hea on ka sinu reaalne, teemakohane, Combi D 6 E postitamine.
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: Täna 10:28 kaminahi.

Täna 10:15
Minu reisi stiili juures pole mul aku veel kordagi alla 70% kukkunud, ja sellest faktis lähtuvalt ma olen lakanud seda näidikut kontrollimast, ja elektri peale mõtlemast.

Ju siin ongi konks. Mul on 2x230Ah ja ma olen ikka päris mitu korda saanud alla 50%, ehk siis sinu akuga oleks ma kuival, kusjuures mul on soevesi ja külmkapp gaasi pealt. Autoraadio on enamusaega tumm, ehk siis tarbijatest pmst veepump ja kohvimasin. Söögitegemiseks kasutan induktsioonpliiti(vist oli max 2300) ja kuumaõhufritüüli(1800). Telekat üldjuhul ei vaata, nii et jäävad läpakas, tahvel, telefonid ja wifiruuter. Valgustus on kõik LEDil, nii et see ka suurt midagi ei tarbi. El jalgrattaid laen üldjuhul siis kui saba järel on.
Katusel on 240W päikest aga sellega olen päris palju vastu pükse saanud, kuna läbi puude midagi külge ei hakka. 

Täna 10:20 - Täna 10:23
Punkel, oma konksu oled siin juba korduvalt seletanud. See pole taas see teema.
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: Täna 10:23 kaminahi.

Täna 13:03
Vaidlus käib, palju elektrit kulub ja palju järgi jääb, aga algandmed on poolikud, nagu Luna teemas. Ma ei ole kusagilt välja lugenud (kui kuskil kirjas, siis pange viide ja minu vabandused ette) mis akudega keegi toimetab. Plii aku ligikaudne võimekus on 50% ja Lifepol on 80%. See on suur mahutavuse vahe. ja puu alt päikesevõimu oodata on ikke naljakas. Plii aku ei salli ka väga suurt hetketarbimist. 
Mina panen omale plii akud ja elektri tarbijad on võimalikult väikse tarbimisega. 600w veekeetjaga läheb küll kauem aega keetmise peale, aga aku talub seda paremini. Ka teised elektriseadmed on valitud võimalikult väikse hetkekoormusega. Sellistest pisiasjadest olenebki lõpptulemus ja vaidluse käigus tuleks need kõik välja tuua, et saaks võrrelda võrdseid asjaolusi.
5o9279o

Täna 15:14
Punkel, oma konksu oled siin juba korduvalt seletanud. See pole taas see teema.
Mis see sinu peppu torgib? Kui ei torgi siis ole vait, keegi ei ole käskinud sul iga kommentaari kohta sõna võtta. Niigi on sinu AI kommentaaridest siiber ees, nüüd hakkad veel iga kommentaari juures plägisema.  

Moderaatorid: Ivar Kalev