Webasto

Webasto

08.04.2023 16:42 - 08.04.2023 17:09
#1
Tere siinne rahvas
Tegelen Webasto vesisoojenditega.Põhikaup on Webasto lipulaev Thermo Top C.Pakkumises ainult tuttuued ja täis komplektsed eksemplarid, mitte "taastatud" ja ilma pumpadeta, nagu enamus müügis olevatest. Kuna tegelen nendega ja tean Webasto hingeelust kõike, siis võin öelda et kõiksugu "taastatud" eksemplarid ei ole muud kui puhtaks pestud, kontrollitud et hetkel töötab ja müüki pandud vanad soojendid.
Webasto peab koosnema kindlasti järgmistest komponentidest:ahi ise, veepump ja kütusepump.
1) Ahi. see on kõige kallim komponent. Poe hind uuest peast on u. 1000€. Koosneb korpusest koos soojusvahetiga, põletist, õhu etteande ventilaatorist ja kontrollerist.Korpus see ei maksa midagi, neid on kõik lammarid täis.
2)Põleti. See ei ole hooldatav tükk. Ta on ühes tükis ja ilma relakata tema sisse ei pääse. Tal on sees kütuse aurusti, mis aastatega tahmub ära sellise kõva klaasilaadse kivistunud tahma kihiga ja seda sealt kätte ei saa ilma aurustit rikkumata. Aurusti ise on õrn võrgulaadne komponent, mis samuti aastatega lihtsalt põleb läbi. Tehas näeb ette ainult terve põleti vahetust ühes tükis. Uus põleti maksab 250€, seega keegi "taastaja" iialgi uut põletit teile sinna sisse ei pane. Heal juhul peseb bensiiniga lihtsalt puhtamaks, paneb uued tihendid ja ongi kõik.
3) Veepump. Webasto originaalis kasutab Pierburgi toodangut. Tegemist vastupidava harjavaba pumbaga, samas kui tema eluiga otsa saab - remondikõlbmatu. Ostetakse asemele kas Hiina saasta, mis töötab paar kuud, või lammarist kasutatud. Kui kaua aga on see kasutuses olnud me iialgi ei tea, seega põrsas kotis. Uue hind pea 100€.
4) Kütusepump. See on suht igavene tükk kui tegemist originaaliga (Thomas Magnete), mille hind jääb sinna 150€ kanti. Loomulikult ei puudu turul ka Hiina saasta, millega "taastajad" meeleldi Webastoid komplekteerivad.
5) Kontroller. Webasto tehas teeb kolme tüüpi kontrollereid: universaal, W-bus põhine ja automargi põhine.Universaal on kõige lihtsam, anna talle lihtsalt +12V toidet ja tööle ta hakkabki. W-bus põhine nõuab vastavat käivitusseadet (programmkell, kaugjuhtimisseade vm. mis oskab W-bus kanali kaudu stardisignaali Webastole edastada. Automargi põhine on lootusetu juhtum, ilma vastava automargi kliima plokita seda käima ei saa. Taastajat vahetavad neid kontrollereid kuskil Leedus isetehtud/ümber tinutatud kontrollerite vastu, saades nendega Webasto käima. Kuna tehas kontrollereid eraldi müügiks ei paku (ainult koos korpusega ja ulmelise hinnaga pea 500€), siis originaali te "taastajate" käest selge see ei saa. Et siis kas vana või Leedust.
6) Etteande ventilaator. Sama nagu kütusepumpki, suht igavene detail.See kõik muidugi ei tähenda et kasutatud Webasto tööle ei hakka. Ikka hakkab ja võib veel aastaidki muretult käia. Kuid samas võib ka homme otsad anda.Webasto Thermo Top sari jaguneb omakorda kaheks tüübiks: eelsoojendi ja lisasoojendi. Lisasoojendi (Termo Top Z) on soojendi, mis küll soojendab, kuid ei oma enda veepumpa. Ta on ette nähtud töötama ainult koos auto mootoriga, millel soojuskandja tsirkulatsioon on niikuinii tagatud mootori veepumbaga. Veepumba eraldi ostmine asja ei lahenda, kontroller ei ole mõeldud sellega opereerima. Aitab ainult kontrolleri vahetus.
Õige enimlevinud Webasto on (Termo Top C), mida saab kasutada kasvõi garaazi soojendamiseks. Anna talle +12V ja kütust, ja soe vesi tuleb.On olemas veel vähelevinud versioonid nagu Thermo Top E. Tegemist on lihtsalt vähem võimsama versiooniga, tavalise 5kW asemel 4kW.
On olemas ka Thermo Top P (üliharuldane). Erineb veepumba töö juhtimise algorütmiga, pump töötab tsiklitega. Sedasi saavutati aeglasem veevool mis omakorda tähendab kõrgemat soojuskandja temperatuuri. Neid paigaldati kiirabidele, politseile ja teistele erisõidukitele, mis tihti seisavad ja vajavad salongi kütet.
On olemas ka kombi versioonid, Thermo Top Z/C ja Z/E, mis tähendab et neil küll ei ole veepumpa, kuid seda saab lisada ja kontroller on võimeline sellega opereerima. 
Ja kõik see sari veel jaguneb omakorda bensiini ja diisli versioonideks. Nende erinevus on põletites. Bensiini põletit saab lihtsasti ümber teha diislile, vastupidi teha ei saa. 
Põhisuund on nendel sõiduautode eelsoojendus/lisasoojendus, kuid ei näe põhjust miks ei saaks Webastot kasutada ka haagissuvilate kütteks/vee soojendamiseks. Minumeelest palju lihtsam kui ballone vahetada.
Minu käest saab tutikaid kasutamata Webastoid. Mul on neid 4tk järgi.Juhtmesari tähendab seda, et teie ühendada jääb 2 juhet + ja - 12V akule, 2 juhet sisse-välja lülitus lülitile (milleks saab kasutada kas tavalist lülitit, programmkella, distanssjuhtimist, termostaati jne), ning veel üks ots jääb millegi muu sisse lülitamiseks, näiteks ventilaatorit. Sinna tuleb automaatselt +12V kui vee temperatuur on saavutanud 40°. Juhtmesari sisaldab ka kaitsmeplokki ja releed puhuri käivitamiseks.
Süsteemi saab muuta soovikorral huvitavamaks ja keerulisemaks, näiteks teha mitu veekontuuri, juhtides neid elektriklappide abil. Teha eraldi kontuur tarbevee boilerile ja saada dusi vesi valmis mõne minutiga jne.
Webasto töötab 5kW võimsusega kuni vee temperatuur saavutab 70°. Seejärel ta automaatselt lülitub 2kW võimsusele. Kui vee temperatuur saavutab 80°, läheb ta üle "standby" reziimile, ehk leek kustub, kuid veepump jääb tööle. Vee temperatuuri langedes Webasto taaskäivitub ise.
Paigaldajal jääb teha: leida koht Webastole, paigaldada see sinna, vedada õue väljajasketoru, ühendada juhtmed, soetada lisaks kütusepaak ning vedada sinna kütusevoolik. Sooja veega saab ette võtta mis süda lustib: kasutada radiaatoreid, puhureid, boilereid jne., vedades seda voolikutega just sinna kuhu vaja.
Voolutarve on 18 kuni 42W koos pumbaga

matkaauto.com/kunena/10-ost-mueuek-vahetus-rent/10450-webasto
Viimati muutis: 08.04.2023 17:09 jaguar3.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Ivar Kalev, meelis, janno

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Webasto

08.04.2023 21:19
#2
Kas sellega annab midagi teha? Sooviks sõidusoojendusest seisusoojendust.
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Lisatud failid:

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Webasto

09.04.2023 00:12 - 09.04.2023 01:12
#3
Sprinter 906?
Ei saa nii lihtsalt, margipõhine on, K-linega juhtimine. Uut aju vaja, 100€, siis saab alles Eberi käima ja saab edasi ehitada.
Pump vaja lisada ja lülitus seade millest plaanis Eber käivitada. Sellise komplektiga hakkab soojendi tööle ja eelsoojendab tosooli, ehk mootorit. Kui sellest ei piisa ja tahate salongi ka, vaja lisaks juhtmekomplekti ventika aktiveeaktiveerimiseks.
 
Viimati muutis: 09.04.2023 01:12 jaguar3.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Webasto

09.04.2023 11:16
#4
Ma nagu väga ei soovita sellist komplekti, nagu siit hakkab Ivarile välja kooruma. Kõik need lisavidinad võtavad voolu ja selle pinnal hakkab tekkima hirm, kas masina saab ikka pärast käima. Süsteem toimetab ilusti ja soe tuba om hää nautida. Praamisabas seistes kasutan ikka, aga pingevaba (psüühikale) see pole.
Katel üksi on tarbija, sinna hakkavad lisanduma ringluspump ja siis veel salongi ventikas, mis sooja laiali tassib. Eritiliselt annab tunda voolunälg Evasionil, kuna seal on kliimal kaks ventikat töös. Lisaks hoitakse mootor kogu aeg soojas ja seal on suur soojakadu.
Selle pärast ostsin hoopis Hiina kuivgerod ja paigaldasin need lisaks. Seal ainult üks pisike mootor voolu tarbimas. Kahtlemata on kuivgero ebakvaliteetsem soe, kui vedeliksoojendi, aga sooja tahaks ikka pikemalt saada. Mul pole ennem niipalju akudega probleeme olnud (saavad tühjaks), kui kolmel autol nende süsteemidega.
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Webasto

09.04.2023 14:59
#5
Mulle piisab ainult mootori eelsoojendamisest. Kahju on külma mootorit käivitada. Voolu võib võtta toaakudelt 300Ah.
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Webasto

09.04.2023 18:52
#6
Motomehel on osaliselt õigus, Webastod koos salongi ahjuga ühed korralikud elektritarbijad on. Põhtarbija aga on ikkagi salongiventikas, Webasto koos pumbaga ei tarbi palju.
Küll aga inimesed kasutavad neid valesti, mida külmem ilm on seda kauem lastakse Webastol käia et salong ja mootor võimalikult soojaks saada. Tegelikult mootorile piisab 20 minutist et tulla välja "stardiohtlikkust" temperatuurist, 30 min on juba liiga hea. Eesmärk ei ole mitte mootor töötemperatuurini soojendada, vaid vältida külmkäivitust, ehk kui ta seal nulli ringis juba on ongi eesmärk saavutatud. Sula ilmaga talvel me ju ei muretse külmkäivituse pärast. Kõva pakasega (-20 ja enam) max 20 minutit. Ja jutt käib praegu süsteemist koos aktiveeritud salongi puhuriga (ainult mootorit soojendades ma ei oskagi pakkuda seda aja piirangut millega aku nii tühjaks saab et enam käima ei lähe, aga julgelt pool tundi).
Webastot peab mõistusega kasutama, ja mitte mida külmem seda kauem, vaid vastupidi.
Kui teil härrased auto ei käivitu -25-ga peale 20min Webasto tööd (koos salongi soojendusega), siis tuleb viga mujalt otsida. Kas on aeg aku vahetusele mõelda, või sõidate liiga lühikesi otsi ja aku ei jõua ära laadida.
Mul enda autol on samuti Webasto just nii tehtud nagu Ivar endale soovib. Telestardiga puldist panen toast Webasto käima, kliima ei rakendu, ainult mootorit soojendab. Küll aga Telestardilt saadud signaaliga läheb käima lisaks ka elektriline salongipuhur Defa läbi relee, mille juhe on eelnevalt õhtul seina pistetud. Ja lasen käia pool tundi vähemalt (nõus et ei sobi neile kellel pole 230V pistikut auto läheduses. Noh, minul on). Tulles autosse on putka soe ja mootor samuti. Sõitu alustades Webasto jätkab tööd lisasoojendina.
Ivar, mul Eberi analoog aju endal ei ole (on 24V üks eksemplar, aga me ju räägime 12V süsteemist, eksole?) Vaja tellida, 100€ koos kõiksugu transport kuludega.
Lisaks vajad pumpa. Minu käest saab ainult uue, originaali Pierburgi oma (Hiina saastaga ausalt, ei tegele isegi kui palutakse. Saab ise tellida Alist või kuskilt mujalt). Küll aga minu käest saab pumba kaane erinevate nurkadega kui ei peaks sobima.
Lisaks käivitus süsteem. Kõige odavam on lihtsalt nupp. Järgmine on timer 1530 (70€). Sellele saab lisada ka kaugjuhtimise (50€ kõige lihtsam ja kuni mitmesaja eurini Telestardid ja Thermo call süsteemideni välja.
NB: kõik siin väljatoodud hinnad on uutele asjadele. Kindlasti kõik ei pea uus olema ja leiab ka soodsamalt kasutatud.




 

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Webasto

09.04.2023 20:04
#7
Aku ja webasto poolest võin öelda, et ca 7-8 tundi suht järjepidevat webasto tööd koos auto kliima puhumisega enam mootorit käima ei venitanud. Samas olen ka väikses autos ööbides nii 4-5x webastot kasutanud ööbimise ajal ja hommikul sai auto käima. Üks tsükkel on mul 30 minutit.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Webasto

19.04.2023 17:02
#8
Ivar, mul Eberi analoog aju endal ei ole (on 24V üks eksemplar, aga me ju räägime 12V süsteemist, eksole?) Vaja tellida, 100€ koos kõiksugu transport kuludega.
Lisaks vajad pumpa. Minu käest saab ainult uue, originaali Pierburgi oma (Hiina saastaga ausalt, ei tegele isegi kui palutakse. Saab ise tellida Alist või kuskilt mujalt). Küll aga minu käest saab pumba kaane erinevate nurkadega kui ei peaks sobima.
Lisaks käivitus süsteem. Kõige odavam on lihtsalt nupp. Järgmine on timer 1530 (70€). Sellele saab lisada ka kaugjuhtimise (50€ kõige lihtsam ja kuni mitmesaja eurini Telestardid ja Thermo call süsteemideni välja.
NB: kõik siin väljatoodud hinnad on uutele asjadele. Kindlasti kõik ei pea uus olema ja leiab ka soodsamalt kasutatud.
 
Mulle sobivad originaal osad. Ei ole nendest hiinlaste tehtud Webasto koopiate eufooriast aru saanud, endale küll ei taha. Kas neil üldse EU tüübikinnitust on?
Palju läheb kokku?
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Webasto

20.04.2023 22:40 - 20.04.2023 23:06
#9
Niisiis.
Analoog Eberi aju läheb maksma 100€ (paraku kasutatud, uus maksab 500). Pump juurde 70 (uus)..
Selle komplektiga saad ahju osa tehtud, saad ahju käima kui võtad juhtme pin1 ja paned vastu aku klemmi ja ahi hakkabki tosooli ja mootorit soojendama. Nii sa ilmselt ei taha, tahad mingit ilusamat lahendust. Kõige odavam on lihtsalt lüliti, mille saad suvalisest autopoest mõne euroga. See on aga ebamugav, tahad ilmselt autosse minemata asja käima saada.
Variant 1. Timer1530, 70€. (eelprogrammeerimine)
Sellele variandile on võimalik saada ka distansjuhtimine puldiga, +50€. Miinuseks on see, et puldil puudub tagasiside, ehk sa ei tea kas signaal jõudis kohale või mitte. Küll aga kui sa kuskil väga kaugel autost ei asu ja pakse betoonseinasid vahel ei ole, küll ta siis ikka läks. Kui aga ikka väga häirib see aspekt, saab ka ohutuled näiteks järgi ühendada üks vilksatus.
Variant 2. Timer1533, 80€ (eelprogrammeerimine)
Variant 3. Timer MultiControl 90€ (eelprogrammeerimine)
Variant 4. Telestart. See on Webasto originaal süsteem puldiga, ja puldil on tagasiside rohelise dioodi näol. Miinuseks on hind, see on kallis uuest peast osta, 400€ ringis maksab. Küll aga see asi ei pea uus olema, neid saab 150-200€ tellida, ja nad on suht igavesed, ehk ei tasu karta et kasutatuna ei kesta kaua või läheb rikki. Ei lähe, enne kulutad puldi ribadeks.
Variant 5. ThermoCall. Saad käima telefoniga. Samuti kallis lahendus, kallimgi kui Telestart.
Niisiis, vali välja. Vastavalt sinu valikule tuleb ka vastav juhtmestik tellida 60€. See tehakse eritellimusel.

Endale ma tegin nii: Telestart paneb Webasto käima mis hakkab mootorit soojendama. Lisaks on mul Defa salongipuhur 230V, mis samuti rakendub Telestardist ja hakkab salongi kütma. Lisaks on ka Defa Multicharger sama juhtme otsas, ehk õhtul koju tulles panen juhtme seina, ööotsa laeb akut, hommikul vajutan pulti ja kütted lähevad järgi. Kui tahad taolist lahendust, selle saab hiljem juurde lisada ja asju saab Eestist poest, ei pea kuskilt tellima.

Mai kuus läheb tellimus sisse, tahtjaid on juba kogunenud, ka siit foorumist, võid liituda, hoiab saatmiskuludelt kokku.

 
Viimati muutis: 20.04.2023 23:06 jaguar3.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Webasto

20.04.2023 23:19
#10
Kuidas töörahaga?
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Webasto

21.04.2023 00:24 - 21.04.2023 08:00
#11
Kahjuks tegelen ainult Webastote diagnostikaga, remondiga ja koostisosade/varuosade/komplektide komplekteerimisega ja tarnimisega. Sedagi vabast ajast. Et jah, ei paku sellist teenust paraku.
Sellega tegelevad kõiksugu elektritööde töökojad. Kõik kes pakuvad autoelektriku töid, teevad selle lihtsasti ära. Seletuskiri ja skeem tulevad komplektiga kaasa.
Viimati muutis: 21.04.2023 08:00 jaguar3.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev