N3000 seeria
- Navigator
-
Teema autor
- Pole saidil
- Noor foorumlane
-
N3000 seeria
15.06.2026 21:55
Tere, mul hetkel autos Thetford N3000 seeria külmik, 12V pealt töötab vaid siis kui auto käib, miks see nii on? mis seda nii juhib? Kuna mul suur aku ja palju päikesepaneeli siis kas oleks õigem panna külmik pidevalt 12V pealt tööle? gaas ja 220V jääks ilmselt nagunii
Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.
Re: N3000 seeria
15.06.2026 22:41
Kui ma tahaks panna külmikut pidevalt 12v tarbima, siis ma viiks kongi akudelt eraldi 12v külmiku juurde ja ühendaks seal tehase poolt pandud juhtme lahti ja paneks oma veetud asja peale. Miks? Sest pildi pealt tundub su auto olema uuemat sorti ja selleks peab olema elektroonikas nutikas. Ilmselt on elektroonikule su soov käkitegu, aga sa ise ei tundu olema selles väga kodus. Mina leiaks vanal autol ümbertegemise koha üles, sest seal ei ole nii moderne see asi. Uuema auto puhul oleks jupi "helistamist", et seal midagi ümber teha. Kõige tõenäolisem oleks vast kaitsme juures.
Huvi pärast küsiks ka mitu w on päikesepaneele ja palju aku mahtu. Muide öösel päike ei paista.
Huvi pärast küsiks ka mitu w on päikesepaneele ja palju aku mahtu. Muide öösel päike ei paista.
5o9279o
- helmhir
-
- Pole saidil
- Uus liige
-
Eile 08:56 - Eile 08:59
Ei pea EBL juures midagi näppima.
Külmiku taga, alumise resti juures on külmikusse minevad juhtmed, pead selgeks tegema milline on D+ juhe (näitab mootori töötamist) lõikad läbi ja ühendad pideva + kõrvaljuhtmest peale.
Mina tegin nii, et panin sinna lüliti vahele, kui vaja läheb sinna D+ signaal nagu tavaliselt , või kui vaja, sestes 12v pealt töötada,(mul ka suur aku, näiteks laevapeale minnes) siis lülitan ümber, et külmik saaks aru nagu mootor töötaks. ( Mul tegelikult asi veel keerulisem, lüliti asemel on relee ja lülitada saab läbi Cerbo.)
Aga minu 3170 võtab näiteks 190W voolu, 12v peal.
Külmiku taga, alumise resti juures on külmikusse minevad juhtmed, pead selgeks tegema milline on D+ juhe (näitab mootori töötamist) lõikad läbi ja ühendad pideva + kõrvaljuhtmest peale.
Mina tegin nii, et panin sinna lüliti vahele, kui vaja läheb sinna D+ signaal nagu tavaliselt , või kui vaja, sestes 12v pealt töötada,(mul ka suur aku, näiteks laevapeale minnes) siis lülitan ümber, et külmik saaks aru nagu mootor töötaks. ( Mul tegelikult asi veel keerulisem, lüliti asemel on relee ja lülitada saab läbi Cerbo.)
Viimati muutis: Eile 08:59 toto.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Navigator
- Arvo
-
- Pole saidil
- Administraator
-
Eile 09:21 - Eile 09:29
toto jutt külmiku “petmisest” on põhimõtteliselt õige. Minu autol (Hymer) on aga külmiku 12v toide võetud mootori akult, tarbib 15+ A. Üldjuhul keegi mootori akut ei vaheta. Siin viib selline petmine näiteks ööläbi laeval kindlalt probleemideni, ehk siis peaks külmkapi toite akut vahetama. Ma enda autol nägin hoopis vaeva, et sõidu ajal päikese energiat (190 W max) otse kapi toitmiseks kasutada (s.t. mootori generaatorit aidata külmkappi toita), muuseas kütusekulu kokkuhoid reaalselt mõõdetav suurus (0.3 l/100 km). Kogu teema vaates peab mainima, et kapid on 12v toite pealt kõige väiksema külmatootlikkusega.
Tervitustega,
Arvo, klubi liige nr. 691
Hymer BMCI 550
Arvo, klubi liige nr. 691
Hymer BMCI 550
Viimati muutis: Eile 09:29 Arvo.
Eile 09:37 - Eile 09:41
Arvo, oled selles täiesti kindel?
Ilmselt su külmiku vool ei lähe ikka otse külmkapile, vaid läbi EBLi (minul on küll nii)
Ja kui mootor ei tööta aga kümik saab aru, et töötab siis ei tule vool mitte auto akult vaid läbi EBLi elamuakult.
Kui sa just ise ümber pole ehitanud?
Minul on maja akul šunt vahel ja näha on et külmiku vool tuleb sealt.
Ja kui päikest on, siis veel eriti hea.
Ilmselt su külmiku vool ei lähe ikka otse külmkapile, vaid läbi EBLi (minul on küll nii)
Ja kui mootor ei tööta aga kümik saab aru, et töötab siis ei tule vool mitte auto akult vaid läbi EBLi elamuakult.
Kui sa just ise ümber pole ehitanud?
Minul on maja akul šunt vahel ja näha on et külmiku vool tuleb sealt.
Ja kui päikest on, siis veel eriti hea.
Viimati muutis: Eile 09:41 toto.
- punkel
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
Eile 15:26
D+ juhe on siiski väga vajalik ja mina seda ära ei kõrvaldaks, pigem otsi ülesse EBL blokist AES kaitse ja pane sinna kaitse+lüliti vahele. Sellest AES kaitsmest on päris palju juttu olnud ja väga palju on kinni tehase seadest kuidas külmkapp on ära ühendatud, tavaliselt tehas seda AES loogikat vahele ei ehita ja kui lihtsalt AES kaitse vahele panna, siis on aku suht kähku tühi. Kui paned sinna lüliti vahele, siis jääb normaalne loogika alles ja võid kindel olla, et miskit maha ei põleta. Mina asendaks lüliti nutilülitiga, mida saaks siis juhtida kas taimeriga või akupingest, see annaks võimaluse, et viimanegi vool akust välja ei imetaks. Tänapäeval ei maksa Arduino jubinad suurt midagi, paar otsa suudab igaüks kokku joota ja jupikese programmi kirjutab sul AI iga ilmaga valmis, ole aga mees ja mõtle välja mis asju sa sinna järgi soovid pista ning millist teavitust saada tahad.
- Navigator
-
Teema autor
- Pole saidil
- Noor foorumlane
-
Eile 18:22
Motamees: Tundub, et sul teadmisi siiski napib, sinu pakutud lahendus on isegi talupojamõistusele selge, lihtsalt infoks, et selle sama auto kuudi 12V olen siiani kõik ümber ehitanud ise ja oma mõistusega, ehk siis kõik victroni peale, aga minu küsimuse mõte oligi, et kaldun arvama, et seal on siiski mingi lihtsam asi kuidas see aju ära petta ja anda talle sinaal, et tegelikult auto töötab, sest selle 12V saab ta nagunii kuudi akult mitte auto akult ju, lihtsalt mootori töötamise signaali saab ta autolt. Aga tahtsingi, et kommenteeriks need kes teavad ka kuidas see süsteem täpselt töötab.
Vastus sinu küsimusele, et ka päikese asjades ilmselt olen ma rohkem kodus - paneele on seal 2x 360W ja liitium akut on 360Ah
Vastus sinu küsimusele, et ka päikese asjades ilmselt olen ma rohkem kodus - paneele on seal 2x 360W ja liitium akut on 360Ah
- Navigator
-
Teema autor
- Pole saidil
- Noor foorumlane
-
Eile 18:25Ei pea EBL juures midagi näppima.
Tänan, see on vastus mida lootsin saada, oma peas mõtelsin sellist asja, aga tahtsin teada kas keegi on ka seda teinud.
Eile 19:36Motamees: Tundub, et sul teadmisi siiski napib, sinu pakutud lahendus on ...
...Vastus sinu küsimusele, et ka päikese asjades ilmselt olen ma rohkem kodus - paneele on seal 2x 360W ja liitium akut on 360Ah
Ok, sinu võit, sul on pikem, kui mul.
5o9279o
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Priit Peljo
Eile 20:18 - Eile 20:25Aga kontrolli igaksjuhuks kindlasti üle, et seistes vool ikka maja akult tuleb, mitte auto akult.Ei pea EBL juures midagi näppima.
Tänan, see on vastus mida lootsin saada, oma peas mõtelsin sellist asja, aga tahtsin teada kas keegi on ka seda teinud.
Ja muidugi jääb see, et selle 12v sa külmikut ilmselt korralikult külana ei hoia, liiga nõrk see 12v süsteem seal.
Minu mõte rohkem sellel ümberehitusel oli see et kaotada ära sõiduajal need 15 min. turvapausid, peale igat seismajäämist, minul külmik koguaeg gaasi peal.
Ja kui tihti peatud, siis külmik teeb koguaeg selle 15 min turvapausi kui leeki ei süüta.
Viimati muutis: Eile 20:25 toto.
- Navigator
-
Teema autor
- Pole saidil
- Noor foorumlane
-
Moderaatorid: Ivar Kalev