Täna küsiti mult rooste puhastamisest ja pärastisest töötlemisest.
Selle projekti puhul võttis ametnik mult võimaluse liivapritsi kasutada. Liivaga puhastamine on küll väga tõhus, kuid komplitseeritud. Antud masin on kunagi saanud liivapritsi töötluse ja väga korraliku krundi/värvi. Töö ise on aga olnud pealiskaudne. Kõik kohad, mida pritsija ja värvija said ümber auto jalutades töödelda on perfekto. Muu osa aga ei kannata kriitikat. Ja keti tugevuse määrab ju nõrgim lüli.
Et igale poole ligi saada, eemaldan ma võimalikult palju detaile. Rooste eemaldamiseks kasutan ma enamuses vibratsiooni. Suuri detaile peksan kuvaldaga. Väiksid detaile koputan haamriga. Eemaldatud detailide puhastamiseks kasutan ka nõelvasarat. Maal ma sellega tegutseda ei saa, kuna nõuab palju õhku. Selline kompressor on mul kodus. Suurt rolli mängib ka survepesu. Olen pannud tähele, et paar nädalat peale esimest pesu on osa värvi ja roostet jälle pisut lahti. Uus pesu võtab ka selle maha.
Esimene ostetud (Biltema) nõelvasar läks nüüd veits katki. Otsisin uut ja Eestist ei leidnud (üks 400 eurine oli). Juhuslikult leidsin aga nime NÕELKLOPPER. Ja valik kohe küllalt suur. Ei pidanudki ostma tervet, vaid sain osta ainult uue otsa. Kes soovib omale sellist soetada
astri.ee/tooriistad24/pneumaatiline-noelklopper-1585112224460/
Kellel on kodus taoline suruõhu meisel
astri.ee/tooriistad24/pneumohaamer-ilma-kohvrita-1585112207733/
võib omale soetada ainult nõelte otsiku
astri.ee/tooriistad24/rooste-eemaldus-otsik-suruohuhaamrile-noelklopper-1585112209917/
Kaup oli paari päevaga kodus. Ei ole tea mis imeriist, aga teeb töö küllalt tõhusaks. Kordan veelkord, et kompressor peab olema küllaltki tootlik.
Peale rooste eemaldamist töötlen ma detaili roostemuunduriga. Vanasti oli Buvanol. Nüüd on mingi HP roostemuundur.
www.bauhaus.ee/roostemuundur-hp-anti-rust-1-l.html
Kindlasti on ka teisi muundureid ja kloppereid, mul aga need.
Detailid värvin pärast üle laevavärviga. Miks laevavärv? Aga selle pärast, et laeva värvi tohtivat värvida ka natuke roostes pinnale (nagu Hammerite).
Värvi alla minev pind peab olema ikkagi küllalt puhas. Igale poole ei saa ligi ja roostet jääb. Siis õlitan seda pinda. Õli imbub rooste vahele ja takistab edasist levikut mõneks ajaks.
Õlitamiseks olen kasutanud enda ja teiste vanu varusid. Tihti on nii, et omanik ise ka ei tea, mis õli tal kankus on. Olgu mis ta siis on, rooste vastu aitab ikke. Õlile lisan tahenevat ainet. Tihti kasutan selleks ML korrosiooniõli. Ainult ML õli ei taha hästi rooste vahele pugeda, vajab vedeldit (kasutan diiselkütet). Õlile aitab ka lisada pigimastiksit. Vene ajal kasuti auto põhja katmiseks. Tihti leidub seda vanemate meeste garaasiriiulitel. Mingi aja pärast taheneb selline kemüüse pinnal ja vesi ei suuda seda maha pesta. Pigi vedeldamiseks kasutan ka diislit või bensiini.
www.ladaklubi.ee/foorum/viewtopic.php?f=18&t=875
Värvin pintsliga. See hõõrub värvi pinna/rooste sisse. Pihustiga värvides põrkub tuul nurkadest tagasi ja toob ka värvi tagasi. Sellisel juhul tuleks ennem nurgad ikkagi pintsliga läbi mudida.
Aerosoolvärvidest ei arva suurt midagi. Halvasti ütelda ei taha ja head pole midagi rääkida.
Ja veel. Kui miski tekitab segadust, siis võite ju siin teemas küsida. Muidugi võib ka telefoniga küsida, aga siis on see vastus ju foorumi jaoks "salajane".