Nonii. Sain natuke varem klaviatuuri juurde.
Gaasi eelis on see, et seda saab kogu reisi vältel piiramatult juurde soetada. Kõik muud elektrilised alternatiivid on tagavaraks.
Esimene müügisolev matkabuss oli piltide järgi täitsa OK. Pidasime plaani, mis lõpphinda nõus maksma oleme. Kohale jõudes ei kulunud minutitki, et aru saada- siin polegi midagi arutada. Lõpuks tegime pakkumise, et 5000.- EEK ja me saame sealt sisutuse, muu oli roostepuru. Tegu oli Fiatiga. Juba siis oli näha, et enamuses kõik gaasiga lahendatud.
Isehitamise otsus sündiski tegelikult tuulises ja külmas parklas suht lühikese ajaga.
Ostsime poolroostes kaubabussirondi, kuna raha õieti polnudki. Parem buss oleks tähendanud juba niisuurt liisingumakset, et suvise reisi jaoks poleksi suurt järgi jäänud. Lahemaale võin aga telgiga ka minna.
Kuna tookord gaasiballoone polnud, tuli meil „geniaalne „ idee kasutada aidas vedelevat suurt punast veneaegset. Kõigile teadmiseks, et vene ja praegune levinud standard hästi kokku ei lähe. Läheb siis, kui hoolega sobitad ja tihendad. Täna ma seda enam ei teeks. Meie idee oli, et suure ballooniga saab terve reisi vabalt ära sõita ja kodus läheb poolik balloon igapäevasesse tarbimisse. Väike hirm muidugi oli, et kui kusagil hakatakse näpuga järge ajama, siis ilmselt läheb kisaks. Me ei kasutanud tavalist kodugaasi aga natuke teine segu, mis aurustub kodugaasist mingi 5 kraadi madalamal temperatuuril. Olgugi, et on suvi, võib öösel mägedes temperatuur päris madalaks langeda. Ka nüüd uuele matkabussile gaasiballoone täites olen üle küsinud, et saaks ikka madalamal temperatuuril aurustuvat. Uuele bussile ostsin tagavaraballooni Vana-Narva mnt. AGA esindusest. Maksis umbes 500.- EEK. Aga küsi ise üle. Soovitan ehitada kohe kahe ballooni kohaga. Siis pole kiiret, kui üks tühjaks saab. Veel parem on kasutada automaatset ümberlülitajat. Ei pea kogu aeg jälgima. Ise olen korra poole söögitegemise pealt pidanud kiirelt balloonivahetuse tegema,. Plaanin sellel aastal ümberlülitaja ära osta. Üks pakkujatest on Tallinnas Matkasuvilad. Hetkel tundub see minu jaoks normaalne koht olevat ja julgen neid soovitada. Siiani on nad suutnud küll hea mulje jätta. Aga ma pole väga usinalt mujalt veel otsinud.
Kõige parem külmkapp töötab 220V+gaas+auto 12V. Kämpingus olles saad 220 voldiga ka akut laadida. Kui gaas otsa saab või muu jama, siis viimase võimalusena kasuta auto 12V. Mul pole kummalgi bussil sõidu ajal gaasileeki ära kustutanud. Aga see oht on täitsa olemas. Et kapp korralikult töötaks tuleb paigaldada KINDLASTI ka 12V lisaventilaator. Tee sa kui korralik õhuvahetus tahad, ikka jääb ta lahjaks. Eriti just suvel.
Kui sul on 2 ballooni, siis igal juhul on sul aega paari päeva jooksul leida tankla, kust uue saad.
Samuti töötavad gaasiga soojaveeboiler ja õhkküte. Ei pane sa kumbagi vooluga tööle. Erit annab see tunda, kui kogu aeg ei peesita mingil karavaniplatsil, kus võid kõikvõimalikud lohvikud külge ühendada.
Bussi elektrisüsteemist võin muljetada järgmisel korral.
Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.