Kämpingus elektri võtmise asendamine päikesepaneelidega

Kämpingus elektri võtmise asendamine päikesepaneelidega

25.03.2026 16:05
Oskab ehk keegi enam-vähem vastata, palju oleks vaja elektri tootmiseks päikesepaneele?
Kasutusel on normaalmõõdus külmkapp ning päev läbi huugab televiisor 220V / 60W. Harva induktsioonpliit ja lihtsam kapselkohvimasin.
Akud ja inverterid olemas.

Teine küsimus - tasuvus. Siin maksab elekter 3 €/ööpäev. Oletame kohal olla 50 päeva see on 150 €.

Palun kunstaju vastused jätta postitamata.

Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kämpingus elektri võtmise asendamine päikesepaneelidega

25.03.2026 17:23
Ei tea konkreetselt olukorda aga üks variant on nn kokkuklapitavad paneelid osta(üdjul mingi komplekt) Olen jälginud, et sakslased kasutavad neid usinalt, alati käib keegi kuskil neid liigutamas, et max päikest kätte saada. Hinnad (peab mitu komplekti ostma, et norm võimsust saada) on minu mõistes krõbedad, nii et üritan esialgu vältida, nii et pead ise kalkuleerima. Kui katusele panna, siis tasub juba neid liigutava alusega vaadata, kasutegur kasvab hüppeliselt, kuskil oli tuubi video ka selle võrdlemiseks.

25.03.2026 18:48
Jätsid kirjutamata, palju külmkapp tarbib. Jämedalt võiks paneelide võimsus olla 4 korda suurem kui keskmine tarbitav võimsus. Sul katusele peaks mahtuma lõdvalt ka KW jagu. Arvestama peab, et puud ja igasugu muud asjad, mis päikest varjavad on saatanast, kämpingutes sageli aga paratamatus. Igasugu kallutatavad kinnitused katusele unusta ära, mingit hüppelist kasuteguri paranemist ei ole.  Kaimu pakutud paneel tundub olema liigagi hea hinna/kvaliteedi suhtega. Kontroller aga kindlasti ei sobi 12v pardasüsteemi jaoks, 24 voldisele hädapärast. Tegelikult konsulteeri Jaanusega, temalt peaksid adekvaatsed vastused saama. Mul endal on 190w paneele katusel ja pole elektrinälga jäänud, külmkapp käib küll gaasiga kui elektrit pole võtnud.
Tervitustega,
Arvo, klubi liige nr. 691
Hymer BMCI 550

26.03.2026 07:53
Palun kunstaju vastused jätta postitamata.

Raivo, kas Sul üldse mingit austust kellegi vastu, peale oma naabrimehe veel eksisteerib?
Tervitustega,
Hymer BMCI 550
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Ivar Kalev, toto, Arvo.A

26.03.2026 14:17 - 26.03.2026 15:39
Raivo, kas Sul üldse mingit austust kellegi vastu, peale oma naabrimehe veel eksisteerib?
Minul austusega probleeme ei ole. Austan ausaid.
Arvo, sa oled nagu ülelaetud BMS: kui keegi jagab liiga palju infot korraga, lähed kohe kaitse­režiimi. Aga ära muretse — süsteem töötab, lihtsalt sinu cutoff on natuke konservatiivsem kui liberaalsemal karavanirahval. Arvo, ma tean, et sa hoiad foorumit korras, aga vahel tundub, et su filtrid on tundlikumad kui MPPT pilvise ilmaga. Üks vale sõna ja kohe kukub tootlikkus nulli. Ära muretse – paneme uue setingu ja jätkame laadimist. 

Arvo post=36179 userid=1627
. Igasugu kallutatavad kinnitused katusele unusta ära, mingit hüppelist kasuteguri paranemist ei ole.

Kas saaks mingi kindla protsendiga austatava vastuse? 
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 26.03.2026 15:39 kaminahi.

26.03.2026 14:36
Ma ei saa nüüd enam häste aru asjast ....
No Kaminahi eksis Kalevi nõudmise vastu, aga väga hää vastus oli tegelikult olemas. Kas nüüd soov on saada vastust või üksteisele keerata. Küsitakse küsimust ja samas on nõue, et ärge ikka vastake, vaid ajame niisama ümber nurga juttu. Tegelikult ongi ju tehisaju vastused meie teadmised, aga täpselt kokku võetud. Vahel ta paneb paska, sest ka me teeme seda. Kui ta õigele teele suunata, siis parandab ennast.
...aga see on ju kõik juba teises teemas kirjas juba ja palun vabandust pasandamise eest.
5o9279o

26.03.2026 14:42 - 26.03.2026 14:53
Ma ei saa nüüd enam häste aru asjast ....
No Kaminahi eksis Kalevi nõudmise vastu, aga
Mina ka vabandan, kui Ivari soov oli kohe kirjas. 
Las vastavad need, kes on Agadiris kämpinud ja päikesepaneelidega sealne kogemus Ivari soovitava võimsusega  olemas. Olen huvitatud.
PS.  Olen seal, selles kämpingus, jalutanud.
PS2. Kelle nõudmisel Arvo.A oma postituse kustutas?
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 26.03.2026 14:53 kaminahi.

26.03.2026 14:57 - 26.03.2026 15:10
 Kui katusele panna, siis tasub juba neid liigutava alusega vaadata, kasutegur kasvab hüppeliselt, kuskil oli tuubi video ka selle võrdlemiseks.
Tore, et kuskil on tuub. Tore, et seda teada andsid. Nii hea postitus. Kõik on rahul.
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 26.03.2026 15:10 kaminahi.

26.03.2026 16:20

Tore, et lõpuks aru said, mida ma austuse all silmas pidasin. Milleks siin veel see “kui”, on mulle kahjuks arusaamatu. 
Tervitustega,
Hymer BMCI 550
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: toto

26.03.2026 16:48

Tore, et lõpuks aru said, mida ma austuse all silmas pidasin. Milleks siin veel see “kui”, on mulle kahjuks arusaamatu. 

Seletan ka "kui". Ma tõesti ei näinud seda soovi, või lisas Ivar selle siiski hiljem. 
Arvo, rahu – see on lihtsalt termodünaamika, mitte tehisintellekti mäss.
Raivo Koppel
729

26.03.2026 19:31
Jätsid kirjutamata, palju külmkapp tarbib. Jämedalt võiks paneelide võimsus olla 4 korda suurem kui keskmine tarbitav võimsus. Sul katusele peaks mahtuma lõdvalt ka KW jagu. Arvestama peab, et puud ja igasugu muud asjad, mis päikest varjavad on saatanast, kämpingutes sageli aga paratamatus. Igasugu kallutatavad kinnitused katusele unusta ära, mingit hüppelist kasuteguri paranemist ei ole.  Kaimu pakutud paneel tundub olema liigagi hea hinna/kvaliteedi suhtega. Kontroller aga kindlasti ei sobi 12v pardasüsteemi jaoks, 24 voldisele hädapärast. Tegelikult konsulteeri Jaanusega, temalt peaksid adekvaatsed vastused saama. Mul endal on 190w paneele katusel ja pole elektrinälga jäänud, külmkapp käib küll gaasiga kui elektrit pole võtnud.

Kurat seda teab, mis see külmik tarbib. Põhimõtteliselt sama kapp, mis kõigil, ainult keskmisest vanem (2006).

Jaanusel peaks katusel nüüd ca 2 kw olema (temal vaja sauna ahju kütta Hispaanias) aga olen enda jaoks otsustanud, et paneele ei pane. Meil ju 2,5 kw nupust käivituv generaator. Tegelikult peaks ka sellega igapäevaselt saama edukalt akud laetud, kas ka soodsamalt, kui 3 eur/ööpäev kämpingu elekter aga kämpingus vist ei sobi põristada. Kui jäime siia tulles sadamas tormi vaibumise ootele kolmeks päevaks, siis generaator sai küll tööd ja töötas hästi!

Tegelikult tahtsin küsida, kas see on normaalne komplekt ja hind?
Kuidas seda ühendatakse putka külge?Technische Daten XT300 (756676):
  • Leistung (Wp): 300 W
  • Zelltyp: monochristallin
  • Energieertrag/Tag (durchschnittlich): 1200 Wh
  • Nennspannung (Vmp): 29,64 V
  • Nennstrom (Imp): 10,1 A
  • Leerlaufspannung (Voc): 35,58 V
  • Kurzschlussstrom (Isc): 10,8 A
  • Standard-Testbedingungen (STC): AM = 1,5, Temperatur = 25 ± 2 ℃, 1000 W/m²
  • Maße offen (LxBxH): 229,1 x 75,6 x 0,5 cm
  • Maße gefaltet/geklappt (LxBxH): 75,6 x 60,7 x 7 cm
  • Gewicht: 12,8 kg
Lieferumfang (jeweils):
  • 1 x faltbares Solarpanel (XT100, XT200 und XT300 kommt jeweils mit einem vormontierten MC4-Kabelsatz)
  • 1 x Bedienungsanleitung
Berger XT faltbares Solarpanel - Fritz Berger Campingbedarf

26.03.2026 20:20 - 26.03.2026 20:26
Minu meelest on 305€ kallivõitu 300W eest, lisaks vaja kontroller. Samas väga püsiva paigalolemise jaoks on võibolla taoline lahendus isegi hea, saab otsida laagris päikesele võimalikult avatud kohta. Iga päev midagi sättida pole vist teema. Ma küll kahtlen, et see 300W su energiatarvet rahuldab, aga kahe komplektiga võiks vast saada. Saan aru, et see kapp on selline kolmesüsteemne, 220/12/gaas, peab kasvõi mõõtma palju ta 220 pealt energiat tahab. Samuti peab arvestama, juhtmed peavad olema suht jämedad ja ka kogu parki ei kannata autost väga kaugele viia.
Tervitustega,
Hymer BMCI 550
Viimati muutis: 26.03.2026 20:26 Arvo.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Ivar Kalev

27.03.2026 00:05 - 27.03.2026 00:20
Kui sul pole väga konkreetset vajadust paneeli kaasas kanda, siis statsionaarne 400W paneel on kordades mõistlikum ja ka soodsam ;) investeering. Ei vaja pidevat kohendamist, sättimist, valvamist, pakkimist. Kämpingus pead oma jaamadega siiski oma platsi peale ka ära mahtuma. Kaasaskantav paneel on pigem mugavus- ja vabaduslahendus "vabas"  looduses, mitte kuluefektiivne energiatootja piiratut teritooriumil.. 
PS: Kui ühe käe otsa võtta selline kaasaskantav paneel, siis loogiliselt võiks ikka teise käe otsas olla ka  Portable Power Station.
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 27.03.2026 00:20 kaminahi.

27.03.2026 07:26
Igasugu kallutatavad kinnitused katusele unusta ära, mingit hüppelist kasuteguri paranemist ei ole. 
Kui mu mälu ei peta, siis oli see number kuskil 20%

27.03.2026 07:31
Kurat seda teab, mis see külmik tarbib. Põhimõtteliselt sama kapp, mis kõigil, ainult keskmisest vanem (2006).

Eks ta on samas klassi nagu minu oma  matkaauto.com/kunena/kulmik/10648-test-dometic-rm7655-l-energia-tarbimine-24h-jooksul#34247  

27.03.2026 08:03
Kui mu mälu ei peta, siis oli see number kuskil 20%
Olenevalt asukohast (laiuskraadist ja aastaajast) vőib see 20% tõsi olla. Kas see just hüppeline kasv, on iseasi. Ma olen sama “hüppe” alati saanud katusel paneelide puhastamisega. 

Sinu postitus oma külmikust on täiesti adekvaatne. Tarbitav võimsus 12v toitega ka olemas, peaks ainult teada saama palju tarbib 220 pealt.
selge on see et kapi “võimekus” on 220 pealt selgelt parem kui 12 pealt, gaasi vastu muidugi ei saa.
Tervitustega,
Hymer BMCI 550

27.03.2026 14:21
...
selge on see et kapi “võimekus” on 220 pealt selgelt parem kui 12 pealt, gaasi vastu muidugi ei saa.
Palju see gaas võib efektiivsem olla?
Meil hetkel mure, et kapp 220V pealt oli 16 kraadi, või sulas. Sügavkülm ok, kuubikud jäätuvad.
Võtsime üleeile resti ära, nüüd langes 12 kraadi peale, või tahkem.

27.03.2026 16:44 - 27.03.2026 16:45
Minu kappidel on vahe suur olnud, aga kui resti eemaldamine niipalju mõjutas, siis on probleem rohkem kapi taguses ventilatsioonis, kumba resti eemaldasid alumise ülemise või mõlemad? Kas äkki uks polnud vahepeal korralikult kinni?
Tervitustega,
Hymer BMCI 550
Viimati muutis: 27.03.2026 16:45 Arvo.

27.03.2026 21:31

Meil hetkel mure, et kapp 220V pealt oli 16 kraadi, või sulas. Sügavkülm ok, kuubikud jäätuvad.
Võtsime üleeile resti ära, nüüd langes 12 kraadi peale, või tahkem.

Ka mul oli nii palavate ilmadega. Kapp on üldse valesti ehitatud. Need kütteelemendid on kapile väga lähedal ja seal toimub kuumaga pöördvõrdeline protsess. Element läheb kuumemaks, et rohkem külma kappi anda, aga samal ajal kuumutab element läbi isolatsiooni rohkem kapi sisu. Sügavkülm on kuumutamise piirkonnast väljas, sellepärast seal ka kõik korras. Probleem on viletsas seina isolatsioonis. Ehk isegi ajapikku on isolatsioon kuuma käes kahjustada saanud. Tahtsin sinna vahele panna sooja peegelduse ekraani, aga minu kapil oli kütteelement korpusele nii lähedal, et midagi sinna vahele ei mahu. Element on nii palav, et kätt sinna vastu panna ei tohi. Samas olen kunagi lugenud eeskirja, et külmkappi (elamus) ei tohi panna sooja kiirgavate asjade kõrvale.

5o9279o

27.03.2026 23:01
Minu kappidel on vahe suur olnud, aga kui resti eemaldamine niipalju mõjutas, siis on probleem rohkem kapi taguses ventilatsioonis, kumba resti eemaldasid alumise ülemise või mõlemad? Kas äkki uks polnud vahepeal korralikult kinni?

Eemaldasin alumise resti. Ülemist meie bussil eemaldada ei saa, sest see pole seinaresti kujul, õhutus on viidud kuidagi otse katusele. Pildil punase ruudu sees.

27.03.2026 23:35 - 28.03.2026 00:09
Kas Ivari külmikul on sundvent?
Minu mõlemal viimasel autol on olnud suured külmikud ja elektrilise ventilaatoriga tagapoolel. Ega need seal ometi uhkuse pärast ei ole ju. Tõin Itaaliast jäätised värsketena  koju.
Kui tagant ei saa soojust ära, siis külmik ei tee külma – punkt.
Sundvent on kõige olulisem täiendus, mida matkaauto või karavani külmikule teha saab.
Ventilaator teeb kolm asja:
1. jahutab kondensaatorit
2.suurendab külmiku efektiivsust
3.vähendab kompressori tööaega
Hoiab sellega külmiku sisetemperatuuri stabiilsena ka kuuma ilmaga. Ilma ventilaatorita on külmikul “hing kinni”.
Külmik on nagu auto radikas ilma ventilaatorita – mootor kuumeneb üle ja jõud kaob.
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 28.03.2026 00:09 kaminahi.

28.03.2026 00:07
Pole seal mingit ventilaatorit ja pole kunagi ka näinud ühelgi matkaautol sellist.
Arusaamatu, miks nad selliseid külmikuid üldse teevad, mis ei jahuta piisavalt?

28.03.2026 00:25 - 28.03.2026 00:33
Pole seal mingit ventilaatorit ja pole kunagi ka näinud ühelgi matkaautol sellist.
Arusaamatu, miks nad selliseid külmikuid üldse teevad, mis ei jahuta piisavalt?
Näidata ühte võin. Teisele küsimusele ei oska tõesti täpselt vastata. :( 
Arvan vaid, et külmik ise on täiesti normaalne, aga tema töötingimused on sinu karavanis sama rasked kui kihnlasele  Tallinna liiklus.

Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 28.03.2026 00:33 kaminahi.

28.03.2026 07:27 - 28.03.2026 09:17
Pole minu kummalgi matkaautol olnud sundventi, üldjuhul on need ise paigaldatud leevendamaks/peitmaks muid probleeme. Selles on kaminahjul täiesti õigus, et kui kapi taga ventilatsioon ei toimi korralikult, siis kapp ka ei toimi. Iseenesest peaks olema nii, et loomulikust ventilatsioonist piisab. Mul pole olnud probleeme (ok üle +35 temperatuurides pole olnud). Peab uurima, mis seal takistuseks on kogunenud. Mina aegajalt tegin korstnapühkijat ja pärast suruõhuga ajasin pasa välja. Üsna uskumatu kogus millegipärast tekkib.
Tervitustega,
Hymer BMCI 550
Viimati muutis: 28.03.2026 09:17 Arvo.

28.03.2026 08:20 - 28.03.2026 08:25
Ivar, sul soome keel suus, siis nt: 

ja ka 

Paljud on sinna resti taha ventika pannud, mul endal veel ei ole aga olemas on, ainult paigalduse vaev...
Knaus VAN TI 600 ME `2008
Klubiline 644
Viimati muutis: 28.03.2026 08:25 tohoh.

Moderaatorid: Ivar Kalev