Nii... jargmine asi mida tahtsin teha - sooendus. Haagises külma ilmaga on jahe. Temperatuuri ta ei hoia eriti. Kui väljas on mingi 13, ja sees võibolla 15, magada on natuke jahe. Muidugi meil on head magamiskottid, ja see väga palju ei sega, aga oleks parem, kui oleks sooem. Ja teine probleem, et ilma sooenduseta sees kogub väga palju niiskust. Nii palju et tilgud rippuvad igalpool, ja aknad ei ole läbipaistvad. Peale ööd pidi tulutama haagist mingi tund aega.
Hakkasin uurima. Originaalis pandi sinna sellist asja nagu Riviera. Aga kuna asi on vana, ja ei tea kust otsida - hakkasin uurima midagi kaasaeglast. Noh.. siin palju variante pole. Õhkkütte, ja vesi kütte.
Uurisin esialgu õhkküte. Seal variante ka vähe. Truma, ja Alde. Mõlemal tootel mudelid ei sobinud. Sest kas ta on kalllis, või ta tahab elektrit, või paigutus ei sobi. Kui haagis on kokku pakitud, sees jaab ruumi ainult laua all (150*45 ja kõrgus 23cm). Kuhu vertikaalse paigutusega ahi ei mahu.
Vesi kütte sobiks paremini. Ma paneks haagise ette kasti, kuhu paneks boiler. Ja siis voolikutega paneks 2 radikat laua alla, kus nad hakkakski kütma. Aga jallegi, süsteem tundus mulle liliga keeruline. Esiteks, liiga palju detaile, mida võivad katki minna. Teiseks, kui tosool hakkab leekima, siis minu vana haagis võib olla ei kannata seda.
UK foorumis üks liige soovitas mulle kus ja kuidas otsida originaal sooendit. Weeb nagu meie osta.ee, aga ilma mingi garantiid, et sulle müüvad asja, ja ei peta. Leidsin, hakkasin kirjutama müüale. Ja kujutage ette!!... ta kirjutas et Eestisse saata pole võimalik. "WTF?" küsisin mina, kuidas nii? ja kui tõesti ei saa, siis saatke Soome, seal üks tutav saadab siis mulle. Aga müüa kadus. Oli näha, et tal on väga palju varuosi, ja ta ei suhtle ainult minuga. Ok... mõtlesin.. lasolla. Mingi imelik müüa. Paari nädala pärast ilmus veel üks. Kirjutasin talle... Krt, sama lugu. Kui sai teada et peab saatma Eestisse - kadus. WTF?? Veel paare nädala pärast jarjekordne sooendi. Sellele juba ei kirjutanud, et Eestisse. Esialgu küsisin, kas on nõus üldse saatma, vastas "jah, kuhu?". Ja teade mida?!... Kui sai teada et Eestisse - kadus ka...
Ühesõnaga, täpselt ma ei mäleta, aga kadusid mingi 5 müüat. Viimane, et siis vist kuues kadus ka, ja ma kirjutasin talle kuri kiri, et "kurat, mis probleem teil kõigil on??? miks ei taha Eestisse saata? Kui te, krt, kardate, siis ma nagunii raha ja saatmiskulu maksan ette!..!" Kahe nädala pärast ta vastas, et sorry, olin busy at work, saadan küll, anna aadressi. Ja hakkaski vastama kahe nädalase periodiga.. Aga lõppude lõppuks saatis ikka.
Kogu ostu protsess, koos esimeste müüadega, võtis mul mingi 5 kuud. Ja lõppude lõpuks ikka jõudis minuni. Saage tuttavaks, Riviera:
Välja näeb niimodi (pilt netist). See aukudega karbike on "summuti", ja õhku võtab ka sealt. Ta jaab väljapoole, haagise alla.:
Paigaldakse põranda alla:
Et siis ta annab 0.7-2kw soojust gaasiga. Palju ta sööb - ei tea veel, aga umbkaudsed arvutused ütlevad et maksimumis mingi 220g vedelgaasi tunnis. On olemas kaitse, see mis paneb gaasi kinni, kui tuli kustub. Kahjuks, hetkel mul ei ole kus panna seda sooendit, ja ta peaks ootama kevadet. Sest väljas on niiske, aga garaazis ei ole nii palju ruumi.