Peraküla-Nõva ranna RMK

Peraküla-Nõva ranna RMK

19.09.2021 18:43
#1
Tere
   Nõva (Peraküla) rannas käinud alates 2001 aastast, viimased kuus aastat juba kämperiga. On olnud häid ja hulle aegu. Hull oli siis kui paar aastat lasti seal surfilaagrit teha. Olen seal ka mitmeid kordi väljamaa kämpereid kohanud ja nendega juttu ajanud. Kiidavad ja imetlevad, puhas, vetsud, lõkkekohad jms. Üks sakslane näitas kunagi reisiraamatut kus Baltikumi kämbid ja muud kohad ilusasti peal. Haapsalu-Dirham-Peraküla-Padise jne.
   Nüüd aga on ilmunud täiesti arusaamatu keeld-korraldus RMK poolt mis A4 lehel ülesse riputatud : 01.06-31.08 on keskmisest parklaplatsist kahele poole kulgevatel teedel matkaautode parkimine KEELATUD ! Ainult keskplatsil lubatud. Keskplatsil pargivad enamasti randa tulnud ühepäeva külalised, üleöö olijad ikka külgteedel, seal ka vetsud ja grillikohad. Ruumi on alati matkaautodele jätkunud. Keskplatsile oma lauda-toole ja grilli ülesse ei pane ju.
Saatsin kohe ka RMK-le küsimuse sellise korralduse mõttekuse kohta. Ootame siis vastust ja kui mõistlikku selgitust pole ja mingi ametnike luulu siis peaks küll Klubi juba ametlikuma järelepärimise tegema.
Arvo

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Peraküla-Nõva ranna RMK

26.11.2021 11:40 - 26.11.2021 16:35
#2
Tere sõbrad
Peale pikka punnimist sain RMK vastuse. Bold/allakriipsutused minu poolt. Vastus ehtne ametniku jutt, matkaautode elu-olu absoluutselt tundmata.Ed: Peraküla-Nõva ranna puhkekohtTere,Täname Teid tagasiside eest,Allpool Nõva- Matsalu külastusala juhi, Marju Pajumetsa, vastus Teie pöördumisele.RMK korraldab oma külastuskorraldusobjektidel külastust lähtuvalt igaühe õiguse headest tavadest.Püüame nii hästi kui võimalik korraldada ja lahendada erinevate sihtrühmade vajadusi.Viimastel aastatel on Nõval tekkinud uus olukord, kus matkabussid ja haagised hõivavad objektide parklaid ja parkimistaskuid nädalateks ja isegi kuudeks võttes sellega teistel külastajatelt võimaluse objekti kasutada, kuigi hea tava näeks ette, et ööbitakse üks öö ja ja võimaldatakse ka järgmistel tulijatel objekte kasutada. Sama on olnud ka Perakülas, kus matkaautod ja haagised pargivad kinni just lõkkekohtade ja telkimisaladele lähemad kohad ning avavad veel ka külgedele varjualused, paigaldades välja mööbli jms ning võttes seega enda alla mitmed parkimiskohad. Samas ei kasutata telki ja süüagi tehakse sageli oma matkaautos. Kuna matkaautodes ja haagistes on enamasti olemas teatud mugavused, siis oleme püüdnud arvestada ka teiste sihtrühmadega ning määranud teatud parklates parkivate matkaautode lubatud arvu ja koha.Kui vaadata muu maailma praktikat, siis paljudes riikides võib matkaauto või haagisega peatuda ainult kindlates ettevalmistatud karavani parkides eriti looduskaitsealadel.Oleme omaltpoolt juhtinud valla üldplaneeringu koostajate tähelepanu, et Nõva piirkond vajab hädasti ettevalmistatud kohti karavanidele ja vajalikke teenuseid. Et oleks võimalik autode käimlaid tühjendada ja vajadusel muid teenuseid saada.Praegu on meie kurvad kogemused need, et käimlatesse lisatud kemikaalidega jäätmevesi lastakse sageli loodusesse ja seda ka veekogude läheduses.Loomulikult on väga palju vastutustundlikke matkajaid kõikide sihtrühmade hulgas, kuid meie poolt rakendatud meetmed on tulenenud kasvavatest probleemidest, millega igapäevaselt kokku puutume.Loodan, et püüate mõista meie poolt vastu võetud otsuseid ja naudite siiski edaspidigi Nõval puhkamist, austades külastuse korraldajate poolt rakendatud reegleid.Väljaspool kõrghooaega ja kui külastajaid vähem ei ole me karavanide parkimist Perakülas piiranud. Lugupidamisega,Aili KüttimRMK KülastuskorraldusosakondLääne-Eesti piirkonna juhatajaTel:+3725158921aili.kuttim@rmk.ee

Minu paljude aastate kogemused ei ühti esitatud väidetega:
1.Peatutakse kuudeks. Laest võetud argument, esiteks ei ole vastajal aimu et ilma väliselektrita, kui pole just päikesepaneele ei saa ühel kohal nii kaua olla, Peraküla pole Vahemere kämperipark kus veeta kuid. Kämperimehel läheb seal juba nädalaga igavaks ja kerab süüte sisse.
2. Autode parkimise surumine kesksele kruusaplatsile ei lahenda ka väljatoodud keemilise käimla probleemi. Kui kallatakse metsa alla, siis ka siis.
3. Matkautodega on probleem et nad ei kasuta telki ja üldse on nad mugavad. Kui ei kasuta lõkkekohta ja ei kasuta telgikohta siis on see ju hea. Või pole hea ? Lõhnab nagu sotside klassiviha järgi, vot proletariaat peab ikka telki kasutama ja tal mugavusi ei ole.
4. Matkaauto teeb markiisi lahti ja võtab parkimiskoha ära ? Markiis käib kõrvale lahti ja Perakülas saab parkida ainult ühes reas, mitte kuidagi ei saa markiis ära võtta ees või taga olevat parkimiskohta.

Selliste piirangute kehtestamisel muidugi Klubiga ei ühendutud ?
 Jätan siinkohal analüüsi pooleli. Vastan neile samade argumentidega, aga praktika suhtlemisel riigiasutustega näitab et võid diskuteerida-vaielda nagu seinaga.
Ootaks Klubi arvamusi. Või isegi koos koostatud vastulauset. 

Arvo
Viimati muutis: 26.11.2021 16:35 archie.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Imre, Pikk

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Peraküla-Nõva ranna RMK

26.11.2021 12:07 - 26.11.2021 12:10
#3
Sirvides veel vanemaid teemasid siis sarnane jutt juba 2018 siin ülesse tõstetud. Seal sai alguse kurtjaks olnud Eesti Kämpingute Liit, kellele ei meeldinud nende kämpingute kõrval metsa all parkivad matkaelamud. Et ikka neile tuleksid. RMK siis probleemi ei näinud ja selgitas et neil puudub kontrolli korral mingeid sanktsioone rakendada. Samas sai ka kinnitust et sellist keelavat liiklusmärki Eestis kehtivana ei ole, kus matkaauto kujutis keeldudega, isetegevus. Seega ka Peraküla ranna keelud on soovituslikud, mingit seaduslikku õigust sellel pole. Aga ilmselt on keegi jälle survet avaldanud et RMK sellised asjad ette võtaks. 
Artikkel:  www.hiiuleht.ee/2018/07/voitlus-matkaautodega-jatkub/

Arvo
 
Viimati muutis: 26.11.2021 12:10 archie.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Imre, Pikk

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev