Talve lühendamine - Maroko 2013!

Talve lühendamine - Maroko 2013!

14.04.2013 15:06 - 14.04.2013 15:13
#1
43. päev
3. aprill
Kolmapäev

Hispaania-Prantsusmaa

Ärkasime oma peatuskohas suhteliselt vara kell 6, et teha pikem sõidupäev.
Vaatasin nüüd tagantjärgi GPS-seadmest järgi, et ööbimiskoht oli väikese Hispaania linnakese nimega Jaen lähedal. Google Earth täitsa näitab ka seda, annab koordinaadid:
37°49'3.80"N
3°46'10.71"W
Väga mõnus väike ja vaikne koht suurest teest kõrval palmidega parklas.

Võrreldes eelmise õhtu 13 soojakraadiga oli hommik üsna jahe - ainult 7 soojakraadi.

Kell 7 hakkasime kiiresti edasi kodu poole sõitma, eesmärgiks jõuda õhtuks Prantsusmaa poolele.

Siin ka minut meie sõidurutiinist, nii see käib tundide kaupa:


Simba leidis koduteel bussis uue koha, kus ta veetis kokkuvõttes suure osa oma ajast:


Teisel peatusel kell 13:15, kui olime läbinud hommikust kokku 535 km, tegime söögipausi kolmveerand tundi. Temperatuur väljas oli veidi kerkinud, sooja 11. Sellise sõitmise vahepeal on hea teha söögipaus väljas söögilaua ääres, kus saab püsti seista:


Selle THULE laua hind on küll kõrge aga laud on oma hinda väärt - paigaldus kiire (15 sekundit), vihma ei karda ja väga praktiline.

Edasi sõites oli huvitav vaatepilt teel tuulegeneraatori tiibade transport:


Teel nägime rahaveo autot. Kas ka raha peal oli, ei tea:


Mingil hetkel läks üsna mägiseks ja tulid pikemad langused. Ühel neist pikkusega 6 km ja kaldega 7% hakkasin tundma nagu plastmassi kärsahaisu. Päris pikalt olime langust sõitnud kui mingil hetkel nägin, et meie ees sõitvate reisikaaslaste bussil hakkas viskama külgedelt tossupahvakaid. Mõtlesin veel, et äkki on kuidagi külmkapp neil põlema läinud (selle poole pealt nagu tossas).
Palusin raadiosaatjaga neid siis kohe kinni pidada, jäime kiirtee servas juba üsna languse lõpus seisma, ise võtsin oma 5 kg kustuti ning jooksin kiirelt nende bussi juurde. Ähmiga jätsin oma bussi ukse lahti ja Simba pani mulle muidugi järgi ning jooksis juba rõõmsalt mööda kiirteed. Oli suur õnn, et ühtegi sõidukit just sel hetkel mööda ei sõitnud – ega keegi sel laskumisel alla 90 km/h ei sõitnud, kõik tulid ikka täie hooga mäest alla. Õnneks saime Simbal kohe natist kinni ja tagasi bussi.

Selgus siis, et nende bussil esimesed pidurid peaaegu põlesid. Päris kustutamiseks meil ei läinud, jäime lihtsalt ootama jahtumist paarikümneks minutiks. Katsusin meie bussil olid ka kõik veljed tulikuumad nagu praepannid tulel, oleks võinud kanamune praadida. Ega kohapeal muud teha ei osanud, kui sõitsime peale väikest pausi ilma suuremat pidurdamata natuke edasi lähimasse tanklasse, kus saime vett peale valamiseks:


Vesi muutus auruks nagu saunakerisel:


Ja nii iga rattaga.

Tuli ikka mitu korda kasta, enne kui edasi hakkasime sõitma:


Teadjamad võiksid ka sõna võtta, milliseid osi selline ülekuumenemine rohkem kahjustada võib.

Enne Hispaaniast ja mägiselt maalt lahkumist nägime kiirteel ka hiljuti toimunud varingu tagajärgi. Likvideerimine käis täie hooga, esimene sõidurada oli üleni varingu all:


San Sebastiani kandis läksime tasulisele kiirteele, et vältida sealkandis väiksematel teedel keerutades suurt ajakadu. Reisile minnes kaotasime sealkandis seetõttu kindlasti terve tunni – selles piirkonnas oli väikeste teede liiklus korraldatud ringteedega ja iga 200-1000 meetri tagant oli jälle väike ringtee. Niimoodi võis sõita kümneid ja kümneid kilomeetreid. Tagasisõidul koju olime selle koha peal juba teadlikud, kus koha peal tasus kiirteele keerata.
Kiirtee maksu maksime 4 korda, kokku 13 eurot.

Poole kaheksa paiku õhtul täitsime oma päevasõidu eesmärgi jõudes üle Hispaania-Prantsusmaa piiri:


Pisut peale kl 21 leidsime ka sobiva koha ööbimiseks – kiirtee ääres oli äsja renoveeritud “AIRE” ehk siis Prantsusmaal kiirteede ääres asuv puhkuseks ette nähtud peatuskoht, kust leiab hulga tasuta teenuseid – dushid, wc-d, kraanikausid jms.

Kui meie sinna jõudsime, siis oli plats praktiliselt tühi. Saime head kohad kõrge müravalli taha nii, et sõiduteelt möödasõitvate veoautode lärm meieni praktiliselt ei kostnud ja magamiseks oli see väga hea koht:


Täiesti uus pesemis- ja WC-maja paistab meist vasakul. Paistis, et see oli just-just valminud. Nagu oleks eelmisel päeval viimased töömehed lahkunud. Kogu pesemis- ja wc-tehnika oli roostevabast metallist. Midagi ei olnud veel lõhutud ega määritud.





Hea oli sellises kohas ööbida.

Google Earth kaardil paistab see plats veel renoveerimise eelses seisus, uut majagi pole näha:
44°15'12.17"N
0°54'6.32"W

Ööbimiskohta saabudes oli väljas sooja 12.

Kokkuvõttes oli kiire sõidu päev. Tegime teel 4 peatust ja sõitsime päevaga 935 kilomeetrit. Kiirtee kulu kokku ainult eelpoolmainitud 13 eurot.
Liikumise keskmiseks kiiruseks saime kõrge 85,2 km/h.


Reisisellid
Viimati muutis: 14.04.2013 15:13 Kasutaja.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev