Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.
Arvo.A kirjutas: Kui sinu hinnagul on praegu all rehvid, millega buss tehasest välja sõitis ning need rehvid on siiani toiminud, siis ma ei saa aru, milles probleem ja milleks poleemika- osta uued samade mõõtudega ning pole vaja foorumisse mitut lehekülge teemat tekitada ning asju ülisegaseks ajada. Ja mõelda nüüd selle üle, et mingi mõõduga mängimine aitab ehk mingi grammi kütust kokku hoida või misiganes muud teha, on rohkem asendustegevus igavuse peletamiseks. Selge on see, et vajadus on universaalrehvide ehk lamellitaoliste asjade järgi ning kogu lugu. Kui arvad, et müra on niigi palju ja rehv seda enam ei mõjuta ning kütusekulu reisidel marginaalne artikkel, siis olgu nii, kuid nagunii pakub kvaliteetne rehv ka paremaid parameetreid.
Ivar Kalev kirjutas:Arvo.A kirjutas: Kui sinu hinnagul on praegu all rehvid, millega buss tehasest välja sõitis ning need rehvid on siiani toiminud, siis ma ei saa aru, milles probleem ja milleks poleemika- osta uued samade mõõtudega ning pole vaja foorumisse mitut lehekülge teemat tekitada ning asju ülisegaseks ajada. Ja mõelda nüüd selle üle, et mingi mõõduga mängimine aitab ehk mingi grammi kütust kokku hoida või misiganes muud teha, on rohkem asendustegevus igavuse peletamiseks. Selge on see, et vajadus on universaalrehvide ehk lamellitaoliste asjade järgi ning kogu lugu. Kui arvad, et müra on niigi palju ja rehv seda enam ei mõjuta ning kütusekulu reisidel marginaalne artikkel, siis olgu nii, kuid nagunii pakub kvaliteetne rehv ka paremaid parameetreid.
Hea foorumikaaslane, miks nii kriitiline?
Seda, et bussil praegu all rehvid, millega buss tehasest välja sõitis, sain teada täna. Samas need paar lehekülge ja paar päeva on mulle andnud küsitud asjades rohkem teadmisi, kui eelnevad 10 aastat matkaautonduses. On olnud ka mitu helistajat nõu andjat ja arvamuse avaldajat (aitäh neile!) ning olen saanud asjad selgemaks. Miks mitte siis küsida, kui asja vastu huvi ja ise ei jaga? Loodan küsimused ei ole olnud päris umbluu ning asjad ei ole ülisegaseks aetud. Püüdsin küll sõnu ja mõtteid loogiliselt ritta seada. Vabandan, kui nii hästi välja ei kukkunud. Samas olen kindel, et see foorum on pigem asjalik ja kasutust vääriv, kindlasti mitte mingi perefoorumi tasemel. Olen ka selgeks saanud, et mingi mõõduga mängimine aitab ehk mingi grammi kütust kokku hoida (bussil on kütusekulu ca 15,5-16 l/100km) ja kütusekulu on igal reisil suurim artikkel, kuidagi ei nõustu, et see on asendustegevus igavuse peletamiseks.
Kokkuvõtteks, saan aru, et küsimused, mis mõnele siin on ilmselgelt selged, ajavad muigama (nii ka minul mõnda teemat siin lugedes). Siiski ei tasu küsija suu pihta lüüa.
Ivar Kalev kirjutas:Ivar Kalev kirjutas: Rehvide sobivus velgedega on samuti teema, mis vajaks läbi mõtlemist.
On olemas selline sobivustabel:
Meie bussil teeb asja keeruliseks andmete vastuolulisus.
Ette on nähtud (andmed bussi tootja algdokumentides ning maanteeameti lehel) rehvid 205/75 R16C või 215/75 R16C. Bussil on hetkel all laius 215. Samas bussi algdokumentides on antud velje laiuseks 6J ehk tabeli järgi lubatud maksimaalselt laius 205. Velgede välis laiust nihkkaliibriga üle mõõtes sain enam-vähem täpselt 20-20,5 cm ehk üle 7,5J. Päris suur erinevus ametlike andmetega ja kindlasti on need Hymeri poolt 2006. aastal alla pandud veljed.
Kuidas selline asi võimalik on? Mõõtmisel väga eksida ei saanud.
...
Ei andnud rahu, käisin uuesti asja uurimas ühe suvalise (kitsama) palja velje pealt. Ma ei arvestanud, et velje laius antakse vist selle pinna pealt, mille vastu rehv läheb. See on hulga väiksem mõõt, kui minu mõõdetud velje välis serval mõõt. Kas see vahe saab busssi velgedel olla päris paar tolli, seda ei näe enne, kui rehvid maha võtta.
Arvo.A kirjutas: Seda, et sul kuskil mingid rehvid olemas ja tahtsid neid peale panna, saime teada alles nüüd. Oleks see info kohe alguses ilmunud, oleks ehk palju mõttetut mula olemata jäänud. Ka minul on 225 rehvid just suurema koormusindeksi pärast (passis 215) ja 15" velgedel ning kui laiad on veljed, pole kunagi huvi tundnud. Mis muidugi ei tähenda, et seda ei võiks teada.
Mitte keegi ei suru sulle kõrvalt midagi peale, lihtsalt opereerisime teema algandmetega ja seal olid numbrid 205 vs 215. Copy algusest:
On plaan osta bussile uue rehvid (all olevad on külgedelt pragulised) ja sellised, mis sobivad aastaringseks kasutamiseks.
Ette on nähtud mõõt:
205/75 R16C 113/111N
või
215/75 R16C 113/111N
Paljude foorumiteemadega ongi tihtipeale see häda, et ei viitsita probleemi laiemalt lahti seletada, avaldada taustainfot jms ning siis kisuvadki teemad rappa ning kui keegi kunagi peaks neid enesetäiendamise huvides lugema, peab ta kõigepealt läbi sügava sopa kaevama, eraldama terad sõkaldest ja siis käega lööma, et polnudki midagi tarka lugeda.
Arvo.A kirjutas: Kui sinu hinnagul on praegu all rehvid, millega buss tehasest välja sõitis ning need rehvid on siiani toiminud, siis ma ei saa aru, milles probleem ja milleks poleemika- osta uued samade mõõtudega