Matkaauto konditsioneer

Matkaauto konditsioneer

01.08.2021 01:02
#1
Kuhu soovitaksid pöörduda kaasvõitlejad matkaauto konditsioneeri ja sobiva inverteri paigalduseks? Soov siis kasutada konditsioneeri vajadusel ka sõidu ajal. Ise ehitada ei taha/oska, kes pakuks komplektset täisteenust mõistliku hinna/kvaliteedi suhtega?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

01.08.2021 07:46
#2
Konditsioneeride energiatarve ei võimalda nende tulusat  toidet akudelt. Installeeri selle tarbeks generaator. o:)
Raivo Koppel
729

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

01.08.2021 08:48
#3
Täna kus tehakse juba gaasi vabasid autosid elektri pliidi ja ahjuga saab kindlasti paar tundi kliimaseadet ka läbi inverteri jooksutada. Eelmisel kuul nägin levivat videosid kus 12v kliima seadmed olemas on. Mingi tundmatu itaalia firma esialgu ja nüüd on ka dometicul olemas. Küll veoautode jaoks mõeldud aga 12v(?)  

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

01.08.2021 10:04
#4
Minu isiklik konservatiive arvamus kogu teemast on: Seni, kuni pole leiutatud praegusest kordades parema mahutavuse massi suhtega elektrienergia salvesteid (akusid) pole mõtet selliselt teemaga tegeleda.
Tervitustega,
Arvo
Hymer BMCI 550
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Ivar Kalev, kaminahi, meelis

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

01.08.2021 11:04
#5
Suur päikse jaam katusel ja sobiv aku ning töötab. Tehase toodanguna lastakse ju välja. 3.5 tonni on pigem piiranguks kui tehnoloogia. 280Ah ja 24 kg oli vist parim vist mis täna näinud olen ja mahub Fiati istme alla. 1Kwp olen kah näinud Ducato katusele ehitavat. Kokku peaks saama  päikselise päeva ka Truma 230vst läbi inverteri jooksutada (80-90A tunnis 12V puhul pidi tahtma). Sprinerile saab lisa ja asendus generaatorit mis 200+ Amprit pakub. Eks see ole  rohkem rahakotiga läbirääkimise küsimus. 
Mõttekus on teine asi mõni ostab 1K€ telefoni iga aasta teine saab 100€ hakkama ja seda kah 10 aasta peale.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

01.08.2021 11:22
#6
need tehnoloogiad on leiutatud aga kas need on ka toodetavad ja müüdavad on teine küsimus.
vaadake nt.  www.skeletontech.com/
 

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

01.08.2021 12:17 - 01.08.2021 12:19
#7
Sõidu ajal aku pealt konditsioneeri tarbida  ei ole vist eriti soovitav. Kui autol vähegi mootorit on ja autol  peal tehase ühetsooniline konditsioneer ainult kabiinile, siis peaks alati olema odavam see kahetsooniliseks ehitada, kui inverterite, akude ja paljude paneelide paigaldus.

Seisu  ajal see muidugi ei toimi , kuigi ise seisin viimati viimased 1,5 tundi Poola suure kaubanduskeskuse kahekorruselises maa aluses parklas töötava mootoriga. Sooja oli seal parklas maa all 28 kraadi ja pärast kahte tundi lihtsalt lahtiste akende ja uste, ning taga töötava 40 liitrise külmikuga seismist, plnud autos enam võimalik olla.
Tõsi, tegu oli sõiduautoga, aga usun, et ka elamuauto puhul poleks keegi virisema tulnud. Vähemalt ei teinud seda ei turvamehed, koristajad ega teised parkijad ning "miilitsat" ka ei kutsutud. Muidugi Ad blue ja väikse diiselmootori kombinatsioon ehk aitas ka kaasa.

T5 kaubikule , kuhu aknaid ja  istmeid lisatud sai, lasin taha kuuti paigaldada tehase originaal lisa soojenduse koos jahutusega. Sellest õppisin paar asja.
Esiteks ei tule see eriti odav.(oleks tulnud osta kohe koos sobiva autoga)  Samuti ei tasu kasutada kasutatud alumiinium jahutustorusid ja jahutusradikat . Viimane tuli uus osta ja torude remondile läks tegijal päris palju aega.

Raske oli leida elektrikut, kes originaal juhtmooduli (T5 puhul õnneks täiesti  eraldiseisev) tööle paneks ja juhtmed veaks. Ka täiturmootorid peavad olema juhtmooduliga väljalaske aasta poolest kokku sobivad ja neid on 3 tk. Külma puhub taha lakke ja sooja külgmise  lükandukse juurde + siis vahepealsed kombinatsioonid segatud õhust.

Selle eest sai päris palju uurida eraldi seisvate auto mootorilt käivitavate konditsioneeride ja kliima lisamoodulite kohta. Teoorias on eestis olemas firma, mille toodangu kataloogis on sellised asjad olemas. Praktikas aga ei õnnestunud neilt isegi mitte sama firma katusevendile halli värvi õhujaotusraami tellida, kuigi kataloogis ta on eraldi  olemas. 

Kindlasti on lihtsam (mitte odavam)  ehitada süsteem laekonditsioneerist, akudest-inverterist, paneelidest ja heast sõidu ajal toimivast statsionaarsest generaatorist..
Kui kõik see auto kandevõimet lõhki ei aja, nagu tavaliselt oht on.
Minul on suvila kandevõime  igatahes põrandakonditsioneeri , inverteri ja aku tõttu lõhki, lisaks veel ka raskus ette konksule on üle lubatud 100kg.
20kg kliima, 6 kg inverter, 43kg aku - liigsed 70 kg olemas.
Bussisõit kaitseb keskkonda

.
Viimati muutis: 01.08.2021 12:19 eavp.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

01.08.2021 14:14
#8
Ok, jättes kõrvale teema konditsineeri ja invereri koostöö mõistlikusest, kelle poole soovitaksite või kus olete ise lasknud paigaldad matkaautole konditsioneeri ja/või inverterit?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

01.08.2021 14:54
#9
Karavan M&A
Minu autodele on Maanus paigaldanud 2 katuse konditsioneeri ja kolmele autole päikesepaneelid, ühele koos inverteriga.
Olen rahul. Lisaks Pärnus veedetud toredad päevad :)
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Margo

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

02.08.2021 00:35 - 02.08.2021 00:38
#10
Margo kirjutas: Ok, jättes kõrvale teema konditsineeri ja invereri koostöö mõistlikusest, kelle poole soovitaksite või kus olete ise lasknud paigaldad matkaautole konditsioneeri ja/või inverterit?


 
Koostöö konditsioneeri ja inverteri vahel on võimalik ja mõistlik samuti.
Küsimus taandub hoopis akudele ja ennekõige nende sõidu ajal laadimisele. 
See  peab kuskilt ka tagasi tulema, mis ära kulutatakse. 
Võib muidugi katuse paneele täis laduda, aga  Siin saavad takistuseks katusel olevad luugid ja vähene vaba pind.

Konditsioneeri suvila põrandale paigaldasin omal ajal ise ja inverteri juhtmed tegi elektrikust sõber. Paneelid said seekor jälle ise paari sõbra abil ja juhtmed koos kontrolleriga hoopis teine elektrik.

Muidugi paigaldab ka Matkasuvilate töökoda laekonditsioneere ja paneele aga kui pikk on nende suvine tööjärjekord, peab sealt küsima.

Minul seisavad praegu päris mitmed tööd elektriku taga. Üks on liiga  kaugel ja põhitöökohal isegi palju teha, teine naise patsient ja ei taha teda seepärast kiusata, sest tean, et tal niigi käed tööd täis.

Kolmandal oli nii kiire, et ei saanud isegi kokkutulekule seekord tulla, pidi venda aitama.Hea et ta suvilagi nii kaugele sai, et sai kohale tulla ja autonoomselt oma elektriga elada.

Vähemalt ühte firmasse on järgmiseks nädalaks aeg olemas ja siis peaksin ka kärupistiku jama korda saama. Auto arvab kogu aeg, et tal on käru sabas ning et sellel ükski tuli ei põle.  Lisaks ei tule veel vasakule gabariidile pistikusse mitte midagi, kuigi käru kontrollplokis on kõik olemas. Võimalik, et ootab ees  uue juhtme vedu..
Bussisõit kaitseb keskkonda

.
Viimati muutis: 02.08.2021 00:38 eavp.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

04.08.2021 13:31
#11
Tegelik vastus kah siis algsele küsimusele....
Paigaldusega hakkama saavad vast sellised kohad:

Prorex: autoelamu.ee/paigaldus-ja-hooldus
Haagisepere: haagisepere.ee/lisateenused/
Matkasuvilad.ee: matkasuvilad.ee/teenindus
Autocamper: www.autocamper.ee/
AVVS:  avvs.ee/teenused

Enamusega mul endal puudub kogemus, kuna olen rohkem iseehitaja. Aga kaasvõitlejate info põhjal tasub nende poole pöörduda.

Asja mõttekusest või mõttetusest, minu pilgu läbi.
Minul on 7m MClouise bussil Dometic Freshjet kont, 
Elektrisüsteem on tehtud nii et kont saab töötada ka läbi Inverteri.
Kui bussi mootor käib, on energia balanss enamvähem nullis, ehk bussi generaator toidab täpselt nii palju, kui kont tarbib. Kui ka külmkapp lülitada 12Vpeale, siis hakkab väheks jääma ja tarbitakse elamu akust veidi lisaks, juhul kui just valu päike ei paista, siis toidab Solar selle funktsiooni ära. Minu puhul peaks siis täielikuks õnneks vahetama bussi geneka vähe võimsama vastu, ja ilmselt peaks bussi süsteemis elamusse vähe asisema ristlõikega juhtme vedama.
Kohapeal seistes jagub konditsioneer jaoks mul akut CA 2tundi.
Aku on Lifepo4 100Ah firmalt Liontron. katusel 2 tk 110W paneelid, inverter on sakslaste Ective 2kW.

Hetke olukorra põhjal, olen teinud arvutusi: et konditsioneeri tarbida edukalt aku pealt, oleks vaja CA 800W Päikese paneele.(mis ei ole miski ulme, väikese paigutuse muutmisega mahutaks ka praeguse bussi katusele 2x370W, ja2x110W kokku siis 960W)
500Ah liitium akut. 

See annaks päikese korral vaba voli konditsioneeri käitada, ja akult saaks CA 8h järjest sama teha.
Kaal on probleem 1. aga vähem kola pagassi, ja elab üle. 95% busse on ülekaalus anyway, ja on see siis 100kg vähem või rohkem, mida vahet.
Minu põhi mure on vast kogu süsteemi maksumus....


 
Eesti Karavan klubi liige nr - 1615
Raul Jürgenson
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Priit Peljo, Telgivai, Margo

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

04.08.2021 15:19
#12
Ma arvan, et ülekaal on siiski kõige suurem probleem. On ainult aja küsimus, millal eestis elamuautosid tee peal kaaluma hakatakse. Paadihaagiseid juba kaaluvad ja päris tihti.

Kuidas aga päikesepaneelide puhul lahendada erineva võimsusega paneelid - näiteks siis eespool kirjeldatud kooslus- 2x370W, ja2x110W kokku siis 960W ?

Ise küll 150W ja 215W koos korralikult tööle panna ei suutnud. Lahenduseks oli lõpuks 2x215W paneeli ja uus kontroller. Viimane küll olude sunnil.
 
Bussisõit kaitseb keskkonda

.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

04.08.2021 16:21
#13
Hetkel olemasolevad 2x110w on järjestikku, ja läbi victroni Smartsolar 75/15 kontrolleri.
lisades 2x370 W paneeli, paneks ma need omavahel järjestikku ja neile eraldi kaabli ja kontrolleri. Näiteks Victron Smartsolar 100/50

Victroni kontrollerite suur eelis on see, et need suudavad üle bluetooth networgi omavahel laadimisparameetreid kooskõlastada, ja sellest lähtuvalt käituda....

kui üritada nii suure võimsusvahega paneele ühes ahelas tööle saada, siis jah, midagi mõistlikku ei saavuta....
 
Eesti Karavan klubi liige nr - 1615
Raul Jürgenson

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

05.08.2021 15:43
#14
Lõpuks midagi tehniliselt head siin foorumis üle pika aja. 
täname.
 
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Ivar Kalev, Margo

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

05.08.2021 15:48
#15
dyyp kirjutas:
Asja mõttekusest või mõttetusest, minu pilgu läbi.
Minul on 7m MClouise bussil Dometic Freshjet kont, 
Elektrisüsteem on tehtud nii et kont saab töötada ka läbi Inverteri.
Kui bussi mootor käib, on energia balanss enamvähem nullis, ehk bussi generaator toidab täpselt nii palju, kui kont tarbib. Kui ka külmkapp lülitada 12Vpeale, siis hakkab väheks jääma ja tarbitakse elamu akust veidi lisaks, juhul kui just valu päike ei paista, siis toidab Solar selle funktsiooni ära. Minu puhul peaks siis täielikuks õnneks vahetama bussi geneka vähe võimsama vastu, ja ilmselt peaks bussi süsteemis elamusse vähe asisema ristlõikega juhtme vedama.


 

Üks konditsioneer ei tohiks nüüd niipalju voolu küll võtta, et auto genekas ei suuda ära toita.
Siin paisavad pahareti kõrvad olema selles samas mainitud liiga peenes juhtmes mille kaudu saab maja aku oma voolu või ehk on mõni vahe laadja vahel mis ei anna läbi
nt. 12V to 12V laadija aga ainult 10A 
 

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

05.08.2021 17:59
#16
Need katuse omad tahavad 12V puhul jämedalt 60-80A. Täna uute autode puhul vajalik "Ladebooster' ( Eesti keeles vastet ei tea) ja need nii 20-30A tavaliselt siis neid juba 3 vaja. Kui tahta sõidu ajal külma. Muidu vaja lihtsalt kolm tundi sõita et aku jälle täis oleks. 

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

05.08.2021 18:27
#17
Puudutab see euro6 ja uuemaid mootoreid, intelligentse laadimissüsteemiga.
Rohkem kirjas siin lehel
Originaalteks on saksa keeles, kes ennast inglise keelega ahistatuna tunneb, tuleb tõlge välja lülitada.
Bussisõit kaitseb keskkonda

.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

09.08.2021 21:54
#18
Kont tahab täisvõimsusel 75A 12V
genekas tehase seades on fiatil vist max 120A ( see on kontrollimata fakt, aga nii on meelde jäänud, ja upgrade pakutakse 180-250A)
ilmselt tarbib ühteist bussi süsteem kah. 
aga peasüüdlane on jah bussi ja elamu vaheline ühendus. See on läbi 50A kaitsme, ja seda maha põlemast takistab ilmselt juhtme ebapiisav ristlõige.
( ühekorra olen sellest kaitsmest ka jagu saanud, kohvimasin töötava mootoriga suunas oma elektritarbe sinna, kuna genekalt tuleb kõrgem pinge, ja see raip tahab 125A 12V)
miskit tarka laadijat seal vahel pole, lihtsalt relee lülitab akud kokku mootori käivitamisel.

see relee on ka põhjus miks ma pole sellle juhtme ja kaitsme upgrade ette võtnud. Nimelt nagu varem mainitud on mul Liitium aku elamul, ja kui see on tühi, siis esmast laadimisvoolu suudab see vastuvõtta CA 200A. Seega oleks mul olemas väga hea süsteem geneka maha põletamiseks....
siis peaks jah, jälle DC DC laadija panema sinna vahele. Aga need kuram on mõistlikus hinnas kuni 50A, ja kokkuvõttes ei võidaks ma siis ju midagi.....
Eesti Karavan klubi liige nr - 1615
Raul Jürgenson

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

09.08.2021 22:30
#19
Litium aku puhul soovitakse nagunii laadimist seadet. Pinge erinevus peaks olema.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

10.08.2021 11:19
#20
Kas pole mitte nii, et kaitse kaitseb kaablit mitte kaabel kaitset ?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

10.08.2021 14:16
#21
Ikka jah, peaks kaitse kaablit kaitsma,  aga hetkel on nii nagu on.
Ega ma otseslt mõõtnud ei ole kus see kitsaskoht tekib, kuna mind hetke olukord rahuldab.
See seisukondi sõidu ajal käivitamine on pigem katsetus.
niipalju ma kontrollisin, et kuskilt midagi soojaks ei lähe kaablitest, juu siis ei tule genekast rohkem siis.

Ega mul seda endale tegelt vaja pole. mul bussi kont jahutaqb nii et põlved härmas sõidu ajal.....
Eesti Karavan klubi liige nr - 1615
Raul Jürgenson

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

01.10.2021 23:56
#22
kaminahi kirjutas: Konditsioneeride energiatarve ei võimalda nende tulusat  toidet akudelt. Installeeri selle tarbeks generaator. o:)
Röögatu tõstuki või solar akupurkidega on võimalik, aku ~2000kg. Kannatab ka ööpäeva või rohkem. Kas aga otstarbekas?
 

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

02.10.2021 14:13
#23
Inverteri pealt kondisioneeri jooksutamise takistuseks paistab olema oopis nt 28A käivitus vool 230V puhul mida ei pruugi seadmed taluda. Truma kaatuse konditsiooneri olen just vaadanud kuna saaks kütte ja jahutuse koos tööle panna. Ja vaikse ja võimsam pidi olema kui dometic aga eks igaüks kiidab oma.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

19.03.2024 10:53
#24
Tere

Kas keegi ka sellise konditsioneeriga kokku on puutunud:  EcoFlow Wave 2  ?
FIAT SEA P200 `2007
Klubiline 644

Lisatud failid:

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto konditsioneer

19.03.2024 11:03 - 19.03.2024 11:09
#25
Ei saagi aru, kas selle hinna sees on Powerstation ka kaasas, või ainult konditsioneer?
Odavam akupakk juurde veel ca 1600 €, et lubatud 8 h töötada saaks.
Viimati muutis: 19.03.2024 11:09 toto.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev