Mõtlesin, et nüüd on ka asjakohane teha teema oma auto ehitamisest. Eriti on oodatud igasugused väärt näpunäited.
Kõik algas sellest, et möödunud suve algul hankisin Fiat Ducato matkaauto. Auto oli küll suhteliselt mäda, kuid sõitis vägevalt, sealt tekkisid ka esimesed kogemused ja selgus, mis üldse matkaauto juures minu jaoks vajalik on. Juba möödunud suvel sai selgeks, et otsin omale järgmise auto. Paraku on matkaautode turg eestis täiesti lootusetu. Sealt küpseski idee, ehitada sobiv auto kaubikust.
Sobiva tooriku leidmine ei olnud lihtne. Kuna sõitmine toimub valdavalt suvel, siis peab autos olema kliimaseade. Ka peab istekohti olema vähemalt neli. Katus peab olema kõrge, et mahutada üles magamiskohad ja saaks autos mugavalt toimetada. Jälgisin pikema aja vältel kogu eesti kaubiku- ja bussiturgu ning ainsa sobiva eksemplari ostsin aastavahetusel. Auto on küll suhteliselt lühike, kuid ratsionaalse ruumipaigutuse korral peaks ikkagi kõik vajaliku ära mahutama.
Minu jaoks oluline on, et magamiskohad oleksid võimalikult lihtsalt kasutusvalmis, et ei oleks ööseks peatuma jäädes tarvis eriliselt voltima-mööbeldama hakata. Nii väikese bussi puhul on see üsna keeruline. Kõige parem kontseptsioon on see "päris" matkaauto oma, kus magamiskohad on juhi pea kohal alati kasutusvalmis. Kuna transiti laius ei luba magamiskohti risti paigutada, otsustasin need paigutada pikuti juhi pea kohale.
Teine oluline element on peldik, et ei peaks kusagil pimedas põõsasse või kangialusesse ronima hakkama. Toitu ma autos valmistama ei hakka, seega pliiti ma ei vaja ning piisab täiesti ühest kraanikausist kemmergus.
Pika mõõtmise-paigutamise tulemusena tundub, et õnnestub vist siiski kõik vajalik enamvähem mugavalt ära mahutada.
Esimene pilt müügikuulutusest.
Senimaani olen kasutanud autot igapäevasõitudeks. Algul tundus natuke suur ja harjumatu, kuid praeguseks olen ära harjunud. Autol ilmnesid ka mõned olulised tehnilised probleemid, mistõttu ta oli vahepeal päris pikalt remondis. Nimelt oli turbo korpus läbi mädanenud ja ajas vingu läbi. Millegipärast jõudis see sageli salongi. Turbo mahavõtmine ja remontimine osutus üle ootuste keeruliseks, kuid korda ta lõpuks sai.
Ka on osutunud üle ootuste keeruliseks igasugu varustuse hankimine, näiteks akende leidmine ei olnud lihtne. Fordi originaalakna ja esiistme järgi pidi käima Riias, kuna lähemalt lihtsalt ei olnud leida. Katuseserva mahtuv aken õnnestus lõpuks saada kaasfoorumlase käest. Üldiselt kehtib eestis printsiip, et asju, mille vahendamisega kohe rikkaks ei saa, siit lihtsalt ei leiagi, seetõttu ei olegi suurt mõtet siit otsima hakata vaid on mõistlikum kohe kaugemale vaadata. Üldiselt olengi suure osa vajalikust tellinud otse tootjatelt. Paraku on suuremate asjade transport suhteliselt kallis.