Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.
Mina vastupidi, teeks ettepaneku päikesepaneelide tarbeks paigaldada 2 risti alumiiniumtala katusele päikespaneelide kinnitamiseks tulevikus. Nende omavaheline kaugus võiks olla sõltuvalt tulevikus planeeritavatest paneelidest nii 75-100 cm. Paneelid peaks olema katusest eemal, et saaksid jahutust, siis töötavad effektiivsemalt.meelis kirjutas: Mina päiksepaneelide jaoks ettevalmistusi ei teeks. Kasvõi mõõdud muutuvad mingil põhjusel. Samuti teed kaabli läbiviigu ikka siis, kui on selge, missugune kaabel ja kustpoolt sobivam on. Erinevus on juba siis, kui paned ühe asemel 2 paneeli. Küll aeg annab arutust.
Soonetasuja kirjutas: Väga hea. Osa katusest on alumiinium, osa plastik. Üleminekukohti on palju. Palju on ka katuseluuke, antenne, konditsioneer jms. Ehk siis silumist oleks ohtralt. Mis mass see pahteldamiseks sobiks ja milline oleks kile mida panna? Kas see kile pärast käimist kannatab?
Lisaks tahaks tulevikus mõne päikesepaneeli katusele panna. Kas ma peaks seda katust tehes kuidagi ette nägema - valmistama?
Ivar Kalev kirjutas: Kui paned hermeetilise karbiku hermeetiliselt katusele kinni, siis peale kaabeldust lase kaablite auk kindlasti hermeetikut täis. Minu masinal oli paigalduses jäänud see tegemata ja kahjuks oli karbik lahti tunud ja enne aru ei saanud, kui vihmavesi oi riidekapis.
Ivar Kalev kirjutas: Pidasin silmas kaablite läbiviiku katusest (selles kaabliühendusi ei ole).
Egau kirjutas:Mina vastupidi, teeks ettepaneku päikesepaneelide tarbeks paigaldada 2 risti alumiiniumtala katusele päikespaneelide kinnitamiseks tulevikus. Nende omavaheline kaugus võiks olla sõltuvalt tulevikus planeeritavatest paneelidest nii 75-100 cm. Paneelid peaks olema katusest eemal, et saaksid jahutust, siis töötavad effektiivsemalt.meelis kirjutas: Mina päiksepaneelide jaoks ettevalmistusi ei teeks. Kasvõi mõõdud muutuvad mingil põhjusel. Samuti teed kaabli läbiviigu ikka siis, kui on selge, missugune kaabel ja kustpoolt sobivam on. Erinevus on juba siis, kui paned ühe asemel 2 paneeli. Küll aeg annab arutust.
Juhtmete läbiviigu teeks ka ära ja katusele paneks hermeetilise elektrikarbiku (saab elektritarvete poest), kuhu siis hiljem lihtne ja hea päiksepaneele ühendada. Juhe katuselt autosse peaks olema vähemalt 6 ruutmillise ristlõikega.
Juhtmete pikkus pole nii kriitiline, kui on piisavalt jämedad. Katusest akuni bussis sees on juhtmed ilmselt oluliselt pikemad(?). Paneelidel on tavaliselt samuti väljaviik, mille külge ühendatakse juhtmed. Sinna saab siis panna just sobiva pikkusega uued.Ühenduse karbik peaks olema nii suur, et mitme paneeli juhtmed sinna ühendamiseks ära mahuks. Karbikust juhtmed läbi põhja ja läbi bussi katuse sisse, siis pole hermetiseerimisega probleeme. Paneelidest karpi tulevad sisseviigud pole nii probleemsed ja kui sinna ka niiskus sisse läheb, pole samuti häda midagi, sest pinge ju vaid ca 15V. Tähtis, et vaid lausa vesi sees ei loksuks. Muidugi parim oleks kui päris kuivaks jääb.meelis kirjutas: Ise kasutaks võimalikult lühikesi juhtmeid paneelist harukarpi. Hiljem, kui idee küps ja toode välja valitud või ostetud, saad seal katusel kõike reaalselt paigutades pildi, mismoodi kõige parem oleks.
Näiteks on hea hinnaga uus paneelitootja, kelle mõõt napilt sinu paigutatuga ei sobi või leiab tootja, et alates järgmisest aastast toovad juhtmed paneelist välja teisest kohast...
Lihtsam läbi katuse viia ja hermetiseerida. Samuti lihtne kontrollida ka ja vahetada/demonteerida.Ivar Kalev kirjutas: Milleks teha juhtmete ühendused karbikus, kui võib mõlema paneeli (kui on 2 tk) omad viia korraga kontrolleri klemmidele? Mul on nii. Siis jäävad ära üleliigsed ühendused.