Kantav/teisaldatav gaasipliit haagisesse või Elamuautosse

Kantav/teisaldatav gaasipliit haagisesse või Elamuautosse

20.09.2022 22:16
#1
Kõigepealt postitaks siia ühest teisest teemas targa vastuse :

Autocamper OÜ" post=31712Tere!
Teema juurde tagasi. Euroopas on autoelamute ja haagissuvilate puhul kasutusel vähemalt 8 erinevat ballooni tüüpi (täpsustus- keermega ühenduse varianti). Eestis kasutusel olev ühendus on G.12, sama süsteem on kasutusel Soomes, Poolas, Saksamaal ja Austrias. Ilmselt ükski teine riik peale eelpoolloetletute meie balloone vahetuseks vastu ei võta, kui needki. Samuti ei sobi ülejäänud riikide balloonide ühendused meie gaasivoolikutega. Pikema reisi puhul on lahendusteks ilmselt piisava koguse oma balloonide kaasavõtmine või üritada hakkama saada täidetavate gaasiballoonidega.
Teemaväliselt. Ei ole meil midagi nii, et kasutad mida ja kuidas tahad, isegi poest ostetud gaasiseadmeid. Autoelamute, haagissuvilate ja veesõidukite gaasiseadmed peavad olema paigaldatud ja kasutuses vastavalt EU direktiivile/normdokumendile EN1949 (Eesti on selle jõustanud kui EVS-EN 1949). Tasub tutvuda :). Seal sees on loetletud ka kõik teised normdokumendid millele peavad vastama gaasiballoonid, reduktorid, voolikud, torud jne, samuti kuidas peavad olema autoelamute/haagissuvilate gaasiseadmed paigaldatud (kaasa arvatud kütteseadmed, külmikud, boilerid, gaasipliidid, lisaväljavõtted jne). Saate teada näiteks ka, et gaasiballoonide kapis tohib kasutada kuni 450mm pikkuseid painduvaid voolikuid, 750 mm pikkuseid tohib kasutada ainult juhul kui gaasiballoonid on paigaldatud vahetamise hõlbustamiseks liikuvale/väljatõmmatavale alusele, mujal ainult vask või terastorusid :).
Ilusat sügist!

Urmas
+372 5100717
www.autocamper.ee  

Siit küsimus, kas aktsepteeritakse haagissuvilas gaasipliidi asendamist kantava matkapliidiga?  Kas ka see vajab gaasikontrolli läbimist, kui on paigaldatud statsionaarselt ja kasutab eelmise pliidi torustikku ja gaasikraani? Kui aga jätta vahetatavad balloonid, siis lugesin kuskilt välja, et kahte gaasisüsteemi olla ei tohi. 

Tingitud on küsimus soovist pliidi, külmiku ja kraanikausiga kapp poole väiksemaks lasta  ehitada, et mahutada praeguse külmiku asemele suur ja kõrge kompressorkülmik, pliit aga segab. Päris pliiti välja visata aga ei tahaks. Väiksema kausi jätab ka.

Teine küsimus- elamuautosid sai varem ümber ehitada ka matkapliidile 190 -230 g ballonidega. Kas see kehtib endiselt- et kas on keegi viimati nii ümber ehitanud ja arvele saanud?

Targas tekstis toodud määrus EN 1949:2022 nimelt ei kehti-
 —   tragbare Geräte mit eigener Flüssiggasversorgung;  (— kaasaskantavad seadmed, millel on oma vedelgaas;)

—   Flüssiggasversorgungseinrichtungen und Flüssiggasgeräte, die sich außerhalb des Fahrzeugs befinden. (— väljaspool sõidukit asuvad vedelgaasivarustusseadmed ja -seadmed.)

— portable appliances with their own LPG supply;
— LPG supply facilities and LPG appliances located outside the vehicle.

 
Bussisõit kaitseb keskkonda

.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kantav/teisaldatav gaasipliit haagisesse või Elamuautosse

21.09.2022 13:01
#2
Tere!
Gaasiseadmed meie tingimustes on üks tänamatu teema lahata, sellega on nii palju nüansse, tuleb teada tohutul hulgal direktiive ja normdokumente ja siin seda kõike lahti kirjutada on väga väga pikk ja raske tee. 
Ütlen ausalt, ei ole sellesse teemasse väga süvitsi läinud, sest LMC autoelamute/haagissuvilate maaletoojana on asi mulle suhteliselt lihtne, pean järgima LMC poolt antud instruktsioone ja kõik. Aga väga põgus kommentaar eavp küsimustele... kuivalt juriidilisest aspektist:
-EN1949 hõlmab ainult autoelamutesse/haagissuvilatesse paigaldatavaid gaasiseadmeid, välised, eraldi oma gaasiballoonidega gaasiseadmed sinna alla ei lähe;
-Kui kasutad kantavat autonoomse gaasiballooniga gaasipliiti kuskil oma autoelamu köögikapi peal, ei saa keegi seda keelata... aga seda ei tohi mingil juhul ühendada tavatingimustel autoelamu gaasisüsteemiga ja statsionaarne valmistajatehase poolt paigaldatud gaasipliit peab ka sees/alles olema.
Lühidalt on nii, et enne kui ükski autoelamu/haagise mudel tootmisesse jõuab, peab tal olema kõikidele direktiividele ja normdokumentidele vastav tehniline fail. Selles failis on konkreetselt kirjas, et sellele mudelile paigaldatakse X tootja Y mudeli gaasiseade (kui on lubatud alternatiivid, märgitakse see tehnilises failis ära). Selles tehnilises failis märgitud gaasiseade (mudel) peab antud autoelamus/haagises olema selle sündimisest kuni matkaka/haagise mahakandmiseni. Selle hetkel, kui autoelamu/haagis vurab liinilt maha ja saadetakse tehase väravast välja, annab tehas antud autoelamu/haagisega kaasa allkirjastatud sertifikaadi kuhu on ära märgitud kõik sinna paigaldatud gaasiseadmed, samuti lekketesti läbimise märge. Autoelamu/haagise kasutusjuhise kohaselt peab see sertifikaat sõidukiga alati kaasas olema. Seda sertifikaati on õigus küsida nii ülevaatuste tegijatel kui ka teeäärsete kontrollide käigus.
Seega kui sul on tehases paigaldatud Thetford 3 auguga pliit (mudel Y), kui sul on mingi Dometic xxx 12/230/gaas külmik ja Truma 4 küttesüsteem, siis need peavad ka selles liiklusvahendis alati olema.
Kui tahad midagi ümber ehitada, siis pead selleks esitama Transpordiametile taotluse ja kui see põhjendatud taotlus rahuldatakse, siis pead leidma sertifitseeritud gaasiseadmete paigaldaja ja laskma ümberehituse ära teha. See firma peab välja andma uue sertifikaadi, et sulle on paigaldatud selline või selline gaasiseade, sellele on tehtud lekketest ja see peaks ametlikult minema ka valmistajatehase tehnilise faili juurde.

Reaalne elu on paraku tihti teine, kuid kunagi ei tea kellel kuskil (näiteks mitte Eestis... või ka Eestis kunagi) tuleb idee sinu matkaka/haagise vastavust kontrollida nede dokumentide alusel. 

See oli nüüd see kuiv juriidiline kokkuvõte :).

Tervitades
Urmas
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Priit Peljo, janno

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev