Matkabussi gabariidituled

Matkabussi gabariidituled

13.05.2014 21:15
#1
Kuna otseselt ei haaku LED tuledega, teen uue teema.
Jutt siis matkabussi nõuetekohasest tähistusest gabariidituledega. Minu matkaka baasiks on olnud Transiti 1996 aasta kastikas. Kastika variandil on kabiini katusel gabariidituled. Pildi lisan ka.



Nendes tuledes pole kunagi pirne sees olnudki. Eelmisel aastal tehti ülevaatusel esimest korda juttu, et seal ees peaks ka tuled põlema. Sel aastal sama jama, ilma ei tohi.
Hea meelega keeraks sinna pirnid sisse. Ainus mure, et kuidas need tuled lahti käivad. Ühe klaasi sain jõuga lahti aga klaas on sinna liimitud. Seestpoolt kinnituspoltide lahtikeeramisest kasu pole. Kuut on täpselt vastu tuld. Otsisin siis inimest, kes midagi teaks. No pole. Info-Autost aeti jura, et ümberehitatud masinate puhul ei peagi ligi saama. Seletasin küll, et need tuled on sinna Fordi poolt pandud ja lihtsalt pirne pole sees. Kastikal need tuled põlevad ja pirne saab ju vahetada. Või tõesti tuleb kabiini polster lahti lõhkuda ja tuli maha keerata? Selle peale öeldi, et varuosana maksab see tuli 141.- EUR. Soovitati see tuli seal ära lõhkuda ja uus õhem asemele panna.
Nüüd siis ongi küsimus, kui õige see gabariidi koht üldse on? Pole mõtet neid asendada, kui hiljem mõni ametnik arvab, et peaks ikka mujal olema.

Lisatud failid:

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkabussi gabariidituled

13.05.2014 21:23
#2
See ei paista sellise kujuga matkaauto jaoks küll õige koht gabariidituledele.
Mõistlik koht oleks pigem kuudi ülemistele välisnurkadele lähemal. Need võid vajadusel paigaldada lihtsa vaevaga ise. Ainult toite vedamine mõelda.

Eemalda need "originaalid" mingil moel ja asi klaar. Pole tuld, pole probleemi (ülevaatusel).
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkabussi gabariidituled

13.05.2014 21:46
#3
See eemaldamine on jah kõige lihtsam. Eelmisel aastal nii mõtlesingi ja siis unustasin.

Uutele tuledele mõtlen pigem seetõttu, et kui sattub teele mõne muu riigi politseinik ja hakkab sama joru ajama. Mine hullu tea, mis jama tekitab. Kui tuleb uued tuled panna, siis vanad jätaks augutäiteks, et vesi sisse ei roniks.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkabussi gabariidituled

13.05.2014 22:11
#4
Augutäiteks tuli ei kõlba. Kui tuli on küljes, siis peab ka põlema. Mittepõlevad lisatuled soovitatakse hoopis eemaldada.
Nende ülemiste tuledega oli mingi kindel nõue, kellel peab olema, kellel võib olla ja kellel mette ei või olla.
Võibolla sellel masinal (mida kasutati sinu matkabussi alusvankriks) pidid need tuled olema. Peale ümberehitust polnud nad enam kohustuslikud, muidu poleks saanud see olukord siiani kesta. Näiteks minu matkabussil polnud ülemised tuled kohustuslikud. Ise soovisin neid.
Kui sinagi soovid neid, siis pead paigaldama vastavad tuled kusagile mujale.
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkabussi gabariidituled

13.05.2014 22:34
#5
Pigem oligi nii, et nad polnud Saksas kohustuslikud. Sest pirnegi pole sees. Eestis neid kastiga Transiteid eriti ei liigi aga mujal küll ja neil on KÕIGIL need gabariidid katusel. Ei leidnud Googlest ühtegi katusegabariidita kastika pilti.
Võin ju proovida tulede minemaviskamist. Uued tuled paneks siiski vastavalt nõuetele. Kahjuks kippuvad meie ametnikud ka soovituslikku kohustusliku pähe nõudma. Siin on analoog turvavöödega. Vanal Pobil neid polnud ja ei pea ka nüüd paigaldama. Paigaldamist aga ei keela keegi, kui teed nõuetele vastavalt. Ma kahtlustan, et minu bussile ei peaks enam midagi lisama, kui siiani polnud.
Seepärast uuringi, kuidas tegelikult peaks olema. Mulle vuristati kusagilt väljatrükitud seadusest vastavad read ette aga see oli kuidagi laialivalguv jutt. Üks asi on kuiv jutt, teine asi rakendussätted.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkabussi gabariidituled

13.05.2014 23:03
#6
Ette vuramisega nad sind haneks tõmbavadki. Küsi kohe väljatrükki seaduse kohta. Siis jutt muutub.
Ka politsei peab tee peal protokolli kirjutama seadussätte, mida rikuti. Kui sellist sätet pole, siis ei saa ka karistada.
Mul oli analoogne juhus päevatuledega. Ütlevad, et pole õiged, mina vastu, et on. Hakkas otsima kusagilt politsei sedusest. Ma ütlesin, et sellist "salatokumenti" ma ei tea (ei peagi teadma) ja näidaku mulle LEst punkt. Seal aga vastavat punkti polnud ja läksimegi rahulikult laiali.
Mu 73a zigullil pole turvavöösid taga ja siiani neid ka pole pannud. MB 410 on ka ilma vöödeta. Keegi pole nokkima ka tulnud.
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkabussi gabariidituled

13.05.2014 23:36
#7
Eks ma sellepärast tausta uuringi, et kui nüüd uuesti ülevaatusele lähen, siis teaks mida öelda. Mind ei ole lihtne pika jutu ja paragrahvi numbriga hirmutada. Olen ennemgi ametnikega vaielnud ja mitte kaotajaks jäänud. Niisama pole mõtet nendega targutada. Ilmselt ei jääkski ülevaatus läbimata aga tahaks asjale joone alla tõmmata.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkabussi gabariidituled

14.05.2014 01:45
#8
Niinimettud gabariidituled on seaduses toodud kui ääretuled , nii peaks säädus välja nägema
Kood 211. Eesmine ääretulelatern
Nõuded: 1) alumised eesmised ääretulelaternad peab paigaldama M, N, O3 ja O4 kategooria sõidukile ning alates 26. veebruarist 1993. a esmaregistreeritud üle 1600 mm laiusele O1 ja O2 kategooria sõidukile. Ülemised eesmised ääretulelaternad peab paigaldama alates 1. jaanuarist 1994. a esmaregistreeritud üle 2100 mm laiusele M, N ja O kategooria sõidukile. Lubatud on paigaldada alumisi eesmisi ääretulelaternaid O kategooria sõidukile, mille laius ei ületa 1600 mm ning ülemisi eesmisi ääretulelaternaid M, N ja O kategooria sõidukile, mille laius on üle 1800 mm.
Alumise eesmise ääretulelaterna:
a) valgusava välisserva kaugus sõiduki külgservast ei tohi M ja N kategooria sõidukil ületada 400 mm ja O kategooria sõidukil 150 mm;
b) valgusavade siseservade vaheline kaugus peab olema vähemalt 600 mm, kuid sõidukil, mille laius ei ületa 1300 mm, võib kaugust vähendada 400 mm-ni; c) kõrgus teepinnast peab olema vähemalt 350 mm, kuid ei tohi ületada 1500 mm. Kui sõiduki kereehituse eripära tõttu ei ole võimalik laternat paigaldada 1500 mm kõrgusele, võib selle paigaldada kuni 2100 mm kõrgusele.
Ülemise eesmise ääretulelaterna:
a) valgusava välisserva kaugus sõiduki külgservast ei tohi ületada 400 mm; b) kõrgus teepinnast peab olema võimalikult suur, arvestades sõiduki kereehituse eripäraga, kuid mootorsõidukil ei tohi nad asetseda tuuleklaasi ülaservast madalamal;
2) M, N ja O kategooria sõiduki eesmine ääretulelatern peab vastama valmistaja poolt ettenähtule ja selle paigaldus peab vastama E-reegli nr 48 või direktiivi 76/756/EMÜ nõuetele. Eesmise ääretule tekitatud valgusvihk peab olema valge värvusega. Erandina võib eesmise ääretule tekitatud valgusvihu värvus olla merevaigukollane sõidukil:
a) mis on saadud pärandvarana;
b) mis kuulub ümberasujale;
c) mis on välisriikide diplomaatiliste esinduste ja nende välisriikide kodanikest töötajate omanduses või valduses;
d) mis on rahvusvahelise sõjalise peakorteri, välisriigi relvajõudude, tsiviilkoosseisu ja nende välisriikide kodanikest liikmete omanduses või valduses;
e) mis on lepingulisel tööl olevate välisriikide kodanike omanduses või valduses;
f) mis on esmaregistreeritud enne 1. oktoobrit 1994. a;
3) kõik eesmised ääretuled peavad sisse lülituma koos lähituledega, kaugtuledega ja eesmiste udutuledega;
4) kui enne 1. jaanuari 1996. a esmaregistreeritud L kategooria sõidukile on eesmine ääretulelatern paigaldatud, siis peab see vastama valmistaja poolt ettenähtule ja olema paigaldatud valmistaja poolt ettenähtud kohale. Alates 1. jaanuarist 1996. a esmaregistreeritud L kategooria sõiduki eesmine ääretulelatern peavad vastama E-reegli nr 50 või direktiivi 97/24/EÜ nõuetele ja selle paigaldus peab vastama E-reegli nr 53 või nr 74 või direktiivi 2009/67/EÜ nõuetele.
Kontrollimine: vaatluse ja mõõtevahendiga.
13
Kood 212. Tagumine ääretulelatern
Nõuded: 1) M, N ja O kategooria sõidukile peab paigaldama kaks alumist tagumist ääretulelaternat. L kategooria sõidukile peab paigaldama vähemalt ühe alumise tagumise ääretulelaterna. Kui sõidukil ei ole tagumisi ülemisi ääretulelaternaid, siis võib M2, M3, N2, N3, O2, O3 ja O4 kategooria sõidukile paigaldada kaks alumist tagumist ääretule lisalaternat.
Alumise tagumise ääretulelaterna:
a) valgusava välisserva kaugus sõiduki külgservast M, N ja O kategooria sõidukil ei tohi ületada 400 mm. Nõue ei kehti lisalaterna paigaldamisele; b) valgusavade siseservade vaheline kaugus M2, M3, N2, N3 ja O kategooria sõidukil peab olema vähemalt 600 mm, kuid sõidukil, mille laius on väiksem kui 1300 mm, võib kaugust vähendada 400 mm-ni;
c) kõrgus teepinnast M, N ja O kategooria sõidukil peab olema vähemalt 250 mm, kuid ei tohi ületada 1500 mm. Kui sõiduki kereehituse eripära tõttu ei ole võimalik laternat paigalda kuni 1500 mm kõrgusele, võib selle paigaldada kuni 2100 mm kõrgusele tingimusel, et lisalaternat ei ole paigaldatud. Lisalaterna kõrgus teepinnast peab olema võimalikult suur arvestades külgservast kauguse nõudega, kere ehitust ja käitamist käsitlevate nõuetega ning laternate sümmeetriaga, kuid kohustuslikust laternast vähemalt 600 mm kõrgemal;
d) L kategooria sõiduki alumine tagumine ääretulelatern peab olema paigaldatud valmistaja poolt ettenähtud kohale;
2) alates 1. jaanuarist 1994. a esmaregistreeritud üle 2100 mm laiusele M, N ja O kategooria sõidukile, välja arvatud kabiiniga rungale, peab paigaldama kaks tagant nähtavat ülemist tagumist ääretulelaternat. Ülemisi tagumisi ääretulelaternaid on lubatud paigaldada M, N ja O kategooria sõidukile ja kabiiniga rungale, mille laius on üle 1800 mm.
M, N ja O kategooria sõiduki ülemise tagumise ääretulelaterna:
a) valgusava välisserva kaugus sõiduki külgservast ei tohi ületada 400 mm; b) kõrgus teepinnast peab olema võimalikult suur arvestades sõiduki laiust, kere ehitust ja käitamist käsitlevate nõuetega ning laternate sümmeetriaga;
3) kõik tagumised ääretuled peavad sisse lülituma koos lähituledega, kaugtuledega ja eesmiste udutuledega;
4) tagumise ääretule tekitatud valgusvihk peab olema punase värvusega. Tagumine ääretulelatern peab vastama valmistaja poolt ettenähtule.
Kontrollimine: vaatluse ja mõõtevahendiga.
Kood 213. Küljeääretulelatern
Nõuded: 1) alates 1. jaanuarist 1994. a esmaregistreeritud üle 6000 mm pikkusele M, N ja O kategooria sõidukile, välja arvatud kabiiniga rungale, peab paigaldama küljeääretule laternad. O kategooria sõidukil arvestatakse veotiisli pikkus pikkusmõõdu hulka. Küljeääretule latern peab vastama valmistaja poolt ettenähtule.
Küljeääretule laternat võib paigaldada:
14
a) enne 1. jaanuarit 1994. a esmaregistreeritud üle 6000 mm pikkusele M, N ja O kategooria sõidukile;
b) M, N ja O kategooria sõidukile, mille pikkus ei ületa 6000 mm; c) kabiiniga rungale;
2) sõiduki mõlemal küljel, pikkuse keskmisel kolmandikul, peab olema vähemalt üks küljeääretule latern ja kõige eesmine küljeääretule latern ei tohi sõiduki esiservast olla kaugemal kui 3000 mm. Kõrvutiasuvate küljeääretule laternate vahekaugus ei tohi ületada 3000 mm. Kui kereehituse eripära tõttu ei ole võimalik vahekauguse nõuet täita, võib vahekaugust suurendada kuni 4000 mm-ni. Kõige tagumine küljeääretule latern ei tohi sõiduki tagaosast olla kaugemal kui 1000 mm. Kui alla 6000 mm pikkusele sõidukile või kabiiniga rungale on paigaldatud küljeääretule latern, siis piisab ühest küljeääretule laternast pikkuse esimesel või viimasel kolmandikul;
3) küljeääretule laterna kõrgus teepinnast peab olema vähemalt 250 mm, kuid ei tohi ületada 1500 mm. Kui sõiduki kereehituse eripära tõttu ei ole võimalik laternat paigaldada kuni 1500 mm kõrgusele, võib selle paigaldada kuni 2100 mm kõrgusele;
4) küljeääretule tekitatud valgusvihk peab olema merevaigukollase värvusega. Erandina võib kõige tagumise küljeääretule tekitatud valgusvihu värvus olla punane, kui küljeääretule latern on grupeeritud, kombineeritud või vastastikku ühendatud tagumise alumise ääretulelaternaga või tagumise ülemise ääretulelaternaga või tagumise udutulelaternaga või piduritulelaternaga või tagumise helkuriga või on osaks tagumise helkuri valgust kiirgavast pinnast;
5) kõik küljeääretuled peavad sisse lülituma koos kaugtuledega, lähituledega ja eesmiste udutuledega.
Kontrollimine: vaatluse ja mõõtevahendiga.
Kood 214. Suunatulelatern
Nõuded: 1) M ja N kategooria sõidukile peab paigaldama kaks eesmist ja kaks tagumist suunatulelaternat. O kategooria sõidukile peab paigaldama kaks tagumist suunatulelaternat. M ja N kategooria sõidukile peavad olema paigaldatud külgmised suunatulelaternad, kui sõiduki valmistaja on need ette näinud. M2, M3, N2, N3, O2, O3 ja O4 kategooria sõidukitele on lubatud täiendavalt paigaldada kaks tagumist suunatule lisalaternat. L3e, L4e, L5e, L7e ning kerega L2e ja L6e kategooria sõidukile peab paigaldama kaks eesmist ja kaks tagumist suunatulelaternat. L1e ning kereta L2e ja L6e kategooria sõidukile võib paigaldada kaks eesmist ja kaks tagumist suunatulelaternat Suunatulelatern peab vastama valmistaja poolt ettenähtule;
2) M,

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev