sai lõpuks ostetud.....

sai lõpuks ostetud.....

18.10.2009 16:55
#1
B) Sai ostetud....Ford "Einagh" 95a.läbisõit 183tuhat.Mootor on harilik 56KW diisel max.kiirus 95km/h ainuke hea asi on,et trahvi ei saa ületamise eest.Käiguosa on enam-vähem,aga elektrijuhtmestik vajab tõsist remonti/ümberehitust.Autol on üks aku 80ah,ees kapoti all on ka teise aku koht aga juhtmed puuduvad,lisaaku puudub,laadija puudub.Akude automaatse laadimise seade ei tööta.Lambid ja juhtmed on osaliselt kõlbmatud.
Targad ja kogemustega,mida arvate:paneks ette teise 80ah aku ja taha kandilise 120-150ah-se.Kõikide akude + klemmid paralleeli,2x võimas massilüliti ja vene Start laadija.Akude peaahelad kõik uued.Hakkaks olema 2 teineteisest sõltumatut süsteemi mis mõlemad toidavad kõiki tarbijaid kordamööda,kuna mõlemad massilülitid ei ole korraga sees.Generaator laeks nii nädala üht siis teist süsteemi või vastavalt vajadusele.Start laadijat kasutaks manuaalselt vastavalt vajadusele,annab 30A pikaajaliselt,reaalselt laeks nii 5-6A-ga.Kongis on eriti vinge alpine helisüsteem suure võimu,fooferi ja 6-e kõlariga,lisaks CD boks,kõik see ka tarbib täiskoormusel 40A.Endine omanik rääkis,et pannes auto välisele toitele lähevad kongi 12V tarbijad 220V üle,aga akut ei lae.Jääb mulje nagu oleks mingi laadija kuskil olemas?
Masinale on ehitatud taha suur täiskõrgusega garaaz ja uks käib liugteeks,tänu selle on muu kong väiksem max.4-jale 2-l normaalne.Tsikli vedamiseks parim lahendus.Hinnaga 85tuh.paremat polnud võimalik saada ei eestist ega ka muudelt väljamaa saitidelt.Mida asjast arvata?????

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

18.10.2009 18:43
#2
Minu autol ka 220V ühendades ei laadinud, laadija leidsin lõpuks sellise seinapaneeli tagant, kuhu lammutamata kuidagi ligi ei pääseks.

Välja oli tal löönud ainult automaatkaitse. Selleks ajaks olin paigaldanud juba teise laadija.

Vene massilüliteid müüakse ka praegu veel, ise soovitaks sel juhul elektrilist. Mõningad aastad tagasi sai soetatud selline Salve tänava lõpus olevast poest Tallinnas.

Hetkel on ka endal käsil uue sisu autosse ehitamine, seal hulgas oli ka teiselt akult kapoti alt lisajuhtme vedamine.

Igaks juhuks vedasin läbi 100A kaitsme.

Kolmandaks ja ainult tarbijatele või siis muundurile määratud akuks soovitaksin kasutada geelakut (eeldab ka vastavat laadijat)

Minul napib kolmanda aku jaoks nii ruumi, kui kandejõudu (geelaku kaal ja hind võrduvad ka korraliku generaatori maksumusega )

Seepärast sai käivitusakult lisajuhe veetudki, et ka seda ressurssi maksimaalselt ära kasutada.
Ära mahtus isegi BOSCH 100 ampertunnine diisliaku.

Kuna külmik lülitab ennast teatud madalpingel kompressori säästmiseks nagunii välja, jagub järgi jäävast pisikese bensiinimootori käivitamiseks veel küllaga.

Suvila autosse erilist soundisüsteemi ennast paigaldamas ei näe, taha tulevad küll lisaks 2 valget niiskuskindlat paadikõlarit, mis juba aastaid omale kohta ootavad.

Sobivad värvilt ka hästi uue valge melamiiniga kaetud veekindlast vineerist sisuga.
Bussisõit kaitseb keskkonda

.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

18.10.2009 18:58
#3
Tean ka üht Ford "Elnagh" tüüpi bussi. Temal on ka ees kapoti all kaks akut. Üks on mootori jaoks ning teine kuudi jaoks st, et kuut tarbib voolu ainult oma akult, aga auto genekas laeb mõlemit. Kuidas see jagamine seal täpselt käib ei tea kahjuks öelda, aga süsteem igaljuhul toimib.

P.S. Saad ehk mõne pildi ka oma bussist lisada?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Egau
  • Egau avatar
  • Pole saidil
  • Foorumi guru
  • Foorumi guru
  • t. 5030540 fotograafiateenused, raadioinsener
  • Postitusi: 426

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

18.10.2009 20:13
#4
Akude puhul tuleb kindlasti silmas pidada seda, et starterakut, ehk siis autodel kasutamiseks ette nähtud akut, mis annab starteri tarbeks suurt voolu, ei või kunagi tühjendada eriti. See aku peab olema kogu aeg laetuna. Vastasel juhul on see aku kiirelt omadega õhtul!
Majaosa toitmiseks tuleb kasutada spets akut, mis annab väikest voolu ja mida võib lõpuni tühjaks tõmmata. Ja kui see aku asub sees, siis peab see veel ka kindlasti geelaku olema, et plahvatusohtlikud gaasid siseruumi ei satuks. Äärmisel juhul võib olla ka hermeetiline happeaku.
Tervitustega
Egau

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

18.10.2009 21:38
#5
Lisan nüüd pildid,pidin photshopiga väiksemaks tegema muidu ei lähe läbi.
Soovitused olid head,geelaku nagu ka süvatühjendusaku on väga kallid,eriti geelaku.Soundsystem on enne paigaldatud W12võim läbi conde,12" fuufer ja 6x kõlarid.Välja võtma ei hakka.
Küsimus:kinnine aku nagu näiteks bosch akud.Palju selline ka gaase eraldab?kas kuuti istmealusesse kasti kõlbab?

Lisatud failid:

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

18.10.2009 22:50
#6
Starterakudel on otstes ventilatsiooniaugud. Ostes on need tavaliselt kinni. Mõnikord on akuga kaasas voolik ja põlv, just sinna vent auku ühendamiseks. Oma autol panin vent voolikud mõlemasse otsa ja viisin otsad õue. Nii lähevad gaasid ilmapeale rändama ja ei tohiks toas pahandust teha.
Straterakule ei tee väga paha, kui ta korraks tühjaks saab. Vaja ainult pärast korralikult täis laadida. Paha teeb pidev poolik või kiire laadimine. Tekib plaatide sulfateerumine (see on tahkestunud hape plaatides). Tühjas oleksus on kontsentreeritud hape plaatides ja väljapool loksub vesi. Kui nüüd korralikult laadida, siis aetakse hape plaatidest välja. Laadimine peab olema pikaajaline (1-2 amprit 2-3 päeva). Kui iga kord peale reisult naasmist teha läbi selline protseduur, siis peaks starteraku ka kongis vasta pidama.
Vanasti (CCCP suure defitsiidi aegadel) sai just dreeningtsüklitega vana (kui ikka plaadid veel terved olid) aku uuesti elule upitatud. Dreeningtsükkel koosnes aku aeglasest (20w pirn põles kuni hõõgumiseni) tühjendamisest/laadimisest. Iga korraga pikenes põlemise aeg. Nii 3-4 korda ja sulfaat oligi kadunud.
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Egau
  • Egau avatar
  • Pole saidil
  • Foorumi guru
  • Foorumi guru
  • t. 5030540 fotograafiateenused, raadioinsener
  • Postitusi: 426

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

18.10.2009 23:32
#7
Vanade vene starterakudega oli küll nii, et sai neist veel asja, kuid kaaaegseid starterakusid olen ise 2 tk sedasi tühjakslastes hingusele lasknud. Ega kohe ei saa nagu arugi, kuid hiljem selgub, et mahtuvus 2-3 korda vähenenud ja varsti praktiliselt kadunud.
Tervitustega
Egau

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

19.10.2009 00:37
#8
Egau kirjutab ...kuid hiljem selgub, et mahtuvus 2-3 korda vähenenud ja varsti praktiliselt kadunud.

Mahutavuse vähenemine tuleneb kas aktiivmassi väljalangemisest või sulfateerumisest.
Aktiivmassi väljalangemine on tänapäeval vähetõenäoline, kuna iga akuplaat on pakitud "ümbrikusse" (pole küll viimased 10 aastat akusid lõhkunud, võin eksida :blush: ). Järele jääb sulfateerumine. Selle kõrvaldamisest juba kirjutasin. Neid treeningtsükleid tuleb aga teha manuaalse laadijaga. Tänapäevased digi/automaat aparaadid selleks ei kõlba. Manuaalse laadijaga saab voolu akusse "toppida", automaatne aga lülitab ennast kõige "magusamal" hetkel nulli.
Mul kongi toiteks praegu mingi vana (oli oktsionilt ostetud GAZ66 peal) starteraku. Ju siis paistab, kaua hakkama saan. :huh:
Tiidule: Mina läksin oma bussi ehitades kokkuhoiu peale. Olen kolm päeva akutoitel paigas olnud ja probleeme pole tekkinud. Kuna sul nagunii vaja palju elektritööd teha, siis ehk tasub panustada suurte akumahtude asemel hoopis säästlikkusele.
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

19.10.2009 10:37
#9
Egau Hääleta:
Ja kui see aku asub sees, siis peab see veel ka kindlasti geelaku olema, et plahvatusohtlikud gaasid siseruumi ei satuks. Äärmisel juhul võib olla ka hermeetiline happeaku.

Eks sellega ole nii, nagu ta on. Laadimisel gaase eraldub, kuid konsentratsioon ülejäänud ruumi suhtes on tühine.

Volkswagen Carawelle 2 akuga mudelitel on teine juhi või kõrvalsõitja istme all ja täiesti tavaline aku. Seda ka uuema T5 baasil bussi puhul.


Alati on võimalik aku kast suvilaautos ehitada kappi ja teha hermeetiliseks salongi suhtes väljaviiguga õue.
Nii on tehtud näiteks selle Opeli taha käival kuudil Heku Car Camp. (Pildid suvilast ka siin foorumis huvitavate isendite teema all )

Akude eluea pikendamine algab ikkagi korralikust generaatorist- ehk siis soovitan paigaldada mõni suuremate ampritega isend (ise pole küll veel nii kaugele jõudnud, aga minu auto jaoks on diiselmootoriga mudelitel näiteks 10A võimsam genekas tehasevarustuses )

Plaan oli kombineerida autole üks T4 kiirabi mudelilt pärit 130A "purakas" Hetkel vaja veel sobivat rihmaseibi.

Järgmisena tuleb mängu korralik laadija . Selline, mis suudab akusid pidevalt kontrollida ja vajadusel juurde laadida.

Ehk siis kindlasti olgu laadija kahe aku variant , mis laadiks -kontrolliks kumbagi akut eraldi. Ka temp. andur talle on soovitatav, eriti geelakude puhul.

Sealt edasi jääb autol pidevalt laadijat või 220V kogu süsteemile sabas hoida, kui autole vähe kasutust on.

Veneaegne start on muidugi hea laadija, aga mina seda suvilaautosse ei paigaldaks.

Käivitusabiks on originaal trafo liiga nõrk ja ega laadija ka tarkusega just ei hiilga.

Samas ega need akud nüüd tänapäeval muu suvilavarustuse hindade kõrval nii üüratult kallid ka pole, et ei saaks näiteks 5 aastase vahetustsükli asemel iga 3 aasta tagant välja vahetada.
Bussisõit kaitseb keskkonda

.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

19.10.2009 16:20 - 19.10.2009 16:30
#10
Praegu kasutusel selline laadija
MT 1220

Link tiny.cc/kGKuF

Valiku põhjuseks oli ilus teisaldatav paneel :P
Bussisõit kaitseb keskkonda

.

Lisatud failid:

Viimati muutis: 19.10.2009 16:30 eavp.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

29.10.2009 15:52 - 29.10.2009 16:02
#11
Tere, mul ka sarnane isend ainult aastast 92, õnneks on mul olemas kogu juhtmestiku skeemid kui vaja võin sisse scännida ja saata. Laadija leiad ülesse kui ajad 220V juhet taga ja suure tõenäosusega juhtme otsas ta istubki või istus seal peaks olema hunnik juhtmeid kui laadija ise ära ratsitud. Aku leiad mustamäe teelt Fixusest ise kasutan ja olen rahul, mis peamine, see on spetsiaalne aku autoelamutele, Kahjuks marki ei mäleta kuid pakendil on autosuvila pilt, kui huvi siis leiad kindlasti ülesse. Ahjaa kui võimalik siis soovitaksin taastada esialgne süsteem, kui majas mujal elekter olemas külmik valgustus 12v, jne siis on ka kindlasti laadija olemas.
Lugesin edasi ja avastasin, et sul oli probleem ka vedrudega, mina lahendasin olukorra õhkpatjadega, vajutan salongist lülitit ja tagumik tõuseb või langeb, võite ettekujutada saksa penskarite nägusid kui suvel maja loodi ajasin mul mingi vana ront kuid Saklastel viimsepeal Hymerid:lol: kui huvi võin vihjeid anda.
Viimati muutis: 29.10.2009 16:02 UZI.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

29.10.2009 22:13 - 29.10.2009 22:13
#12
Tere Uzi!
Meil on 93 aasta Fiat. Olen ise ka mõelnud õhkpatju. Kust sa need endale ostsid?
Viimati muutis: 29.10.2009 22:13 Frankia.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Palun saatke skannitud skeemid.....
  • Palun saatke skannitud skeemid..... avatar
  • Külastaja
  • Külastaja

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

31.10.2009 20:12
#13
:( Olen oma elektrikust sõbraga 2 päeva mütanud ja lõppu ei paista...ostsin ka transiti manuali.Hädasti oleks kuudi skeeme vaja,et asjast selgust saada.
Tagavedrudega lähen kõige odavamat teed:keila pakiauto lammutusest 1000eek-u eest mõlemale vedrule lisaleht.
Akudega läksin 3-e aku skeemile.Tööaku on kinnine 77a/h aku mille gaasid juhin voolikuga põhja alla,paikneb kongis tagaistme all.Kapotialused akud jäävad kuudile,100 ja 80 a/h.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • skeemid
  • skeemid avatar
  • Külastaja
  • Külastaja

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

31.10.2009 20:16
#14
Annan oma meiliaadressi: tiit.samaelekter@gmail.com palun pange skanneeritud skeemid meili,foorumisse maht jääb liig suureks.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

02.11.2009 08:19 - 02.11.2009 08:41
#15
Äkki on nendest skeemidest abi, panin Sulle maili, ole hea ja riputa need skeemid ka foorumisse ülesse, äkki on kellegile veel vaja. Kuid patjade kohta leiate palju infot www.driveriteltd.com/Ford/european/model_springs.php sellel lingil on ka paigaldusjooniseid, mina isiklikult ostsin padjad eraldi ja tegin kronsteinid ise, panin ühe korraliku elektrilise kompressori, paar magnetklappi, jupp voolikut, juhet, manomeeter veel nipet näpet ja voilaa asi toimib. Padjad ostsin www.europart.ee/ isegi riiulist oli võtta, kui ei eksi siis, tk. oli 900EEK, kuid www.4x4.ee foorumis keegi müüs sulle sobivaid õhkpatju. Mõtlesin, et ei leia enam ülesse kuid link on siin: forum.4x4.ee/viewtopic.php?t=19637
Viimati muutis: 02.11.2009 08:41 UZI.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

06.11.2009 11:42
#16
Õnnitlused hea valiku ja vahva diili tõttu!

Kas sa valgustaksid huvilisi, kui palju peab Ford Einagh-i ostuks raha välja käima?
Millise oleksid olnud järgmised isendid, kui Fordi kaup ei oleks realiseerunud?

Tänudega,
Frank

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

06.11.2009 17:32
#17
Frank Hääleta:
..Kas sa valgustaksid huvilisi, kui palju peab Ford Einagh-i ostuks raha välja käima?..

Kes teema viitsis läbi lugeda, teab ilmselt ka selle konkreetse auto soetushinda. 85 000 eek :P
Bussisõit kaitseb keskkonda

.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • vastuseks
  • vastuseks avatar
  • Külastaja
  • Külastaja

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

07.11.2009 14:46
#18
Auto hinnale 85tuh.lisandub korrastustöid ~30 - 35 tuh.eest.Kõike mida katsusin ei toiminud või oli probleem.Näiteks tagavararatas tuli põhja alt välja lõigata,kõikide valgustitega oli probleeme,akudega,juhtmetega,laadimise ümberlülitiga,trepiga j.n.e.Nädal tööd 2-e mehega,ei olnud eriti õnnestunud ost minu arvates,garaaþ on suur,saab võtta palju tagavara juppe kaasa nagu vene ajal mossega:tagavara mootor,käigukast,esi ja tagasild ja veel miljon muud juppi:2-e auto osad + veel miljon muud jubinat ja kahe autoremonditöökoja täisvarustus koos hoonete ja personaliga ka lisaks!Muidu ei julge pikka otsa ette võtta.
Autol oli aga tipptasemel muusikasüsteem:alpine omaaegne tipptase,2x V12 võimendit 6xkõlarid,12"vooferikast 6-ne CD boks ja tippmängija.Omaaegse hinnaga ~30-35tuh.
Said pandud 2x lisaakut.Kapotialused akud hakkava kuudile töötama,tagaistme alune kinnine aku aga põhisüsteemidele.Kõik sai tehtud nii lihtsaks ja manuaalseks kui veel saab olla.Kahe suure massilülitiga toimub akude jaotamine,lisaks integreerituna vene start laadija.Olemasolev alaldi jäi ka lisaks.Roiskvee paak sai tehtud 60l.seguvannist põhja alla,valikud on veed otse maha või paaki.Trepile sai pandud ukse vedru ja töötab väga hästi,mootor oli tuksis ja läks prügikasti.Auto enda küttesüsteemil tuli kogu elektriline osa uus,lisaks uus hõõgküündla süsteem.Töid oli ropult.Nüüd lisaks kõikide vedelike ja õlide vahetused,samuti kõik rihmad....

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • töömees...
  • töömees... avatar
  • Külastaja
  • Külastaja

Re: Re:sai lõpuks ostetud.....

07.11.2009 15:04
#19
töödel sai kasutatud oma kunagist kursusekaaslast ja endist töömeest Raivo Annus-t 67 21 668.Võin ka teistele soovitada mees on spetsialist elektri ja torutöödele,eriti mittestandarsetele lahendustele.Ainuke viga mis tal on on närvilisus ja kurjavandumine.Aga sellega harjub...kõigil kuldsete kätega töömeestel on ju midagi ülaltpoolt puudu.Mis on kätesse antud tuleb ju millegiga tasakaalustada...

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev