Matkaauto 15K eur

Matkaauto 15K eur

28.10.2025 13:01
Tere
Esimene mõte oli oma küsimus lisada olemasolevasse teemasse, aga võibolla pole nii viisakas teha.
Oleme kaasaga aastaid matkanud mootorrattaga. Nüüd on elukorraldus selline, et edaspidi peame kaasa võtma ka oma kaks kassi. Tsikli kohvrisse neid ei topi.  Sõiduautoga oleme ringi tiirutanud, aga see pole mugav. On hakanud idanema mingi mõte, mis jäi toppama umbes sellise koha peale:
1. võimekam auto ja sellele haagis sappa. Ostma peab nii auto kui haagise, sest olemasolev TSI/DSG laguneb haagise ees ära ilmselt. Matkavälisel ajal (paraku tööinimestena, enamuse ajast), seisab see siis hoovinurgas. Võimekamat  (nt Mitusbishi Pajero, LC120) saab kasutada ka muul ajal. Aga mitte igapäevaselt, sest tööle ja koju sõit on 25K km aastas (selleks on väike ökopunn. Suvilaga manööverdamine pole probleem, mul on BE ja CE juhtimisõigus ja ka piisavalt sõidukogemust.
2. Matkaauto. Arvestades eelarveks 15K euri, siis oleks vaja nõu küsida. Panen paar näidet, mis ma internetist leidsin.
Fiat Soomes
Kuigi soomlane tundub, et kirjutab ausalt, mis on tehtud ja mis oleks vaja teha. Kui reaalne on, et teen midagi nipet-näpet ja lähebki sõiduks kuskile Norra mägedesse. Ehk siis lihtsamalt küsides, kas selles vanuses on tegu siiski pigem väsinud kuudiga, mis on vbla küll tihendatud, aga iga hetk võib katus kaela kukkuda? Või on hirmul suured silmad.
Tehnilise poole pealt. Kas 2000-2005 poolintegreeritud masinad on enamasti esiveolised (välja arvatud MB ja Ford). Ning vähemalt Fiat puhul tundub selle ajastu masinatel püsikiirusehoidja ka üsna haruldane lisa olema. Kõige rohkem ongi Fiat baasil. Iveco 2.8 mootor võiks olla juba enamvähem piisav. Kui on ülekanded ja vääne kuidagi paigas.
Kokkuvõtteks 15K eur saab 20a vana auto ja enamvähem sama vana suvila. Või 20a vana matkaauto. 

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Matkaauto 15K eur

28.10.2025 13:52
No aga matemaatika abil saab asju kõige paremini selgeks teha- kui kasutamisintensiivsus on väike, seisab auto enamuse aja aianurgas, aga põhimõtteliselt küsib ikka raha- aastamaks, alguses registreerimistasu, reisimise ajal kindlustus+kütus+korralised hooldused+mingil hetkel ka rehvid jne. Haagissuvila on ses mõttes hoopis väiksema püsikuluga. Kui see TSI on selles seisus, et vajab peagi väljavahetamist. siis ongi uus komplekt auto+haagis ja 15K eest kõik vajalik saadud. Ei pea suurt ja rasket haagist ostma. Kui TSI on väikese mootoriga ökoliikur, siis nagunii ta suvilat eriti tassida jaksa. Soomlane üldiselt ei valeta, kõik vead pannakse enamasti kirja ja ei kuku need katused pähe ühti. Niiskuskahjud ei ole erand, aga nii palju kui ma soome kuulutusi jälginud olen, siis tuntavate niiskuskahjudega on neid ikka üsna vähe. Peamiselt 80ndate lõpu-90ndate alguse vanakesed, aga ka see pole reegel, sest kõik sõltub omanikust. Niiet sellest asjast ei tasu väga suurt probleemi teha. Soomlane siiski oma kasutuses olevast autost hoolib ja kui müüb, siis enamasti seetõttu, et ostis uue. 
2,8 mootor on hea, 2,5 85kw pole ka halb, 2,3 81kw teeb ka töö kenasti ära (väänet isegi rohkem kui 2,5-sel) ja kindlasti vältida 1,9 mootoreid- ei ole mõtet piinata end suure müra ja väikese kiirusega.

28.10.2025 14:20
Aitäh vastamast.
Miks ma LC ja Pajero mängu tõin. Sest mulle meeldib asfaldilt maha keerata. Jätaks suvila kuskile kase alla , 4x4 sisse ja mööda kitserada minema. Nende vanakooli maasturitega on paraku ka reg.tasu 1-4k ja aastamaks 350eur alates. Lisaks 5-700eur tavaline hooldus. Matkaauto puhul meeldib jälle see, et kõik on ühes tükis koguaeg. Praegu kirjutades tekkis uitmõte, et kas mingi abiraamiga saab kerge enduroka kaasa võtta ja sellega sihtpunktis kõrvalteid avastada. Selle variandi puhul jääks matkaauto koos kassidega turvalisse kohta ja ise seikleks väikse tsikliga lähipiirkonnas ning õhtuks autosse tagasi. Unustasin esimeses postis küsida müra kohta. Ma ei eeldagi S-klassi müraisolatsiooni. Aga kas nt seesama Iveco 2.8 diisli lärm võimendub suures kuudis ka?
Mõistlik oleks vist leida keegi, kellel on sellest ajastust 2000-2007 masin. Saab päriselt katsuda ja kuulata, mis häält teeb. Kui keegi teab kedagi, kellel on, siis võib vihjeid anda.

28.10.2025 14:32
Igasugu rollereid ja tsikleid tassitakse päris tihti kaasa ja kabiini saab alati müraisolatsiooni lisaks panna. Üldiselt on nad niigi mõistlikult vaiksed, kõneleda saab rahulikul häälel. Kuut muidugi tekitab lisakuminat, aga see on samuti täiesti talutav.

28.10.2025 14:53
Vaata ka seda Soomes pakutavat, väga huvitav asi:  www.nettikaravaani.com/eurohotel/museorek-iveco/1659206  

Lisaks:ööbimise seisukohalt on suur vahe kas sul on matkaauto või matkahaagis. Väga paljudes kohtades ei ole matkahaagised oodatud. Muidugi pikemalt ühes kohas olles on hea kui matkahaagis paigas aga saab autoga ringi liikuda.
Knaus VAN TI 600 ME `2008
Klubiline 644

28.10.2025 15:25 - 28.10.2025 15:33
Ei ole mõtet taolisi museaale isegi vaadata kui just eriline retrofänn ei ole. Vana 76kw Iveco Daily ei ole midagi sellist, millega sõita tahaks, kuut on seest ilmetu hall. Lisaks võib ainuüksi varuosade leidmisega probleeme tekkida. Topeltratastega tagasild- ka see on lisakulu kui kumme ostma hakkad.
Viimati muutis: 28.10.2025 15:33 Arvo.A.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: kaminahi

28.10.2025 16:10
2. Matkaauto. Arvestades eelarveks 15K euri, siis oleks vaja nõu küsida. Panen paar näidet, mis ma internetist leidsin.

Korja natuke juurde ja mine osta Saksast, saad väiksema läbisõiduga ja uuema aastaarvuga. Kui sulle meeldib teelt maha keerata, siis tuleb osta lühem, muidu on kannikas pidevalt kuskil taga kinni. Kas kassid reisimist kannatavad? Meie omad alustavad juba mõnekümne kilomeetriga nii et isegi Lätis käimine ei ole enam puhkus :P 

Eile 00:07 - Eile 00:20
See sinu näidatud FIAT on minu kogemustel üks optimaalne auto, vähemalt esimeseks. Minul oli 85 kW-ne ja ka selline 94 kW-ne ja nüüd  uuem. Tõsi, mul oli esimene lühem, 5,3m teine pikem, 6,7m, Sinu valitud  6 m-ne on selline, millega saab teele nii peale kui maha keerata.  Küll jõuad ka kasutada. Matkaklubil on  nii palju superhäid üritusi, et teeb ennast ka kadetaks, kui kohal oled ;)
 PS. Ma lasin mootori üle chipida ja vahetasin kiirema 5 käigu, see on lihtne.  Täiesti rahul olin, aga ikka vaatad edasi. Minu tahtmine oli juba algusest täisintegreeritud auto, suure laiekraaniga.
Ega 15k eest väga uhkemat ei saa.

suchen.mobile.de/fahrzeuge/search.html?c=PartlyIntegrated&fr=2003%3A&ft=DIESEL&isSearchRequest=true&nw=%3A3500&od=up&pw=85%3A120&ref=srpHead&refId=7862bb7c-b7ec-b972-75a9-5270d321ed7d&s=Motorhome&sb=p&vc=Motorhome  

Lisan veel ühe isikliku arvamuse. Käisin Soomes olles üht sellist, aga vanatüübilisemt vaatamas, kui esimest valisin. Kui oleksin siis näiteks saanud sellise, siis ehk sõitnuks sellega tänaseni, või veidi vähem ;) Ma ei oska kuidagi öelda, millises olukorras see on.

www.auto24.ee/soidukid/3596960

Raivo Koppel
729

Viimati muutis: Eile 00:20 kaminahi.

Moderaatorid: Ivar Kalev