Foorumi lõpp.

Foorumi lõpp.

06.02.2026 12:09
Kuna siin niigi valitseb juba mõnda aega vaikus, siis ega ilmselt tulevikus ka mõistuslikku elu juurde teki.
Kui juhtub, et mõni uustulnuk "kohalikke olusid tundmata" mõne küsimuse esitab, siis järgneb sellele absoluutselt teemaväline pläust. Viimaseks heaks näiteks gaasiandurite teema, kus juba esimene vastus oli täiega mööda. Lihtne oleks olnud anda väike ülevaade enda kasutuses olevatest anduritest, jagada linke kus müüakse, mida müüakse, mis on hea, mis on halb, jagada ka muid kasutaja kogemusi ning kui neid ei ole, siis lihtsalt suu kinni hoida ja näpud klaverist eemal ja jälgida teemat ning kui keegi kirjutab asjaliku vastuse, siis see läbi lugeda, eneseharimise mõttes teadmiseks võtta ning vajadusel asjassepuutuvaid täiendavaid küsimusi küsida. Ei ole ju keeruline?
See ongi foorum- inimesed omavahel suhtlemas. Enam seda foorumit ehk omavahelist suhtlust ei ole. Kui ma üle 10a tagasi oma nina siia pistsin, käis siin üsna aktiivne elu, sain minagi targemaks teiste kogemuste ja teadmiste abil, seda tunnet, et esitad lolli küsimuse ja saadki vastu suhtumise, et tõesti oled loll, siis ei olnud- suhtuti täiesti inimlikult, sest loll oled sa ainult küsides, pärast oled juba targem kui teadmisi kogunenud. Aga siis hakkas vaikne allakäik- tekkisid mõned kasutajad, kes ei tundnud kaasfoorumlaste vastu erilist respekti, enda ego upitamine paistis vajalikum, sest kus seda ikka siis niiväga näidata saab kui mitte veebis, (pool)anonüümsena. Foorumist hakkasid kaduma need, kes varem siia miskit asjalikku kirjutasid, kasvõi reisimuljeid, igasuguse nõuküsimise või muu teema vastuseks võis tulla negatiivset kriitikat, ülbet suhtumist, nartsissismi jne. Loomulikult pakid pillid kotti ja lased jalga, sest miks seda jama taluda. Ja viimase aja postituste taustal on ilmselt aimatav, miks viimanegi inimene siit kunagi lahkub ning eksisteerima jääb vaid tehisaru.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Ivar Kalev, toto, Priit Peljo

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Foorumi lõpp.

06.02.2026 12:36 - 06.02.2026 18:56
See on sinu arvamus. Osaliselt ka minu. Kui on tahtmine jääda mineviku foorumisse, siis uuri, kas need teemad on faktipõhiselt internetist nüüd kiirelt leitavad.
Gaasiandurid on normaalne teema, aga kas nii piiratult, nagu sina tahad? Sina pooldad kollaste uudiste tõde, mina nendes vähemalt kahtlen, arutlen. 
Toon kõrvalnäiteks klubi kokkutulekud. Veteranid on seletanud, kuidas arutati tolleaegseid,  10+  aastat, huvitavaid küsimusi. Söödi, joodi, jagati muljeid, väikeses ringis. Mõni tahaks tagasi, mõni tahks N liitu ka tagasi. Mina ei taha.
Mina olen reisimuljeid siit lugenud  ja siia  jaganud, aga see ei ole enam kellelegi midagi uut, nüüd reisitatakse ja muljetatakse ennast ise. Infot on arvutikaaned servani täis. Laseme sellel infol ka enda peale paista.
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 06.02.2026 18:56 kaminahi.

06.02.2026 13:01
Ka mina tunnetan foorumi lõppu. Mina näen põhjustena veel teisi asju. Muidugi on foorumis ka öelutsemist,kuna inimesed ikkagi suures osas anonüümsed ja nii see asi pidi käimagi (seda ütlevad psühholoogid). Vastused on foorumites olnud kogu aeg küsimise tasemel. Kui küsimus on siiras, vastus ka siiras. Kui küsija ei viitsi isegi küsimust korrektselt vormistada, tulevad ka vastused laialivalguvad.
Arvo ütleb, et lihte oleks olnud anda mingi ülevaade ohutuse anduritest ja muus osas näpud klaverist eemal hoida. Vanasõna ütleb, et teiste silmis näed pindu, enda silmis ei palkigi...
Aga olgu, nüüd minu arvamus. Pidin tegema jälle teema matkaauto ehitamisest, aga loobusin. Näis mõttetu see mõte. Valdav enamik ostab matkaauto ja laseb seda remontida töökodades. Milleks neile mingi lalin ise ehitamisest. Nii tulebki välja, et tehnilist poolt ei ole mõtet kajastada.
Ka reisimuljeid on kirjutatud läbi ja lõhki, igast ostast. Arvuti annab sellest ülevaate, küsi ainult. Nüüd ka tehisaru teeb kokuvõtteid kõigest küsitavast.
No milleks veel foorum ... 
5o9279o

08.02.2026 21:05
Kuna siin niigi valitseb juba mõnda aega vaikus, siis ega ilmselt tulevikus ka mõistuslikku elu juurde teki. ...

Ei hakka kogu postitust tsiteerima, aga jutt ise on puhas kuld. Ka mitmed teised foorumid liiguvad sama rada ja põhjused on väga sarnased. Näiteks üks kunagine tore vanatehnikasuunitlusega foorum, kus aeti asjalikku juttu ja jagati kogemusi läheb vaikselt sama teed. Oli seal üks kena tegelane, kes oskas väga hästi kajastada oma matkabusside ehitusi ja üks teine kasutaja, kelle vormeliehitusele kaasa elasin. Mõlemad nad on ka siin foorumis ja küllap tundsid ennast ära :) 
Miks need foorumid aga seda teed lähevad viimasel ajal? Üks põhjustest on, et tekivad nn. saripostitajad, kes teavad kõigest kõike ja sellistega vaielda ei ole mõtet (vanad eestlased ütlesid, et see on sama, kui seaga võidu joosta). 
Mis võiks aidata, et nii ei läheks? Üks variant on piirata postituste arvu ühe päeva kohta. Mõnes foorumis on iga kasutaja postituste arv 3tk päevas ja üldjuhul on see piisav, kui pole just väga intensiivne arutelu. Kindlasti on häid variante veel, kel on häid mõtteid, siis ärge palun häbenege neid jagada :)  
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Hundu615

08.02.2026 22:18 - 08.02.2026 22:21
Toon ühe värske, väga tüüpilise näite. Tegin teema, et arutada tehisaru võimalusi ja arutleda kasutamisvõimalusi. Mida kaasaegsamat saaks veel huvitav olla?

Reageering oli väga tavapärane. 

Mehed, kus on teie teemad, mida teistelt nõuate? Ootate õhtut, et teiste postitustes lihtsalt näruda. Vidinafoorum. Keda huvitab.

Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 08.02.2026 22:21 kaminahi.

11.02.2026 13:33 - 11.02.2026 15:02
 Küsin siirast huvist, millised teemad huvitavad ja kes peaks neid teemakohaseid postitusi foorumisse laadima?

Mina olen oma tagasihoidliku osa andnud. Ootan uusi uudiseid. Uued uudised ja muljed on kolinud foorumitest sotsmeediasse. Keda süüdistada, IT- arengut? 
Varasem tehniline arutelu sarnaselt ei toimi, sest tumedad poisid näitavad kõik remonti vajavate tööde teostuse Youtubis soravalt ette. Iseehitajatel omad grupid. 
Jääks siia nagu esmajoones reisimuljete ja reisiplaanide koostamise tarkuste  jagamine, kes toetab?
  Kui keegi tahab, et tema foorumi  postituse kommentaarid vaid tema kindlatele nõudmistele vastavad, siis andke oma postituse  algustes koheselt teada. Kõigil siis selge.

On  muidugi palju, mida huviga siin lugenud olen, Millest tarkuseteri nokkinud. Pole näinud põhjust IT-ga kurjustada, kui kohe temast aru ei saa, või kui tema tarkus liiga lihtne aga tulus on.
Ise olen toonitanud, et kvaliteetreisid eeldavad kvaliteet kodutööd. 
Sama ka foorumipostitustega.

See foorumi lõputeema  on sobilik foorumi jätkuteema avatud aruteluks.

Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 11.02.2026 15:02 kaminahi.

11.02.2026 17:23
Kindlasti ei taha lugeda igas teemas "naabrimehe" juttu,seda oskab iga inimene ise naabrimehe käest küsida,saan aru,et mõni siin on selle enda jaoks just avastanud,aga ei pea kogu pläma foorumisse toppima.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: kaminahi, Arvo

11.02.2026 20:11 - 11.02.2026 21:50
Hundu615 Mulle meeldib sinu üleolev teadlikkus. Sooviksin väga naabrimehe asemel tsiteerida sind, või keda iganes siin foorumis, kes võtab vastata korrektselt, Kes suudab arutleda ilma isiklikku mina ülistamata.
Naabrimehega olen tuttav paar aastat ja ma hindan tema abi. Olen veendunud, et me kõik ei oska suhelda ei oma päris naabrimeestega, ega ka virtuaalse naabrimehega. Naadrile ei öelda halvasti.
Palun too nüüd omapoolsed teemad, mida suudad taluda, mis tõstaksid foorumI tasemele, mis ka sinule meeldib.

Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 11.02.2026 21:50 kaminahi.

11.02.2026 23:23 - 11.02.2026 23:51
Kuidas  suhtuda. Kui keegi ütleb „seda teavad kõik“ või „miks sa üldse küsid“, siis nad ei anna hinnangut sisule, vaid püüavad tõsta iseennast kõrgemale. See on ebakindluse klassikaline vorm.
Kui keegi tõesti teaks, ta selgitaks. Kui ta ei selgita, siis ta kas ei tea või ei oska selgitada. Mõlemal juhul pole see väärtuslik panus. Inimene, kes ei suuda pakkuda oma vastust, ei ole arutelus osaline, vaid pealtvaataja, kes vilistab tribüünilt. See on mugav viis öelda „ma ei viitsi pingutada“, aga kõlab justkui tarkusena. Kui sul on parem vastus, jaga seda – see aitaks kõiki rohkem kui kommentaar stiilis ‘kõik teavad seda.
Küsimine pole rumalus. Rumalus on teeselda, et vastused on iseenesestmõistetavad. Kui tehisaru vastus tundub liiga lihtne, siis palun täienda seda oma kogemusega – see oleks palju väärtuslikum. Arutelu mõte on teadmisi jagada, mitte teisi pisendada.
Inimesed, kes ei panusta, ei ole need, kelle arvamus peaks sinu mõtlemist suunama.
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 11.02.2026 23:51 kaminahi.

17.02.2026 01:55 - 17.02.2026 02:19
Tere. Avasin taas üle pika aja foorumi ja mis ma näen:
1.Härra Raivo Koppel üritab igas teemas ,,esimest viiulit " endale haarata! -Ei laida Raivo kirjutisi ega nende kvaliteeti, pigem kvantiteeti! Aga vähemalt hoiab ära foorumi lõpu.
2.Eriti veidraks läks asi gaasiandurite teemas - siiras küsimus ja... mis me näeme , Raivo ulatab kiirelt abikäe, kuid minu intellekti tasemele jäi see vastus veidi arusaamatuks, mis puutuvad siia faktid ,,gaasitamiste " aset leidmise kohta?? Kas siis kui ei ole aset leidnud ühtegi kinnitatud rünnakut, on keelatud neid paigaldada, või huvi tunda? Ja need peaksid toimima ka gaasilekke korral, milleks ei ole tingimata rünnakut vaja! Kui inimene tunneb huvi andurite vastu , siis jagame oma parimaid teadmisi! Ta ei maininud ju , et seoses sagenenud ,,Gaasirünnakutega" soovin soetada seadet!

Ja nii ma teisest postitusest kaugemale ei tahtnudki liikuda!
Eelnevalt olin AI teema läbi sirvinud - paras katrsumus oli (jällegi minu tasemele!!)
Kuna Italia postituses paistab 1 vastus olevat, siis kiikan sinna ka ja seejärel kogun ennast mõnda aega , et taas foorumit külastada!

Ja seniks - tuld minu postituse pihta :)
See paistab siin domineeriv suundumus olevat:(

Parimat 
Tom
Viimati muutis: 17.02.2026 02:19 Tamm.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Ivar Kalev, kaminahi, Kalmer, Arvo, toto, tohoh

17.02.2026 08:14
Väga asjalik kokkuvõte.
Knaus VAN TI 600 ME `2008
Klubiline 644
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Ivar Kalev, kaminahi, Kalmer, Arvo

17.02.2026 08:53 - 17.02.2026 09:46
Ja seniks - tuld minu postituse pihta :)
See paistab siin domineeriv suundumus olevat:(

Parimat 
Tom
Tore ju, et postitad, üle pika aja, aga ikkagi. 
Ma juba muutusin kärsituks, et minu "ainuvalitsemist" ei tunnustata. Ära nüüd rohkem kirjuta, muidu saad sama kriitika osaliseks. See pole tuli, vaid soovitus. Püüa mõista.

ps 1 Vaatamata sellele, et mina ome nime olen avaldanud, on foorumi hea tava reeglite kohaselt selle postitustes kasuamine "ülearune". Vabandan märkuse eest.

ps 2 Kui sinu intellekt suudab välja lugeda, et olen kusagil avaldanud kirjutise gaasiandurite paigaldamise vastu, palun näita see koht ka mulle. Veel enam, ma ei ole kuidagi maininud põlevgaasi, näiteks LPG, andurite paigaldamise  teemat. 

Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 17.02.2026 09:46 kaminahi.

17.02.2026 10:23 - 17.02.2026 11:16
Teen veel ühe "kvantiteet" postituse. 

Mehed, öelge nüüd nii, et mina ka aru saan, mis teid närvi ajab?

Ma ei saa aru, kuidas see AI teema teis sellise nõrdimuse suutis esile kutsuda? Arvo, kirjutad, et kasutad, aga ma küsin üle, miks seda peab salaja tegema? Ma julgen hinnata, et foorumis on selle arutamiseks palju sallivama suhtumine arutelu teiesti ajakohane. Ma kasutasin Copiloti abi juba viimastel suvetuuridel ja sul pole vaja küsida minu kogemusi siia foorumisse, kui ise seda naeruvääristad, keelad. 
Minu arusaamise järgi, ma ka andurite teemas ei teinud seda teemaväliselt.  Lihtsalt ei suudetud minu mõtteid lugeda enne, kui oma arvamus peale suruti, et ma andurite vastu kukkusin võitlema. Olen oma elus piisavalt kogenud sellist vastupanuliikumist, mis toetub vaid oma tahte arvamusele, ilma teemasse, küsimusesse süvenemata. Aga teema saabki nii just  pläutsimiseks. Mida rohkem püüad selgitada, seda rohkem keeratakse sogaseks, argumenteerimata  juraks.
 16 aastat tagasi küsisin sugulaselt, IT doktorilt, kuidas on võimalik näiteks siis ilmunud fotokate mikrokaartidele nii palju pilte, loe infot, laadida? Lühike, konkreetne vastus oli, et see on alles algus. Arvan, et sama oleks vastus ka AI kohta.

Järgmiseks. Postitasin foorumisse uued, foorumikohased teemad ja lisasin avalikult ühele, et see on prooviks. Arvasin mõistetavat, et see käib ka teise kohta.  Ikka ei sobinud ja just seda ma tahtsin tõestada, et kohe kuidagi ei sobi. 
 Kui olen siia mõne lihtsa asja tutvustuseks ja küsimiseks lisanud, siis pannakse kohe sülega puid, et pean ikka kõige profima asja soetama, muuvimeistriks, kohvimeistriks ja veel kümne ameti profiks hakkama.
Mulle peaaegu piisab, et oma ametites meister olen. Aga amatöörlikke huvisid on mul piisavalt ja koolis olen ka 16 aastat käinud, mina olen rahul. 

Lugupidavalt
Kaminahi

Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 17.02.2026 11:16 kaminahi.

17.02.2026 11:11
Ja kunagi öeldi ühes filmis - televisioon on tulevik, ei ole ei kino, ei teatrit, on ainutl televisioon. Milline on lineaartelevisiooni osakaal kogu meediatarbimises? AI tore asi aga kui seda topitakse mõttevahetuse kohtadesse, siis häirib küll.
Nt sain AI-lt vastuse kuidas on majanduslikult kasulikum Prantsusmaad läbida Saksast Hispaaniasse ja tagasi. Aga ikka ootaks inimeste enda arvamusi. Keda huvitab AI arvamus, et pole dokumentaalselt tõestatud gaasitamisjuhtumeid. Mis ma selle arvamusega peale hakkan? Olen julgem? Kahtlen, ikka panen anduri külge. Sest jumal kaitseb neid kes ennast ise kaitsevad.
Klubiline 644
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Ivar Kalev

17.02.2026 11:33 - 17.02.2026 11:56
Häirib see, et justkui peaks mingi kummalise AI ehk masina postitusi ümber lükkama, temaga vaidlema. Ei kavatsegi. Usun, et gaasitamisi on olnud (sh närvigaasiga) ja ei vaja selleks dokumentaalseid tõendeid.
Nt kui inimene on loll ei ole selleks vaja kohe arsti juurde selle kohta paberit tooma.
No ma saan sinust aru, et usud, aga sa ju ikka ei saa aru teemast.  Ei pea ümber lükkama midagi.  Mind lihtsalt huvitab, kas AI väidab õigesti, et ei ole ühegi gaasitamist tõestatud ja sama on tema väitel kinnitanud ka mitmed karavanidega seotud allikad. 
  Lõpetame nüüd. Igale oma arvamus ja mina ei ole midagi tahtnud tõestada. Ma huvitusin, siiki päris tõsiselt, sest teema ongi tõsine.
AI ei ole kummaline, vaid reaalne teadus.
 Lõpetasin.
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 17.02.2026 11:56 kaminahi.

17.02.2026 11:34
Teen veel ühe "kvantiteet" postituse. 

Mehed, öelge nüüd nii, et mina ka aru saan, mis teid närvi ajab?

Ajab närvi igasse teemasse Copiloti arvamuse kopeerimine, loe ise läbi mis Copilot arvab ja kirjuta siis oma mõtted.

17.02.2026 11:45
Häirib see, et justkui peaks mingi kummalise AI ehk masina postitusi ümber lükkama, temaga vaidlema. Ei kavatsegi. Usun, et gaasitamisi on olnud (sh närvigaasiga) ja ei vaja selleks dokumentaalseid tõendeid.
Nt kui inimene on loll ei ole selleks vaja kohe arsti juurde selle kohta paberit tooma.
Klubiline 644

17.02.2026 11:47
Lubasin, et ei kirjuta rohkem, aga oma küsitule saadud vastusele tuleb vastata. Toto, ma olen kõik oma sõnadega ka ära seletanud. Samas, ma ei näe AI põhjalike selgituste kärpimist.
Teeme selle teemaga nüüd ka sinuga lõpu. Kas see minu arvamus sinu arvamusega sobib...
Olen lõpetanud.
Raivo Koppel
729

17.02.2026 11:52
Mina ka.
Läheme foorumiga kenasti edasi. Miskipärast meeldib rohkem kui kusagil sotsiaalmeediaplatvormil olevad arutelud.
Klubiline 644

17.02.2026 11:53
No ma saan sinust aru, et usud, aga sa ju ikka ei saa aru teemast.  Ei pea ümber lükkama midagi.  Mind lihtsalt huvitab, kas AI väidab õigesti, et ei ole ühegi gaasitamist tõestatud ja sama on tema väitel kinnitanud ka mitmed karavanidega seotud allikad. 
  Lõpetame nüüd. Igale oma arvamus ja mina ei ole midagi tahtnud tõestada. Ma huvitusin, siiki päris tõsiselt, sest teema ongi tõsine.
 Lõpetasin.
Raivo Koppel
729

17.02.2026 12:24
No näed ise, et ma ei saa millestki aru. Mis mõtet on siis veel minusugusega vaielda?
Klubiline 644

17.02.2026 12:29 - 17.02.2026 13:11
Kordan üle.:

Kuidas  suhtuda. Kui keegi ütleb „seda teavad kõik“ või „miks sa üldse küsid“, siis nad ei anna hinnangut sisule, vaid püüavad tõsta iseennast kõrgemale. See on ebakindluse klassikaline vorm.
Kui keegi tõesti teaks, ta selgitaks. Kui ta ei selgita, siis ta kas ei tea või ei oska selgitada. Mõlemal juhul pole see väärtuslik panus. Inimene, kes ei suuda pakkuda oma vastust, ei ole arutelus osaline, vaid pealtvaataja, kes vilistab tribüünilt. See on mugav viis öelda „ma ei viitsi pingutada“, aga kõlab justkui tarkusena. Kui sul on parem vastus, jaga seda – see aitaks kõiki rohkem kui kommentaar stiilis ‘kõik teavad seda.
Küsimine pole rumalus. Rumalus on teeselda, et vastused on iseenesestmõistetavad. Kui tehisaru vastus tundub liiga lihtne, siis palun täienda seda oma kogemusega – see oleks palju väärtuslikum. Arutelu mõte on teadmisi jagada, mitte teisi pisendada.
Inimesed, kes ei panusta, ei ole need, kelle arvamus peaks sinu mõtlemist suunama.

Edu foorumile.
Olen siin teemas lõpetanud.

Lugupidavalt
Kaminahi
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 17.02.2026 13:11 kaminahi.

17.02.2026 13:27
Foorum on vestlusring nagu inimesed näost näkku seltskonnas. 
aga kujutage ette, et istub seltskond 2...4....8...13...33 inimest ja arutlevad. 
Aga üks inimene osaleb vestlusel alati viitega  "mul naabrimees ütles" "vend arvas" "naine teadis öelda " 
noh mingi aeg võib ju osaleda nii aga ühel hetkel ülejäänud seltskond hakkab ignoreerima, vestlevad omakeskis eraldi või minnakse laiali ja kogunetakse mujal vms. Sest kui inimesel puudub OMA mõte ja OMA arvamus siis pole nagu vestlus mida pidada minu arvates.
Olen selliseid vestlusi ka mingil määral näinud nn. Pika laua ääres kus siis enamasti vanemad inimesed oma mõtteid ei oma teemast aga esitavad mingeid teiste mõtteid enamssti poliitika teemadel ja kui hakkad vestlema siis ei osata põhjendada oma eelnevat mõtet või väidet. Jutt lõppeb ja läheb edasi mujal. Kui vastata ei oska ja kaasa ei mõtle siis kellega ma vestlen ?

Head mõtisklemist AI teemadel 

youtube.com/shorts/bsl46vGpMNU?si=7sCq2nxQVUvYdclL

17.02.2026 13:39 - 17.02.2026 15:16
Foorum on vestlusring nagu inimesed näost näkku seltskonnas. 
aga kujutage ette, et ...

Olen ka sulle valmis seerveerima selle, mida AI pikalt ära seletas, OMA mõttega.
Ma olen kuulnud ja lugenud palju tabloid uudiseid  juhtumitest, mis hiljem osutuvad  ebatõeseks. Kusjuures, mind huvitab, kas vastuväitlejatel on ka muid argumente välja tuua? OMA mõtetest.  Kuidagi ma pean ju oma huvi väljendama, vahendid valin ise. Vastajad vastavad ka ise. Aga vastuse asemel vilistatakse tribüünil edasi. 

PS. Sinu toodud lapse näited on lapsikud.

Lubage lõpetada.
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 17.02.2026 15:16 kaminahi.

17.02.2026 21:47
AI ei ole kummaline, vaid reaalne teadus.
 Lõpetasin.
AI ei ole teadus teaduse mõttes, jah AI on tehtud teaduse poolt aga ise AI teadust veel õigesti teha ei oska, vähemalt neis asjades kus seda tõsiselt vaja oleks.  PS! Kaminahi, miks sa pidevalt ütled - Lõpetasin? Mees annab sõna, mees võtab sõna?

Moderaatorid: Ivar Kalev