Autolehe testisõit

Autolehe testisõit

18.03.2010 16:54
#1
Siin on artikkel autosuvila testsõidu kohta

www.autoleht.ee/tests/test_new?test_new_id=7462
MATKASUVILAD.ee - EESTI SUURIM MATKASUVILATE KESKUS
ADRIA HOBBY HYMER CARTHAGO MALIBU
Karavanitarvikud - REIMO, Movera, Frankana, Fiamma, DOMETIC, Truma, THETFORD, Alde jpm
Varuosad enamustele suvilatootja markidele
Paigaldus, remont ja hooldus meie TEENINDUSES
www.matkasuvilad.ee
+372 5209827

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:Autolehe testisõit

25.05.2011 15:11
#2
tänases autolehes kah midagi matkaautodest !
Kui suureks saan hakkan ise sõitma - vohh!

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:Autolehe testisõit

25.05.2011 16:01 - 25.05.2011 16:04
#3
www.autoleht.ee/uudised?id=4397
Siin siis uus artikkel. Peab tõdema, et ei ole emotsionaalsust selles loos sees. Seda, et mida sa lisaks selle suure raha eest veel saad, kui tavalise köksi multivanni poole odavamalt. Seda on selle olustiku kirjeldamiseks vähe. Lisaks ka veel see, et mannööverdada ja üldse juhtida on keeruline. Aga artiklist on puudu kõik see, et mida sa siis saad, kui oled need raskused ületanud.
Viimati muutis: 25.05.2011 16:04 Rein.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:Autolehe testisõit

25.05.2011 18:50
#4
Kas kuskilt saab seda artiklit lugeda ka?
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:Autolehe testisõit

25.05.2011 18:53
#5
Ma arvan, et ta ei lase lugeda, muidu keegi lehte ei ostaks. Pead selle väljamineku tegema, ja kusagilt lehenurgast läbi kõndima.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:Autolehe testisõit

26.05.2011 17:39
#6
Vaatasin ka et ei lase loole niisama ligi, paberkandjal saab kohe lugeda.
Mõtle roheliselt, sõida gaasiga!

www.usaraud.ee/?id=5_5_20_1276

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:Autolehe testisõit

06.07.2011 15:05
#7
Siin siis ka täismahus tekst
algallikas: Autoleht


Plussid
kasutamis- ja sõidumugavus, hästi läbimõeldud sisemus
Miinused
juhitavus maanteekiirusel, keerukas manööverdada

Elu 7,4meetrise autoelamuga on mugav ja välismaailmast sõltumatu. Sellega sõitmine ei ole juhi jaoks aga alati puhkus.

Fiat Ducato tehnikale Sloveenias ehitatud Adria Matrix evib kuut magamiskohta, kuigi sel puudub kabiini kohal kogukas lisasektsioon, kuhu lisavoodi autoelamutes tavaliselt paigutatakse (võõrkeelne termin alkoven). Selle asemel on Matrixi katusel palju aerodünaamilisem kühmuke ja keres sama koha peal nutikas laest tõmmatav lisavoodi. Seega on elamus kolm kahekohalist voodit: püsivoodi autopäras, laesttõmmatav voodi ning selle all mööblist klapitav kolmas voodi.

Matrixi teine uudis on istekohtade arv. Tavalise nelja asemel on selles viis turvavööga istekohta – lisakoht asub seljaga sõidusuunas elamuukse juures.

Ootuspäraselt oli proovisõiduauto varustatud ka WC-duširuumi, kööginurga, digi-TV, DVD-mängija, lugematute panipaikade ja kappidega. Lisaks leidus konkreetsel autol seadmeid, mida keskmine automatkaja oodatagi ei oskaks, kogenumad aga ilmselt nõuavad: lisaks tavalisele ka sügavkülmik ning lisaks gaasipliidile ka praeahi. Nii et külmutatud pitsad saab pikale reisile kodust kaasa võtta ja kusagil Vahemere ääres ahju panna.

Detailideni läbimõeldud
Lisaks rohkele mugavusvarustusele iseloomustab Adria Matrixi siseruumi läbimõeldus nutikate detailideni. Kõik uksed, luugid ja sahtlid sulguvad vedrupinge all, välistamaks nende nagisemist-logisemist sõites. Külg- ja katuseakendel on lisaks ilukardinatele ka pimenduskatted ning sääsevõrgud. Kabiini klaasosa saab ööseks samuti pimendada.

Sisevalgustus töötab valgusdioodidel, 19tollise teleri elektritarve on kõigest 35 W. Sedasi väheneb koormus akudele. Suurim pidev elektritarbija ehk külmik suudab aga lisaks 12- ja 220voldisele pingele töötada ka gaasiga (autos on kaks 11 kg gaasiballooni). Talvel matkajatele pakuvad huvi lisavarustusena tellitav põrandaküte ning reoveepaagi soojendus, et see miinuskraadidega ei jäätuks.

Kogu selle toreduse mahutamiseks ei saa Matrix olla just väike. 7,4 meetri pikkusena on see kõige pikematest kaubikutest meetri võrra pikem ning 2,3 meetri laiusena vaid 20 cm kitsam kui pikamaaveokid. Sõites tuleb aga arvestada ka kõrgust 2,8 meetrit.

Nii suure autoelamuga harjumine võtab ilmselt aega isegi kogenud kaubikujuhil. Nähtavus suurtest peeglitest on küll hea ning tagurduskaamera koos -anduritega abistavad manööverdamisel samuti, kuid gabariitide tajumine on raske. Nimelt läheb autoelamu kere esiistmete tagant 20 cm võrra laiemaks, mistõttu peab sõites pidevalt meeles pidama, et auto on laiem kui kabiiniosast vaadates tundub.

Tähelepanelikkus roolis
Maanteesõidul tuli üllatusena 130hobujõulise diiselmootori reipus, mis võimaldas veokitest isegi mööda sõita. Eriti üle 90 km/h pole siiski soovitav sõita ainuüksi seetõttu, et kütusekulu hakkab siis tublisti suurenema. Autoelamu müüja väitel on muidu võimalik keskmiselt hakkama saada isegi 10 liitriga 100 km kohta. Umbes 600 km proovisõidul tuli kulu pigem 12 liitri kanti.

Teine põhjus, miks kiirusega tasub piiri pidada, on autoelamu juhitavus. Ideaalselt siledal teel tuulevaikse ilmaga sõites saab juht ennast roolis lõdvaks lasta, kuid muul ajal mitte. Matrixile ei meeldi roopas asfalt. Piisab kergelt lohkus sõidujälgedest ning auto hakkab suunda otsima eeldades pidevaid roolikorrektsioone. Võib-olla on selle põhjuseks esi- ja tagarataste erinev rööbe. Külgtuul ei mõju samuti hästi ning kruusateele ei tasuks autoelamuga üldse ronida.

Konarustel sõites kostub siseruumist naginaid, kuigi üldiselt iseloomustab Matrixiga sõitmist mugavus. Umbes nagu sõidaks täislastis kaubikuga. Ainult teelainetel tuleb ettevaatlik olla, sest õõtsuma sattudes hakkab raske tagaosa esiosa kergitama ja rool võib hetkeliselt väga kergeks muutuda. Matrixile pakutakse ka õhkvedrustust. Võimalik, et see muudab auto juhitavust.

Adria Matrix maksab testitud versioonis 63 247 eurot. Seda võib tunduda palju kui võrrelda hinda näiteks Volkswagen Multivani hinnaga (u 40 000 eurot). Samas on hind pigem väike, kui panna selle kõrvale kolmetoalise korteri hind. Aga korteriga Vahemere äärde ei sõida.

Tehnilised andmed
Hind 63 247 eurot (989 601 krooni)

Mootor R-4, diisel, 2287 cm³

Võimsus 96 kW (130 hj)

Pöördemoment teadmata

Käigukast kuuekäiguline manuaalkäigukast

Tippkiirus teadmata

Aeg 0 - 100km/h teadmata

Hooldevälp 20 000 km

Kütusekulu(l/m/k) u 12 l / 100 km

Garantii 2 aastat


Hinded
Hind ja varustus

Disain

Sõitjateruum

Mootor ja jõuülekanne

Sõiduomadused

Varustus
ABS olemas

ESP -

Roolivõimendi olemas

Kesklukustus olemas

Konditsioneer olemas

Istmesoojendus -

Valueveljed -

Cd-mängija olemas

Turvapadjad 2

El. aknad 2


Kokkuvõte
muljetavaldav elamu ratastel. Kui osta ei jõua või ei raatsi, tasuks selline vähemalt kord elus rentida.
Hinne kokku

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:Autolehe testisõit

06.07.2011 15:06
#8
Testisõit ka Hobby kohta
Algallikas: Autoleht

Plussid
olme, kasutamis- ja sõidumugavus, jõuline ja ökonoomne mootor
Miinused
nähtavus manööverdamisel, juhiistmel puudub vasak käetugi

Küsimusele, kas umbes 800 000 krooni eest osta suvilaks talu Jõgevamaal või autoelamu Hobby Siesta, saab vastata nelja moodi ja kõik vastused on õiged.

Üks ja kaks vastused oleks muidugi mõlemad või ei kumbagi. Ühe või teise kasuks otsustamisel tuleb arvestada näiteks seda, et talu te Vahemere äärde või Lapimaale ei tassi, auto(elamu) puhul, et selle hind saab aja jooksul ainult langeda. Kinnisvaraga võib osavatel minna vahel ka teisiti.

Ennekõike on küsimus siiski elustiilis: nii nagu pole maja pidamine igaühele, ei ole ka autoelamuga reisimine. Kui reisimine tähendab korra aastas nädalast puhkust Egiptuse kuurordis ja/või suvel paaripäevast sääskede söötmist kalli, aga sooja õlle, pekise šašlõki ning raimoaasalike naljade ja Meie Mehe järjekordse klooni muusika saatel kusagil Eesti teises servas, siis unustage ära! Kui teete sagedaid ööbimisega väljasõite või pikemaid tiire, siis miks mitte.

Mugav kasutada
Ford Transitile ehitatud Hobby Siesta T 600-l on turvavöödega istekohti neli, magamispaiku leidub kuuele. Et auto registrimass jääb alla 3,5 tonni, tohib sellega sõita B-kategooria juhiloaga.

Juhikoht on üldjoontes nagu Transitil ikka, kui varustus see-eest äärmiselt rikkalik: kiirushoidik, konditsioneer, puitimitatsioon, pööratavad nn kapteniistmed. Et käigukang asub armatuurlaual, saab seisu ajal vabalt liikuda ka kabiinist elamuossa ja vastupidi. Siiski hakkab juht pikematel sõitudel igatsema vasaku käe tuge, sellele ei leidu õiget toetuspinda ka aknaserval.

Mõistagi leidub elamu osas kõik eluks vajalik: gaasipliit, veekraan ja valamu, külmik, hulgaliselt panipaiku, dušš ja WC. Teler-DVD-mängija on nutikalt paigutatud reisijaistmete ette, nii et seda on ka sõidu ajal võimalik vaadata.

Mõistagi nõuab veepaak aeg-ajalt täitmist, WC tühjendamist, gaasiballoon vahetamist jne, kuid need toimingud on muudetud äärmiselt lihtsaks. Kui esimese viimase osas vast kahtlusi ei teki, siis keemilise WC paak kujutab endast kassetti, mille saab tühjendamiseks autost välja võtta.

Laagripaigas mugavaks äraolemiseks saab lahti rullida katuseservas oleva varikatuse, avada elamisruumi aknad, kuid tõmmata ette sääsevõrgud, või katta kõik aknad hoopis läbipaistmatute ruloodega. Elamisruumi kütte eest hoolitseb nii gaasiküttel kui ka elektritoitel toimiv süsteem. Viimase (ja muude auto eluruumiga seotud toiminguteks) tarvis leidub eraldi aku.

Üllatavalt ökonoomne
Sõidul purustab Siesta kaks eelarvamust: suur hulk kapiuksi, luugikesi, ruloosid ja muid kardinaid andsid alust kartuseks, et väiksemategi ebatasasustega teel kaasneb meeletu kolin ja nagin, tõsi, naginatest pääsu pole, kuid need jäävad talutavatesse piiridesse; ning et suur lauppind, sügav orv tuuleklaasi ning elamu eesmise magamisruumi vahel moodustavad aerodünaamilise katastroofi, mis väljendub suures kütusekulus.

Fordi 140hobujõuline diisel kulutas umbes 400kilomeetrisel testisõidul, millest umbes 20 protsenti kulges linnas, keskmiselt 10 liitrit sajale kilomeetrile. Teisisõnu oli kütusekulu täiesti mõistlik. Mootor suudab kolmetonnise tühimassiga autoelamut liigutada jõuliselt ja reipalt.

Sõiduomadusi saab iseloomustada kui mugavaid – elamuosa lisab piisavalt massi, et kaubiku vedrustus muutuks parajalt pehmeks. Mõistagi tuleb arvestada suurte mõõtmetega ja seda mitte ainult pikkuses ja laiuses, vaid ka kõrguses.

Manööverdamine Siestaga sujuks lihtsamalt, kui peeglid oleksid laiemad või kerest rohkem eemal – kõrval sõitvat autot näeb sealt küll, kuid täpseks tagurdamiseks auto taganurki mitte. Lisavarustusest saab siiski osta juurde tagurduskaamera.

Tehnilised andmed
Hind 782 000 krooni

Mootor R-4 diisel, 2402 cm³

Võimsus 103 kW (140 hj) 3500 p/min

Pöördemoment 375 Nm 2000 p/min

Käigukast kuuekäiguline manuaalkäigukast

Tippkiirus pole teada

Aeg 0 - 100km/h pole teada

Hooldevälp 25 000 km

Kütusekulu(l/m/k) umbes 10 l / 100 km

Garantii autole 2 a, elamule 5 a


Hinded
Hind ja varustus

Disain

Sõitjateruum

Mootor ja jõuülekanne

Sõiduomadused

Varustus
ABS olemas

ESP olemas

Roolivõimendi olemas

Kesklukustus olemas

Konditsioneer olemas

Istmesoojendus -

Valueveljed -

Cd-mängija olemas

Turvapadjad 2

El. aknad 2


Kokkuvõte
mugav ratastel elamu, millel on korralikud nii auto kui ka majana kasutamise omadused.
Hinne kokku

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev