Uued liikmed

Tere

Tere

26.09.2015 00:21 - 26.09.2015 01:09
#1
Leidsime selle foorumi päris kaua aega tagasi, kui tuli plaan matkaauto ise omale

ehitada. Palju väärt infot saanuna võiks ju ka midagi siinsetele liikmetele info näol tagasi anda.
Me ostsime Saksast 60tuh km sõitnud 2008 aasta Mercedes Sprinter furgoon auto. Oli ennem väiksemat sorti mööblipoe auto. Karbi suuruseks 4350 pikk, 2100 lai ja luskil 2000 midagi ka kõrge. Ideaalne karp kuhu ratastel kodu ehitama hakata. Sprinteri mootoriks 95kW diisel mootor ja peale Pärnu Mercedese esinduses püsikiirusehoidiku (230 eurot vaid) paigaldamist on kütusekulu kuskil 10L/100km peale. Autol raskust hulgim, pikkust 7,07m ja kôrgust 3,45 meetrit. Ma arvan, et pole paha. Kuna kuhugi kiire ka kunagi pole olnud, siis üle 90'ne naljalt ei sòida ka.
Ise sai ehitus ette vòetud, kuna plaan oli selline, et sõidaks Eestist Argentiinasse. Mure tehases valmistatud matkaautodega on selline, et need on pigem ehitatud nii, et sa enamuse aja peaks ööd veetma kämpingutes.
Meil tuli selline masin välja millega oleme nüüd pea 5 kuud teel olles maksnud parkimise eest vaid 3 korda. Üks kord St. Tropezis Prantsusmaal 8 eurot millegagi, kord Kanadas mingi mälestusmärgi juures 4 dollarit ja viimati paar päeva tagasi Jasper rahvuspargis Kanadas 27 dollarit. Viimane maksmine oli tingitud sellest, et rahvusparkides ei vòi niisama järve/jóe ääres parkida. Kontroll on kõva.
Tehnilise poole pealt on meil kaasas selline nimekiri asju:
600W päikesepaneele mis laevad 660amp/h mahutuvusega telecom akusid.
Dometic Freshjet1100 (+65A MPTT kontroller koos soojus anduriga) konditsioneer mida oleme saanud 9 tundi järjest kasutada (öösel, et oleks mônus magada) nii, et akud hommikusk veel 60+% täituvusega. Soe ilm on tähendanud ka päikselisi päevi ja akud on ôhtuseks konditsioneeri kasutuseks jälle juba 100% peal lóuna paikku. Suurim number mida lòuna Prantsusmaal näha vòis meie Trimetric monitoorijast oli 48amp 14,6V juures. Ilma Bogart Trimetric näidikublokita ei kujutaks elu ette.
Kuna konditsioneer hakkab tööle vaid 230V voolu juures, siis paigaldasime elektridüsteemile lisaks 1500W (4500W 20s) inverter/laadija. Seadme nime peast ei mäleta js kui kedagi huvitab siis otsin kasutusjuhendi ülesse. Seade nagu mainitud järjekordne kombi tüüpi aparaat ja lisaks tavalise majapidamis voolu tegemise juures suudab ka meil akusid laadida. Vaja vaid juhe seina pista. Kòhu alla sai selleks ka pidtik veetud. Põikpäisuse tõttu pole seda veel kasutanud, aga eks tuleb ka päev kus see võimalus käiku läheb. Kuni 45amp/h suudab voolu akudesse ajada. Väga tähtis oli meil ka see asi, et seade toimiks meie tavalise 220v kõrval ka 110v pealt. Selline lahjema V vool ainukesena Ameerika mail kasutuses.
Soojust tuppa annab Webasto Dualtop 6 diisel sooja òhu ka soojaveeboileri kombi seade.
Köögis pliit on samuti Webasto toode. Nimele oli vist Cooktop X100. Môlema seadme diisel tuleb otse auto kütusepaagist(ühendasin selle tagasivoolu liini külge) ja eraldi sellega tegelema ei pea. Väga mugavaks lahenduselks on see osutunud. Pliidi kohal ka loomulikult kubu(Dometic) mis toidu aure ôue imeb.
Veesüsteem on veetud nii, et toas kolme kraani keeramise korral saame "maja" kôhu all oleva 20m vooliku otsa mägijòkke visata ja mumbata läbi filtri puhtavee paaki ise vett. Vett vótame mujalt sellisel moel, et kraani alla paneme oma ämbri ja sealt seest imeb meie pump vee pardale. Pumbaks Shurflo WhisperKing. 3bari suudab see survet tekitada ja 20meetrit voolikut + 5 meetrit kòrguse vahet ei ole sellele pumbale mingiks probleemiks. Need samad kolm kraani tuleb siis jälle teise asendisse keerata, et sama pump toas vee ringi ajaks. Webasto seade tahab saada max 2,5bar'ist vee ròhku ja kuna pumpa ennast ei saa reguleerida tuli boileri vee toitele surveregulaator vahele panna. Lihtne ja odav lahendus. Vett oleme saanud kõikjalt (bensiinijaamadest peamiselt) tasuta. Üle atlandi ka kämpingutest.
Värskeveepaak on 126L. Sellest jätkub iga päevaselt 2 inimese ja nòude pesuks kuskil 4-6 päevaks. Sööki teeme poest ostetud veega. Äravoolu kogumis paak 76L.
Wc on pesuruumis seina seest välja tòmmatav. Dometic 900 millegagi oli selle mark.
Voodi tegime tavalise 2000x1600 mõõdus. Voodi all ka kõik suuremat mòòtu asjad. Talveriiete karbid, 2 cyclocross jslgratast jne. Kuna oleme sellisel marsuudil, siis ôue ära varastamiseks midagi riputanud ei ole. Ôues teelt on meil 4,35m laiune ja 2,65m ulatuseg markiis. Seda ehk keegi katuse äärelt ära kruvida ei suuda. Peaks olema piisavalt kôrgel :) Ka päikesepaneelid on katusel, aga need "backcontact" meetodit kasutades valmistatud ja plastik lehel. Need siis liimitud katuse külge ja igaksjuhuks ka igaüks 4 ime otsikuga kinnitust vajava kruviga omakorda lae metallkonstruktsiooni lastud.
Külmik on meil 65L Dometicu toode. Töötab vaid elektriga ja omab ka vist pea 10L sügavkülma osa. Voolu on see tarbinud 30+ kraadises soojuses nii 25-30 ampert 24 tunniga. Paistab, et sai piisav óhu liikumine selle taha tekitatud ja voolutarbimine täiesti ok.
Ees sôitjaga koos kohti kokku kolm ja tuppa mahub magama ka vähemalt kolm inimest. Kaks suurde voodi ja kui keegi külla peaks tulema, siis söögi laud käib istekohtade vahele alla ja moodustab nii kolmandale inimesele lisa voodi.
Viimati sai autol Kanadas vahetatud rehvid. Kuna meie 235/65 R16 119/120 rehve kuskilt võtta siin ei ole, siis läksid vahetusse koos tagavara rehviga. Uueks mõõduks meil 245/75 R16 millel kaalumärkeks 120. Auto sai veidikene kõrgust juurde ja pöörded kuuenda käiguga 90km/h sõites on nüüd 2000 alla veidikene. Kütusekulu paranes, vist...
Lähipäevil saab elektrisüsteem täiendatud 12v dc-to-dc (65amp/h ja valitava laadimispingeg erinevate akutüüpide jaoks) laadijaga. Seadme pòhimòte selline, et auto mootori töötamisel laeb järjekordne seade meil maja akusid. Just sai kogetud 9 järjestikku päikeseta päeva Alaskal ja see oli meie akudele liig. 8 oleks veel ol olnud :) Pliit nimelt ei taha enam vähem kui 12,6V diislit süüdata ja pidime môned päevad lókke peal süüa tegema. Pliit on jube mugav kui seda vòrrelda käsisaega metsast puid korjamisega. Kordi kiirem viis samuti. Hea, et Webasto soojendi nii nóudlik voltide suhtes ei ole.

Et kui kellegil tekkis nüüd küsimusi, siis andku aga teada.





Lisatud failid:

Viimati muutis: 26.09.2015 01:09 HannesM.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Ivar Kalev

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Tere

26.09.2015 01:04
#2
Mõned pildid ka.

Lisatud failid:

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Tere

26.09.2015 01:11
#3
Mismoodi üle ookeani sõit sujus?
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Tere

26.09.2015 04:36
#4
Kui lühidalt vastata, siis kallilt. Praegu ei taha mõeldagi, et palju Argentiinast ära saatmine maksma veel läheb. Võibolla saadame Vladivastoki ja siis mööda suurt ja laia Venemaad koju tagasi. Oleneb mis aastaaeg muidugi on kui paari aasta pärast Argentiinas lõpuks oleme.
Muidu Seabridge mida kasutasime hea firma. Kuna hind käib konteinerisse mitte mahtuva masina puhul m3 järgi, siis hind 3600 üks ots. Seabridge selles mõttes unikaalne firma, et lubab auto saatmisel jätta täisvarustusse (- gaasiballoonid mida meil niikuinii ei ole). Asjad peavad vaid peidus olema ilusti kappides ja kui tollionu aknast sisse juhtub vaatama, siis midagi näha ei tohi olla.
Meile ideaalne variant muidugi. Ei pidanud Kandasse (Antwerpen-Halifax marsuudil toimus vedu) jõudes kõike igapäevaseks vajaminevaid asju ostma jälle hakkama. Ka rattad voodi all olid ok.
Kokku läks vedu ajaliselt 2 nädalat. Paberimajandus väga lihtne.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Tere

26.09.2015 05:18
#5
Üle sõit oli kallis. Antwerpenist(Belgia) Halifaxi(Kanada) võttis aega kuskil 2 nädalat. Ise lendasime Belgiast koju väheseks ajaks ja pärast Helsingist Halifaxi. Paberimajandus auto saatmisel miinimumini viidud ja väga lihtne. Kuna meil auto konteinerisse ei mahu, siis Ro-Ro tüüpi laevaga saatsime. 51 kuupmeetrit arvutati kogu meie auto mahuks ja raha ksiti 3600 millegagi. Üks ots. Ei taha mõeldagi mitu raha küsitakse paati aasta pärast Argentiinasse jõudes. Võibolla saadame hoomis otse Euroopasse saatmise asemel auto üldse Vladivastoki ja tuleme sealt üle suure laia Venemaa sõites koju tagasi. Oleneb muidugi aastaajast millal ükskord Argentiinasse jõuame.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev