Uued liikmed

Ford Transit Euroline

Ford Transit Euroline

30.06.2022 17:44
#1
Mingi hetk kirjutan pikema stoori kuid vôtsin vaevaks Westfalia reisibussi kohendada matkamise tarbeks...

[img


Bussi tõin möödunud sügisel poolast. Tànaseks on tàiesti kasutuskôlbulik...

[img




tehtud on palju ja tànaseks kulutatud ehitusele nôks üle 6000

voodi on statsionaarne ja risti ning môôtudega 120x180


 
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Priit Peljo

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Ford Transit Euroline

30.06.2022 17:58
#2
Kuskil interneeduses olen selle bussi arengut näinud, vist oli FB-s.
Tubli töö.
Tervitades,
Priit Peljo
Klubi Eesti Karavan liige nr 748
★★★ Mobile office on road ★★★
www.teeseeise.ee/et
Tel 53315713

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Ford Transit Euroline

01.07.2022 10:59 - 01.07.2022 11:00
#3
Algusest alustades, siis oli eesmärk ehitada selline "weekend warrior", et buss millega saaks lühemaid perioode remotelly veeta või siis kuskil festivalil mõnusalt muretult ööbida. Eesmärk oli m1 kategooria auto (erinevatel põhjustel, millest hiljem). Scannisin pigem 6 meetriseid poolkõrgeid busse kuid eelarve (arvestasin bussi soteuseks kuni 7K ja ehituseks max samapalju) versus pakutavate kvaliteet ei läinud kokku. Eelarvet oleks pidanud 50% suurendama, siis oleks asjas asja saanud. Sellega kaasnes aga probleem, et kuna peres oli juba 2 uut igapäevaautot + mul juba 2 hobiautot, siis polnud mõistlik hulluks minna. Lisaks, kuidagi peavad kõik autod ju hoovi/garaazidesse mahtuma. Otsustasin, et vaatan lühikesi busse ja teen kompromissi (ehk laiendan eluruumi bussist välja). VW multivanid jätsin mängust välja, kuna lühikese bussi puhul oli punane joon see, et peab saama risti magada.
Nii et mõistlik tundus poolfabrikaat, Westfalia Transit Euroline.
Originaalis siis kahe akuga ja jagatud laadimissüsteemiga. 4 kapteniistet + voodiks käiv divan ning kardinad.


https://www.upload.ee/image/13468682/image_s_1080x720.webp



Hakkasin u aasta tagasi kõiki müügisaite aktiivselt scannima. Seadistasin teavitused jms.
Enamikke pakumisi kimbutas kere kehv seisukord (Transit) või siis liigselt kallis hind (pop-up roof). Peale 2 kuud Saksa saitide edutut scannimist (ühe sobiva leidsin, kuid sakslane ei uskunud et ma lendan Eestist Berliini ja sõidan bussiga koju... ning müüs kohalikule) hakkasin mõtlema, et mis oleks alternatiivsed turud. Siis turgatas pähe et Poolas on 40 Milj inimest ja miks mitte sealt vaadata. 
Kohe läks pilt lõbusamaks. Pakkumisi oli vähem, kuid bussid tundusid paremini hoolitsetud ja hinnad paremad. Jäi vaid keelebarjäär....ja see oli peaaegu ületamatu. poolakad lihtsalt ei vastanud inglisekeelsetele või google abil tõlgitud kirjadele. Õnneks mul oli vana kolleegi, Poolaka, kontakt alles. Võtsin ühendust ja palusin aidata. Pärast pikki seiklusi jamintmeid lootusetuid hetki (olin Poolas, müüja maja ees kuskil karupees väikeses külas, kuid keda polnud kodus ja kes ei vastanud telefonile, hoolimata kokkuleppest, oli müüja)...
A lõpuks Septembris ma ta kätte sain ja koju sõitsin.

Oma peas oli bussist visioon kujunenud - 4x4 greenlandel look-a-like...

Esimese asjana sai ostetud jooks linnamaasturi rehve mõõdus 235/70 R16 ja need alla tõstetud. Siin tuleb esimene M1 kategooria eelis - rehvimõõtudel piirangud (põhimõtteliselt) ei ole. inus nõue on et mahuks koopasse, käiks koopas ringi ning et spidomeeter ei valetaks kiirust vähemaks (viimase vastu eksin).
Tulemus: 
* Näeb auto moodi välja
* Mootori pöörded on maanteekiirusel 300rpm madalamal
* Sõit on palju pehmem
* Kliirents kõrgem
* Kui spido näitab 50, on tegelik kiirus 54, kui näitab 90, on tegelik 97
* odomeeter valetab samuti. Kui odomeetri järgi läbi sõita 100km siis tegelik distants on 112 km





Sinna aianurka niimodi jätsin ta ka talvituma, et soojal kevadel saaks hakata sisuga tööle....Mida ei tulnud, oli soe kevad. Seega jäi kogu ehitusperiood vaid 2 kuu peale. Vahepealsel ajal tegelesin planeerimise ja vajaliku soetamisega....




 
Viimati muutis: 01.07.2022 11:00 ndrk.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Ford Transit Euroline

01.07.2022 11:36
#4
Pärast planeerimist oli punane joon see, et voodi alla peab jääma vähemalt 51 cm kõrgune ruum, et minikülmik (220v) ära mahuks. Otsustasin ka  voodi ehitada IKEA tükkidest ja "hõljuva", et voodi aluse ruumiga oleks lihtne vineertahvlitest raamistikuga erinevad ruumid tekitada...

Kõigepealt eemaldasin sisemised külje/rattakoopakatted ja kõik paneelid said endale reflektor vahekihiga pigimatid ning sinna umbpoorse 20mm mati. Kõik originaal sisupaneelid...või siis polstrid, said sisse munaresti kujulise 10mm umbpoorse mati, et kerest tulevad helid ära lahustada.

Siis tegin papist ja katsin kangaga uued tagumise otsa seinapolstrid, mis võtsid vähem ruumi ja jätsid koopad välja. Seinale, 3 vertikaal kandetala külge kinnitasin neetmutrite ja poltidega IKEA talasi kandvad siinid. Tegelikult asendasin bussis kõik tüüblid ja plekikruvid poltidega. Selles osas tasus 100.- kulutada mutrineetijale end kuhjaga ära.



IKEA Skorva talad on teleskoopsed, seega sobib igale projektile. Kannatavad palju ja on odavad. Lippide alla ja talade peale liimisin 50mm krõpsud...velcro. Et lipid paigal püsiks ja et ei koliseks. toimib ilusti



Talade pikkus, ehk Transiti laius sellel kõrgusel on 176cm. Mina olen aga 180. Planeerimine lubas seda, et kui siia peale veel madrats panna, siis ulatub pea ja varbad aknaauku. Transiti akende vahe on 188cm. etteruttavalt ütlen, et planeerimine pani täppi. Klapitav laud on Westfalia originaal. Sõidab siiniga ettepoole või taha. Hea lahendus, jään kasutama.



Pea tuleb magades vasakule poole (pildilt vaadates). Sealt kardina eemaldasin, kuna hakkab häirima. Aknad tegin pimedaks sedasi, et sisse poole kleepisin musta munarestikujulise umbpoorse müramati. Ehk, lisaks pimendamisele vätab ka bussis räägitavat juttu privaatsemaks.

Järgnes erinev kaabeldamine. Inverter leidis koha voodi all rattakoopa peal. kasutan 1000/1500w puhassiinus inverterit. 220v kaabeldus siiani tegemata. Jaanipäev tuli selga. Tegelen veidi sügise poole.



+ kaabel jookseb mul üle ukseaugu. "-" kaabel jookseb pildilt nähtava põrandasiini seest. Vabaajaaku, nagu näha, on kõrvalistuja istme all. Terav silm leiab lipdilt ka redelraami, aga sellest juba hiljem.

Edasi siis voodialuse kompleksi ehitus. Kui aus olla, siis sellest väga pilte ei tenudki. Olin vist liiga ametis....polnud varem mingit puutööd teinud kah. Nuputamist oli kõvasti. igaljuhul....kasutasin 9mm ja 12mm veekindlat vineeri. Kõik ühendused said polditud happekindlate vidinatega. Ainsad kruvid olid kinnitused põrandasse.

Sisse jääb siis külmik, selle kõrval riiulimoodul ja selle kõrval taas odav IKEA sahtliboks.



Parasjagu käib külmiku test-fit. Külmiku kinnitasin L-nurkadega põrandasse. Mõlemasse kruvid sisse ja korras.

Tagumise poolega oli 2 suurt plaani: a) mahukas Garaaz. b) Välja tõmmatav 80 cm pikkune köögimoodul



Taaskord pilt protsessi algusest. Paremal pool garaaz. Sinna sai põrandaks liimitud korralik kummimatt. Vineertahvlite ühendusnurgad sai kaetud alumiiniumprofiiliga. Lõpptulemus näeb päris viisakas välja. 
Vasakul näha köögimooduli 1 sein. Teine polnud veel pildistamise ajaks tehtud. Mooduli (augu) sisemõõdud jäid 50x50x80 (PxKxsügavus)...

Siin siis jaanide jaoks eelneval õhtul pakkimise planeerimine. Kahjuks asjad varjavad valis töö aga paremat pilte pole. Terav silm tuvastab, et ka teine IKEA sahtlibox on koha leidnud lubatud väljatõmmatava köögimooduli kohale. Aeg sai otsa ja köögiga tegelen sügisel :(



Sisu pilt on veidi liiga hämar aga põhimõtteliselt saab aru...
tagumine ist on lapse tarbeks. See siinidel ja eemaldatav, kui laps kaasas pole. Aga sõidu aeg on tal seal laual hea oma asjadega mängida. Madratsi paigalhoidmiseks tegin kahte otsa vineerist servad. Need servad ja ikea tala katsin alcantaraga (feik, kuid ilus). Terav silm näeb et lakke on tekkinud luuk....aga sellest järgmises postis





 

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Ford Transit Euroline

01.07.2022 12:20
#5
Välimus ja elu laiendamine bussist välja...

Kõigepealt, et minu 4x4 look-a-like visioon saaks teoks, lasin tartus teha autole redelraami ja trepi(redeli). Veidi mõõtsin valesti ja raami laius oleks võinud olla 180, aga tellisin 160. Sellega seoses pidi nuputama raami kinnitust vihmaveerennidele. Lõpuks disainisin kronsad ja lasin need välja lõigata ja painutada 5mm roostevabast terasest. Poleeriga lasin läikima, et veidi blingí lisada. Redel tuli küljele sest esiteks tagaluuk tõuseb mul üles ja teiseks, tagaluugile tahan järgmiseks hooajaks osta rattaraami.
Terav silm näeb ka esiakende õhutusreste. hea ja soodne lahendus ventilatsiooniprobleemile. integreeritud võrk hoiab ka putukad toast eemal.



Lisaks häiris mind kaubikute sissedisainitud "veidrus", et tühjana on pepu kõrgemal kui nina. Alloleval pildil on seda hästi näha.



Lahenduseks siin mõistagi esimene tõsteklots. Mõõtsin vahe ära ja tellisin Inglismaalt 35mm eraldi poltidega klotsid mis käivad püstaku ja kere vahele. Asi läks paika... Lisaks lõhkusin üdini musta muljet tumehalli autoteibiga. Ninale, küljele ja pagasiluugile sai tehtud mõned triibud



Küll aga selgus, et see raam hakkab kiirusel 70+ tuult paugutama jms hääli tegema. Vajalik oli ehitada spoiler. Plaan oli osta inglismaalt plastist päikesesirm ja see kinnitada veidi kõrgemale, et tuule üle raami viks kuid suhteliselt kallis hind ja pikk ooteaeg panid mõtte mus suunas tööle. Lüpliku lahenduse tegin vanast 162cm pikkusest lumelauast. Kinnitusi pidin 3x ümber tegema, et laud saaks stabiilseks ja lõpuks 6-st punktist kinnitatuna on kogu sõit vaikne ka 100kmh. Boonusena "NITRO" kiri :D



Pildil on laud veel vales asendis ja valede kinitustega aga mõtte annab edasi. Laua kulunud põhja katsin esteetika mõttes mattmusta autokilega.

Järgnes katuse kasulikuks tegemine, kui seal juba raam on. Esimese asjana oli vaja suuremat boxi, kus kola vedada. Valisin 200x75 Tsehhi boxi mille sain väga hea hinnaga Lätist. Kuller tõi kohale 2 päevaga.
Teiseks oli vaja lahendada magajate õhumure. Ehk et suhteliselt madala laega voodis saab kahekesi õhk 5 minutiga otsa. Kaalusin ventilaaotiga seent, kuid lõpuks otsustasin väikese, 28x28 luugi kasuks (ilma ventikata). Tuleb öelda et hea otsus. Õhku on piisavalt ja magan nagu väike laps.

Luugi paigaldus on hirmus kogemus. Lisaks emotsionaalsele takistusele oma autosse auk lõigata, tuleb arvestada et see ka vett peaks. katusel on vee äravoolu soonestik eest taha. Siledat pinda pole. peab planeerima kuidas on mõistlik. Mul õnnestus nii, et küljeservad istusid täpselt kõrgemal plekiosal. Madalamate osade tihendamiseks kasutasin butüülteipi. tegelikult sai ring teipi kogu luugi ulatuses pandud, et oleks veidike flexi.



Igal juhul sain luugi paika ja tihedaks. Liimimiseks kasutasin samuti butüüli baasil flex liimi...



Boonusena jäi luuk boxi taha tuulevarju. Pole hullu kui ununeb sõidu ajaks veidi lahti.

Sisse raami ei tenudki, nagu tavapärane bussi konversioonide puhul. Laepolster on paksu papi külge liimitud ja see on väga jäik. Sisemise osa tõmbasin kenasti veidi pingesse ja kõik on seni imeline.



Kuna redelraamil liikumine, boxist asjade võtmiseks vms on keeruline, otsustasin katusele päikeseteki teha. Arvutasin välja mitu komposiitlauda vaja on ja kui suur jääb tekk kui päikesepaneel katusele saab.
Deposse shoppingule...



Siis õhtu otsa tööd ja sain valmis...



Tänaseks olen vahetanud paneeli lühema ja laiema vastu. See tekitas 180x80 suurusega päeikeseteki. Olen juba kasutanaud loojuva päikese taustal veini joomisele. Mahutas 4 täiskasvanut. Tulevikus kaalun painduva paneeli kleepimist boxi kaanele, siis saab ruumi juurde. Terav silm näeb ka hõbedast pikka siini....seda oli tarvis elutoa laienduse telgi jaoks.
Väga kasulik asi. Kahjuks head pilti pole aga testfit`i ajal ühe tegin...



Kokkuvõtvalt on projektist valmis alles MVP. Eks jõudumööda kajastan, kui miskit põnevat toimub.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Ford Transit Euroline

01.07.2022 12:22
#6
Ennetamaks küsimust ütlen ette ära vastuse:

Kogu katuseehitus, tõste, suuremad rehvid jms vidinad on lisanud kütusekulule 10% ehk 0.7 liitrit/100 km. Paagiga sõitsin 925km ja valasin peale 71 liitrit. Kulu siis 7.7 ja see on selline keskmine. Tallinnat ja linnalähedast ukerdamist on kah sees.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev