4,25 tonni

4,25 tonni

27.03.2025 14:58
Tere üle pika aja!
Saksa Reisemobil International saatis mulle sihukese teate:
reisemobil-international.de/news-termine/wohnmobile-mit-b-fuehrerschein-neue-regelung/  

mis lähtub küllap sellisest dokumendist:
www.civd.de/artikel/fuehrerscheinreform

Kui te parasjagu ei viitsi saksa keelt lugeda, siis refereerin:
juba mitme aasta eest algatatud kava lubada B-kategooria juhtimisõigusega juhtida autoelamuid täismassiga kuni 4250 kg on nüüd pärast pikemat ... hm... menetlemist saanud positiivse otsuse ja mingis lähemas tulevikus ka seaduse jõu.

Igavesti tore. Aga.
Esiteks saan mina neist tekstidest aru nii, et kaalutõste käib ainult autoelamute kohta. Noh, olgu, kuigi need loodustsäästvad elektriautod pole ka enam 3,5 tonni piirist väga kaugel. A' see pole minu asi.

Mis käib aga üle minu mõistuse, on see, et selle juhtimisõiguse saamiseks tuleb läbida vastav koolitus või teha vastav eksam. Või mõlemad. Iga EL liikmesriik ise otsustab. See tähendab, et kui ma praegu võin juhtida ühtviisi 1120-kilose täismassiga "Zaporožetsit" ja 3500-kilose täismassiga "Caradot" (erinevus 3,125 korda), siis saavad mu oskused järsku otsa, kui täismass kasvab 3,5 tonnilt 4,25 tonnile (erinevus 1,215 korda).
Peale selle mina ei kujuta ette ka koolitust või eksamit, mis mind õpetaks virtuoosselt toime tulema lisanduva 750 kiloga...

Kõlab, nagu oleksid autokoolid edukalt lobistanud.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: 4,25 tonni

27.03.2025 18:59 - 27.03.2025 19:08
 Ma mõtlen ka, et koolitused on nõrkadele. Õige mees sõida millega tahab, kus tahab ja kuidas tahab. Seega, selleks muudatuseks puudub vajadus. Ei suuda ainult mõistata, kust kohast see  1120-kilose täismassiga "Zaporožets" siia tuiskas :( Selles regelundis seda ei mainita.
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 27.03.2025 19:08 kaminahi.

27.03.2025 20:27
Mida siin enam väga koolitada on, kui 3,5 tonnise matkaautoga sõita oskad?
See oleks järjekordne ettenähtud tundide täis istumine. 
Ilmselt paar kasulikku infokildu võib ka saada aga siin sõltub kasutegur kogemuse pikkusest.

Selliseid sahinaid oli kuulda juba 6-7 aastat tagasi. Nüüd siis menetleti valmis.
Iseenesest väga mõistlik lähenemine. 
Samas eestlastele sellest suurt abi pole, sest kuidagi on vaja sinna Saksamaale ka saada. 

28.03.2025 07:02
Seda enam, et sellele lubatud autole mis 3.5t kaalub võid valmistaja loal haakida sabasse kerghaagise kuni 750kg ja tegelikult võid sa täna juba sõita reaalselt 4250 kg 
Seda enam, et see on haagisega rong ja mis on pigem keerulisem kui see 4250 mis oleks ainult auto.

28.03.2025 07:35 - 28.03.2025 07:38
Kui juba kerghaagisest jutt, küsin ära oma sõiduauto küsimuse. 

Lubatud piduriteta haagise mass on minu autol 740 kg. See ju lõhnab priske trahviraha järele, kui mul on konksus 750 kg kogukaaluga kerghaagis?
Kusjuures, kasvõi tühjana. 
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 28.03.2025 07:38 kaminahi.

28.03.2025 10:19
meelis kirjutas: ...
Samas eestlastele sellest suurt abi pole, sest kuidagi on vaja sinna Saksamaale ka saada. 
No tegemist on ikka europlaaniga, seetõttu võib see millalgi Eestissegi jõuda.

28.03.2025 10:27
Mismoodi neid seadusi siis koostama peab? Paneme kirja, et juht tohib sõita nii raske autoga kui talle parajasti meeldib või endale ostnud on? Üks matkaauto näide: täismass 4250, suurim lubatud piduritega haagis 1800, autorongi mass 6050. Auto pikkus 7m, haagis taga, näiteks kasvõi 7m haagissuvila ja ongi meil 14m autorong valmis. Tuletame meelde, et rekade puhul on autorongi max pikkuseks kas 16,5 või 18,75m sõltuvalt haagisest.
Kas nüüd loeme normaalseks, et mingi Nissan Micra roolis olnud juht hüppab sellise matkaka rooli taha ja kütab läbi euroopa, sest seaduses on kuskil ujuv koma, mis võimaldab suvalisel b kati juhil sellega reisile minna? Teab ta üldse midagi haagisega manööverdamisest, haagise kääriminekust, kaalujaotusest, koorma kinnitamisest?
Paraku seadus on selline kuiv asi ja ei võimalda vaba interpreteerimist ning kui mingi kaal on kuskilt 10kg lõhki, siis paraku nii on.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Motamees, kaminahi, Priit Peljo

28.03.2025 10:59
Omal ajal kui B96 levima hakkas, siis teatud riigid väljastasid seda lihtsalt juhiloa vahetusena, Eestis aga arvasid ametnikud, et niisama vahetada ei saa, vaja ikka kontrollida, kas isik haagisega üldse sõita oskab. Iseenesest loogika õige aga mitte kunagi ei ole ühtegi eksamit tehtud kerghaagise tarbeks.
Matkaauto on natuke teine sõiduk kui tavaline sõidukas ja ma olen enamvähem 100% kindel, et Eesti läheb jälle sõidueksami teed. Millised saavad olema sõidueksami elemendid, siis siin peaks klubi jõuliselt sekkuma seaduseloomesse, muidu kirjutavad ametnikud jälle oma “tarkusest” jura kokku(mäletate veel ämmaboksi).

28.03.2025 11:09
Ei tea, et oleks mingi kohustus mingiks lisaeksamiks, kui minu valik on kuni 3500 kg. matkaauto. Ok, mul on C kategooria load, siin piisab...Võin sõita kaalupiiranguta veokiga, aga ilma haagiseta. Lihtsalt mõtlemiseks.
Raivo Koppel
729

28.03.2025 11:42 - 28.03.2025 11:43
Kusjuures sa ei tohi sõita kaalupiiranguta veokiga, sest üle 7,5 tonni on nõutud sõidumeerik ja juhikaart ja see tähendab kursuste läbimist ja kood 95 omandamist. Ehk siis reaalsus on selline, et kui sul on kuni 7,5t veoauto, võid sellega isiklikke sõite teha ja küttepuid või õue peale kruusa vedada, aga kui ostad omale nö päris reka, siis sõita sellega ei tohi kasvõi c kati olemasolul. Seadused on nii peeneks aetud, et selle veneaegse c-katiga pole suurt midagi enam lehvitada.
www.ti.ee/sites/default/files/documents/2023-09/S%C3%B5idukijuht%205%202023%20veeb%20parandustega.pdf
Viimati muutis: 28.03.2025 11:43 Arvo.A.

28.03.2025 12:52 - 28.03.2025 12:57
Saksamaal võivad enne 1999. aastat juhtimisõiguse (Klasse 3) saanud rahulikult sõita kuni 7,5-tonnise täismassiga sõidukitega (ja kuni 18,5-tonniste autorongidega). Ei ole seal maal sellepärast toimunud hirmsatest õnnetustest kuulnud.

See massipiirang on minu arust üldse kuskilt 40. aastate mõttemaailmast. Kus oli ka ettekujutamatu,et naisterahvas rasket veoautot juhiks. Täna on su veokal võimendiga rool, võimendiga pidurid, palju parem peeglikomplekt kui sõiduautos, ja ma kahtlustan, et isegi paremad juhiabid kui sõiduautos. Mida see massipiirang siis annaks?
Olen küll sellega nõus, et mingist hetkest alates hakkab mängima gabariit. Et ülalmainitud Nissan Micraga on ses mõttese kergem toime tulla kui autoelamuga. Noh, ja siis? Täna ei tee liiklusseadus sellest mingit numbrit.
Viimati muutis: 28.03.2025 12:57 olevtoom. Põhjus: lisa

28.03.2025 15:16 - 28.03.2025 15:21
Kurb asja juures  on see et sõiduauto jääb ikka Euroopas 3.5 (välja arvatud Saksamaa 2.8. t)  et kui veoauto keeld (möödasõit, sissesõit jne.)siis kehtib see ka sellele 4.25t matkaautole. Selleks ka koolitus et tulevane juht teaks kus sõita tohib. 

7.5t pluss olla mingi uus Regelung EL kontorist tulnud et sõidumeeriku peab olema. Hetkel ülemineku aeg. Youtube-is lihtsalt info levis et Hispaaniasse puhkusel minejaid olla politsei kontrollinud kui 7.5t autol käru sabas.
Viimati muutis: 28.03.2025 15:21 nootsii.

28.03.2025 15:44
Tere,
Ilmselt kahjuks suurele osale autoelamute omanikest see 4,25 tonni võimalus B kategooriaga midagi ei anna. Kui sul autoelamu tehnilises passis kirjas täismass 3,5 tonni, siis sinu maksimaalseks kaaluks selle matkaka puhul jääbki 3,5 tonni, mitte 4,25. Juba registrisse kantud autoelamute täismassi üldjuhul tõsta ei õnnestu, sest igal registrisse kantud autoelamul peab olema siseriiklik tüübikinnitus, see aga väljastatakse valmistajatehase originaal CoC sertifikaadi alusel (kus on kirjas täismass 3,5 tonni). Ja ükski autoelamute tootja ei anna tehasest juba välja vuranud autoelamule uut CoC sertifikaati täismassiga 4,25 tonni, vaatamata asjaolule, et sama autoelamut võib olla on enne toodetud ka 4,25 tonnise täismassiga.
Seega rõõmu sellest uuest tulevast regulatsioonist võivad tunda ainult need kes plaanivad niikuinii vahetada oma olemasoleva autoelamu ära ja seda siis uuema/uue suurema täismassiga autoelamu vastu.  

29.03.2025 12:49
nootsii kirjutas: Kurb asja juures  on see et sõiduauto jääb ikka Euroopas 3.5 (välja arvatud Saksamaa 2.8. t) 
Mis reegel see 2,8t kehtestab? Sakslane ju mõlema teeliikluse konventsiooniga ühinenud.

29.03.2025 15:13
punkel kirjutas:
nootsii kirjutas: Kurb asja juures  on see et sõiduauto jääb ikka Euroopas 3.5 (välja arvatud Saksamaa 2.8. t) 
Mis reegel see 2,8t kehtestab? Sakslane ju mõlema teeliikluse konventsiooniga ühinenud.
See kehtib nt parkimisel et kui on lubatud sõiduauto siis kuni 2.8 tonni. Nt äärekivil.  Matkaauto ei ole Saksamaal aga ühelgi juhul sõiduauto. Välismaa nr võib-olla ei tüüdata. 

30.03.2025 15:48
nootsii kirjutas: See kehtib nt parkimisel et kui on lubatud sõiduauto siis kuni 2.8 tonni. Nt äärekivil.  Matkaauto ei ole Saksamaal aga ühelgi juhul sõiduauto. Välismaa nr võib-olla ei tüüdata. 

Paluks viidet Saksa LSile või mis reegliga tegemist on. PKW on neil kuni 3,5t, nii et täitsa sooviks seda reeglit lugeda, kust kohast see 700kg ära kaob.
nootsii kirjutas: See kehtib nt parkimisel et kui on lubatud sõiduauto siis kuni 2.8 tonni. Nt äärekivil.  Matkaauto ei ole Saksamaal aga ühelgi juhul sõiduauto. Välismaa nr võib-olla ei tüüdata. 

30.03.2025 16:58 - 30.03.2025 17:05
punkel kirjutas:

Paluks viidet Saksa LSile või mis reegliga tegemist on. PKW on neil kuni 3,5t, nii et täitsa sooviks seda reeglit lugeda, kust kohast see 700kg ära kaob.

315 märk ütleb nt seda Bußgeldkatalog andmetel. Uudistest lihtsalt läbi käinud et uued Audi Q7 ei tohi enam parkida kõnniteel. 
Viimati muutis: 30.03.2025 17:05 nootsii.

Moderaatorid: Ivar Kalev