Päiksepaneel nõrk

Re: Päiksepaneel nõrk

29.07.2025 10:07 - 29.07.2025 13:17
Kuna huumor foorumis arusaadav pole, siis kommentaari kustutasin ära.
Viimati muutis: 29.07.2025 13:17 punkel.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

05.08.2025 10:05
Sellised teemad jäävad selge lõputa kui küsimused on poolikud ja infot on vähe ning arutelus vastuseid ei saa.
Peale lihtsat googeldamist selgus, et see paneel peaks olema 25.5 v nominaaliga ehk 26v oleks normaalne. See oleks olnud info mida oleks alguses vaja teada või olnud hiljem hea vastata.
Mida tähendas see, et alguses käis 150w peal ?
Millal kuidas kaua jms. Ekraanipilt tehtud hommikul mis ei ole sama kui lõuna ajal seega ei saagi olla maksimum. 
Ja kas tekitab ka küsimust kas sellel hetkel pole nt. varju paneeli peal. Katuseluugist või puu oksast vms. See muudab oluliselt koheselt tulemust.
Ja siis kui tarbimist ei ole ja laadimine on isegi nii väike nagu on kas aku ei täitu üldse ? Ehk hoopis akus viga ?
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Priit Peljo

06.08.2025 01:16
Tulin just reisilt ja viimane nädal oli paras ikaldus selle vooluga. Aku miinimum kukkus hommikuks 10,2 V peale. Kahel hommikul äratas inverteri madala pinge hoiatuspiiks. Lisaks paneeli pesule teen akule testi. Tagumikutunnetus pakub, et aku eluiga saab otsa. 
Ühtlasi tuleb teha natuke kodutööd ja elektrimajanduse info rahulikult läbi töötada. 
Kahjuks on mu bussi vanus selline, et uuemad lahendused ei pruugi sobida. 
Jälle väike müks sinnapoole, et kuule mees, vaheta uuema vastu välja. Samas nagu ei tahaks ka. Nostalgia.

06.08.2025 01:50
meelis kirjutas: Tulin just reisilt ja viimane nädal oli paras ikaldus selle vooluga. Aku miinimum kukkus hommikuks 10,2 V peale. Kahel hommikul äratas inverteri madala pinge hoiatuspiiks. Lisaks paneeli pesule teen akule testi. Tagumikutunnetus pakub, et aku eluiga saab otsa. 
Ühtlasi tuleb teha natuke kodutööd ja elektrimajanduse info rahulikult läbi töötada. 
Kahjuks on mu bussi vanus selline, et uuemad lahendused ei pruugi sobida. 
Jälle väike müks sinnapoole, et kuule mees, vaheta uuema vastu välja. Samas nagu ei tahaks ka. Nostalgia.
Meelis, äkki paned liitiumakud?
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

06.08.2025 23:32

Selge see, et väike täiendus akumaailmas tuleb tunduvalt odavam, kui järgmised kümned tuhanded letti lüüa. 
Liiga rahul olen veel oma vanakesega.
Ma olen poole silmaga neid teemasid lugenud ja just seda pidasingi silmas, et nüüd tuleb uuesti rahulikult ja mõttega lugeda.
Seda kutsutakse värskendamiseks. Selles suhtes loodangi foorumi püsimisele, et üksjagu head infot on koduses keeles saadaval.
Pärast hommikust äratust sai õhtul enne uinumist päris mitu kasulikku otsust läbi mõeldud. 
Bussi elektroonikakeskus on muldvana ja isegi päiksepaneeli otsa pole eraldi olemas. 
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Ivar Kalev, Priit Peljo

07.08.2025 21:48
meelis kirjutas: Bussi elektroonikakeskus on muldvana ja isegi päiksepaneeli otsa pole eraldi olemas. 

See Li teema on liiga üle punnitatud, tegelikult on asi suht lihtne. Arvestades, et su buss ei pea vastu ca 3000 - 4000 laadimiskorda, siis suvaline Li aku peale, praegu alles hiljuti pakuti ilma talve variandita 360Ah akusid vist oli hind äkki all 500€, sinna juurde pole essugi vaja. Ainuke aga on laadimine, ehk siis tavalaadiajad üle 20A sulle tavaliselt ei saada, ehk siis pead nuputama kuidas oma aku täis saad. Mul on päike mingi X A päevas, kui juhe järgi, siis saan 18A juurde ja kui sõidan, siis töötab päike+auto laadimine. Auto laadimise tegin ringi 25A peale DC-DC plokiga. Kõik see kompott on mul nn akuhappe loogikal, ainuke mis aru saab Li loogikas on päike. Nüüd olen 2a kasutanud ja ei kurda. Loomulikult on võimalik kogu kompott ringi ehitada Li peale aga see oleks minu bussi puhul tähendanud alates 3k € väljaminekut ja X hunnikut aega. Teadlikult võtsin riski, et mu Li akud kunagi täis ei saa(isegi päikese tarkus pidi 1% puudu jääma) ja tsüklite arv natuke väheneb(mõned väidavad et ca 5%) ja siiani pole ma akude pärast põdenud. Mõned korrad olen inverteri maksimumi proovinud ja seda pikka aega aga akud õnneks siiani kestnud. Nii, et ära uuri liiga palju, pane uus aku peale ja naudi. 

07.08.2025 22:18 - 07.08.2025 23:18
Mina olen täiesti selged vastused saanud Hr. Copilotiga suheldes.  

Maidlas mitu päeva parkides sain selgeks, et  kahe , 10 + 10 Ah,  jalgrataste akude laadimiseks minu päikesepaneelidest ei piisa, kui ikka huvi kümneid kilomeetreid päevas ringi matkata.  Täis aku 20 km. Varumeheks on 700 W  generaator.

Samas, Euroopas, 33 päevasel suurel matkatuuril oli voolu (ka jalgratastele) küllaga, pidevalt üle 80 %. Aku 100 Ah, LiPo. 

www.ipowerqueen.de/products/power-queen-lifepo4-12v-100ah-190h-smart-wohnmobil-batterie

Ja kõik vastab Hr. Copiloti ettetähendustele. Meie oludes peaks  päikesearvutuse  tulemuse kahega jagada. 
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 07.08.2025 23:18 kaminahi.

Moderaatorid: Ivar Kalev