Foorum on taas kenasti toimiv. Kui kellelgi on muresid, raporteerige SIIN.
Suured tänud kaasa aitajatele: punkel, toto, Arvo, Arvo.A, kaminahi ja Motamees

Külmiku gaas kustub sõidu ajal

Re: Külmiku gaas kustub sõidu ajal

03.10.2025 14:08
Hakkame pihta a-st ja o-st.
Külmikutagune ribistik või torustik teatavasti soojeneb, sest nii tehaksegi kapi sisse õlle ja vorsti jaoks külma. Seda torustikku, õigemini külmaainet, mis seal ringleb, soojendab gaasileek, millele on ehitatud eraldi "korsten" ja selle väljund on kuudi seinal olevas ülemises õhurestis. Elektrikütte puhul korstent muidugi vaja ei ole. Nenede kahe resti, alumise ja ülemise kaudu käib ka lihtsal konvektsioonimeetodil torustiku loomulik jahutus. Korsten on aga ikka omaette nähtus ega puutu sellesse jahutusse. Et talvel mitte liiga maha jahutada, on ette nähtud talvekatted. Talvekate ei kata alumist resti täielikult, vaid jätab väikese pilu, kustkohast õhk ikkagi ligi pääseb. Et gaasileek ongi just allpool, siis saab ka tuul sinna paremini ligi. Üks võimalus kustumiseks on ka see, et kui külmik saavutab vajaliku temperatuuri, võetakse leeki vähemaks, sest hetkel pole vajadust rohkem kütta ja põhimõtteliselt võibki alles jääda vaid väike nn pilootleek, mida on tuulel lihtsam nullida. Seega mina teeksin niimoodi- ostaksin spets katte või meisterdaksin ise midagi sarnast sinna peale ja siis näeb edasi, mis toimub. Suvel kuuma ilmaga kui katte tõttu õhu liikumine halveneb, ei ole ka külmutamise tase enam nii hea, aga siis võib ülemise resti taha paigaldada välja puhuva ventika, mis sunnib õhu liikuma. Seda on tegelikult paljud ise teinud kuigi ka müüakse vastavaid komplekte. Seda, kas tuul võib korstna kaudu leegi kustutada, ei tea öelda. Õnneks sul leegiandur töötab ja gaasi pole siiani kuskile kogunenud ega plahvatanud, aga kuna auto sabas on tonn ja enam kaaluv juhitamatu kolakas, siis tulebki tänada leegiandurit, mis gaasiklapi kenasti sulgeb kui leek kaob.
Proovin siia lingi panna, ehk läheb läbi, sest kiirvastusega linki muud moodi lisada ei saa.
campingmarkt.com/Refrigerator-winter-cover-below-for-Hobby-and-Fendt-caravans-white
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: TartsK

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

• TartsK
  • TartsK avatar Teema autor
  • Pole saidil
  • Spetsialistist foorumlane
  • Mida kaugemale, seda parem

03.10.2025 14:17
Seega oled seda meelt, et plekiga jändamise asemel tuleks lihtsalt see suur rest (mul on see oluliselt suurem kui Sinu pandud lingil on kujutatud) selliselt kinni katta, et vabaks jääv ava oleks piisav õhu ligipääsuks põlemisele ja samas nii pisike, et tuulelt võtab rammu ära? Kas ma rehkendan õigesti, kui ma mõtlen, et korstna ja tekkiva soojuse tingitud õhuliikumise koostöö on piisav, et poolest tikutopsist õhku sisse imeda ja samas on see pool tikutopsi piisavalt väikene auk, et tuul oleks jõuetu?

03.10.2025 14:33
Mina ei ole see kes ütleb, et mitu cm2 see ava olema peab, aga pildil on näha, et kate jätab alumise osa avatuks. Kindlasti vähendab see tuule mõju kui see just kortstna kaudu sisse ei roni, kuid eks tuleb kasutada katse-eksituse meetodit.
Siin on ka suurema resti talvekate, mis tehniliselt natukene erinev.
theleisurewarehouse.co.uk/products/dometic-ls230-fridge-vent-internal-winter-cover?srsltid=AfmBOoqroLzf6fizV0NCP_5dMMxoeWGC-HQEKej2E2JIHiOonxXXZVv5
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: TartsK

03.10.2025 14:36
Kus üldse asub korstna väljund- katusel?? Suuremate restide puhul ei ole märgata sellist eraldi kohta nagu väiksematel on.

• TartsK
  • TartsK avatar Teema autor
  • Pole saidil
  • Mida kaugemale, seda parem

03.10.2025 14:40
Ma täpselt ei teagi. Küljel, teineteise kohal on kaks resti. Mõlemad sama suured nagu Su viimasel lingil. Ja samas vertikaalis on ka katusel korstna otsik. Kuigi, see mis katusel, võib vabalt olla kubu väljaviik.

03.10.2025 16:12
Uuematel ei tulegi korstna ots enam resti august välja, korsten lõppeb lihtsalt sirgelt resti taga kuskil ära ja sama ringlev õhuvool viib tossu ülemisest restist lihtsalt välja.

06.10.2025 00:37
Ma pigem paneks pleki allapoole ja just põleti ette. Originaal on veel nurkadega ja kuubiku moodi.
Resti kinnikatmine vähendab konvektsiooni ja kapp jahutab laisalt. 
Nende kappide suurim viga ongi jahutus, kus kuumal suvepäeval tuleb kasuks eraldi ventilaatori kasutamine. 
Soe ja tuuline ilm tähendaks siis sooja õlut kapis. Või siis pigem natuke jahedamat.
Google pildiotsingus "camper freezer flame cover" pakub mitut kohta kus põleti ümber olev plekk näha.

Moderaatorid: Ivar Kalev