Tere ja tänud vastu võtmast oma loodetavasti sõbralikku seltskonda
Sattusin siia oma uitmõttest juba kergelt kinnisuitmõtteks saanud idee ajel. Nimelt - seoses viimase mõne aasta jooksul kodu suhteliselt kesklinna ligidale ja kontori südalinna kolimisele olen avastanud, et autoga liiklen umbes 3-4 päeva kuus, kui vajadust on, ülejäänud aja saan ka ilma hakkama. Sellest siis koorus mingil hetkel välja mõte, et äkki peaks oma auto maha müüma ja hankima campervani, millega siis paar korda aastas mingi pikem trip teha ja ehk lausa kuu-paar kusagil kaugel veeta (sest mööndustega saan põhimõtteliselt tööd ka "kodukontoris" teha), ja ülejäänud aja teda siis siin Tallinnas liikumisvahendina kasutada.
Seetõttu, et ta oleks ka ainus liikumisvahend, on üsna kindel soov campervan tüüpi lahendus - ja mida väiksem, seda parem. Mingid lahendused on olemas küll ka päris väikestele kaubikutele (näiteks VW Transporteril põhinev Hymer Cape Town ja Renault Traficul Adria Active), aga need on vist ikkagi rohkem selliseks vahel mõnel nädalalõpul mere äärde sõitmiseks kui kuuajaseks tripiks Lõuna-Euroopas.
Oma mõtetega olen siis jõudnud nii kaugele, et vajadused alusautole oleks:
* Kindlasti automaatkast - Ducato-põhistel asjadel on see vist olemas, kuigi reaalselt on ta see "robotiseeritud manual", mitte päris automaat.
* Püsikiirushoidja - seda vist saab ka. Ideaalis tahaks muidugi adaptiivset - praeguse autoga sellega nii ära harjunud - aga sellega paistab juba keerulisem. Uuele Crafterile saab ja selle põhjale vist juba mõned tegijad (ntx Knaus) midagi lubavad ka, aga samas hinnavahe Ducatoga on ilmselt päris korralik.
* Tehasenavi - see vast ka pole probleem.
* Mida "stealthim" (ehk ei karju väljastpoolt et "mina olen matkaauto"), seda parem. Et ei näeks Tallinnas poes käies totter välja ja kusagil reisil olles ei tõmbaks ebavajalikku tähelepanu autos asuvale.
Elamuosale siis:
* Sõidukirežiimis ametlikud istekohad vähemalt 4 inimesele.
* Magamiskoht 1/2 inimesele.
* Võimalus läpakaga normaalselt tööd teha - ehk et normaalses asendis, selg vastu seljatuge, läpakas laua peal. Väga ulmesoov oleks muidugi võimalus välist monitori kasutada - ilmselt siis kuidagi niimoodi, et ta on swiveliga seina peal nii, et saab olla nii vastu seina, kasutuses monitorina (välja ja silmade kõrgusele allapoole tooduna) kui ka telekana.
* Eelnevast tulenevalt võimalus sees talutavat temperatuuri hoida välistemperatuurist sõltumata - ehk nii kliima kui soojendus.
* Võimalus koer tripile kaasa võtta. Näiteks see eelpoolmainitud Adria Active seda ei võimalda, kuna voodit lahti pakkides enam põrandapinda üldse ei jää.
Tunnistan, et praktiline kogemus matkaautodega on senimaani null. Ehk et tuleks vist üritada nüüd peale tipphooaja (ja vastavate hindade) lõppu rendist paar erinevat varianti leida ja nendega nädalavahetusetrip teha, et mingi aimdus saada enda soovidest, vajadustest ja erinevate layoutide plussidest-miinustest.
Mehhaanikukätt mul absoluutselt ei ole, seega otsin uut või peaaegu uut autot. Aga kuulutusi lapates tundub, et automaatkast on selline nišisoov, et reaalselt tähendabki ikkagi uut ja tehasetellimust. Hinnaklass - päris alguses panin selle endale optimistlikult ca 50000€ kanti, aga tundub, et nagu alati, on kõik sobivad asjad sellest 20-25% kallimad
Hetkel ägedaim asi, mille ma leidnud olen, on Knaus BoxStar 500:
www.knaus.com/en-int/camper-vans/boxstar-500/highlights/
- 5m kaubik (praktiliselt samas mõõdus kui mu praegune mahtuniversaal), suhteliselt viisakas vannituba ja originaalne voodilahendus. See ilmselt tahab küll reaalselt katsetamist, et kas ta päriselus ka nii äge ja originaalne on või tahaks ikka, et voodi oleks permanentselt saadaval.
Mis minu jaoks veel üsna must maa on:
* Elekter. Just sellest aspektist, et kui tahaks autoga kuskile X kohta sõita ja siis seal vajadusel ka 8-10h tööpäevi teha. Läpaka toitmiseks piisaks äkki isegi sellest sisemisest lisa AGM-akust, mis neil enamasti on, aga kui kliimat/kütet ka juba tahaks, siis peaks ikkagi vaatama mingi päikesepaneelide süsteemi poole? See muidugi on päris kõvas vastuolus selle "stealth" kontseptsiooniga. Või on neid võimalik kuidagi mõistlikult paigaldada nii, et saab need paneelid kodumaal maha tõsta?
* Kogu vedeliketeema - kui kaua õnnestub reaalselt "metsas" elada, kuni peab kuskile kas värske vee paaki täitma või reovett/peldikut tühjendama minema? Ja kui keeruline neid kohti leida on.
Eks ma siin vaikselt teen omale eeltööd. Praktikas realistlik ajakava on ilmselt järgmisel kevadel-suvel midagi tellida ja kui läheb tehasetellimuseks, siis järgmisel suvel-sügisel kätte saada. Üks veidi pidur on ka see, et praegune auto pärineb 2015 detsembrist ja peab vaatama, millal see jõuab selle hetkeni, kus müües enam liisingule peale maksma ei pea.
Indrek